Een SEO-traject begint altijd met een zoekwoorden analyse. Dit geeft je inzicht in de kansen die je hebt, en of deze haalbaar zijn. Zonder een zoekwoorden analyse ‘doe je maar wat’ – en dat kan tijdsverspilling zijn.

Wat is een zoekwoorden analyse – en welke 5 stappen onderneem je om het volledig door te lopen?

Wat is een zoekwoorden analyse?

Een zoekwoorden analyse is key voor je SEO-strategie. SEO draait namelijk niet om het vergaren van zo véél mogelijk bezoekers, maar om het vergaren van de júíste bezoekers. Een zoekwoorden analyse is daarom de basis van je SEO-strategie.

Een zoekwoorden analyse voorspelt hoeveel verkeer er naar jouw website kan komen als je rankt op een bepaalde positie. De voorspelling wordt weergegeven in de vorm van een getal: het zoekvolume.

Zoekvolume

Zoekvolume is een getal dat staat voor het gemiddelde aantal keer dat een specifiek zoekwoord in een zoekopdracht voorkomt. Dit getal wordt gebruikt bij zoekmachine-optimalisatie en zoekmachine-adverteren (Google Ads). Deze data is gratis op te halen in diverse online SEO-tools.

Bij een zoekwoordenanalyse kijk je niet alleen naar het zoekvolume van een zoekwoord, maar óók naar de concurrentiescore.

Concurrentie score

De concurrentie score –  een cijfer tussen 0 en 100 – geeft weer hoe eenvoudig of ingewikkeld het is om hoog te ranken op het gekozen zoekwoord. Een concurrentiescore van 0 betekent dat er geen concurrentie is en dat je vrijwel direct hoog kunt ranken op het zoekwoord. Bij een score van 100 heb je een zoekwoord gekozen waar je eigenlijk niet tegenop kunt concurreren. Concurrentiescore wordt ook wel keyword difficulty of SEO difficulty genoemd. Dit verschilt per SEO-tool.

Bij het bepalen van de zoekwoorden voor je SEO-optimalisatie weeg je het zoekvolume en de concurrentie score tegen elkaar af. Dit doe je door te kijken welk zoekwoord het hoogste zoekvolume heeft in combinatie met een zo laag mogelijke concurrentiescore.

  • Concurrentie score tot 25 – eenvoudig om op te ranken
  • Concurrentie score van 26 t/m 50 – haalbaar, maar kan wat tijd overheen gaan
  • Concurrentie score boven de 50 – veel concurrentie en daardoor een langetermijninvestering

Hoe betrouwbaar is deze data?

Het zoekvolume de concurrentiescores die je kunt uitlezen in verschillende SEO-tools zijn indicaties. SEO-tools halen hun informatie uit Googles Keyword Planner (gericht aan Google Ads gebruikers) en Google Suggest. Oftewel: de data komt vanuit Google.

De data komt vanuit Google, maar toch raad ik aan om het altijd met een korreltje zout te nemen. De zoekvolumes worden namelijk altijd afgerond naar een rond cijfer – en het gaat om een gemiddelde per maand. Dat betekent dat wanneer er één maand per jaar heel veel wordt gezocht (bijvoorbeeld bij seizoensproducten) dat er een prima zoekvolume wordt weergegeven voor een zoekwoord dat je in een groot deel van het jaar niets opgeleverd. Houd daar altijd rekening mee!

Bijvoorbeeld met het zoekwoord ‘Kerstboom kopen’. Het gemiddelde zoekvolume is 8100. Dat klinkt goed! Maar wanneer je kijkt naar de trendlijn door het gehele jaar zie je het volgende:

Oftewel: van februari tot en met juli wordt er nog geen 300 keer per maand gezocht op het zoekwoord. Wat natuurlijk heel logisch is – gezien je in die maanden (als het goed is) geen Kerstboom in huis haalt. Vanaf het najaar begint het zoekvolume per maand te stijgen, en vanaf november behaalt het het toppunt van zo’n 40.000 zoekopdrachten per maand. Bekijk daarom ook de trendlijn van het zoekvolume van een zoekwoord.

Waarom aan de slag met een zoekwoorden analyse?

Voordat je aan de slag gaat met het optimaliseren van je website voor SEO-doeleinden is het cruciaal om te weten waar je kansen liggen. Met een zoekwoorden analyse bekijk je welke zoekwoorden gebruikt worden door je doelgroep, en welke daadwerkelijk passen bij jouw online doelstellingen.

Een zoekwoorden analyse geeft je handvatten voor je strategie, en zorgt ervoor dat je niet voor niets aan de slag gaat met het optimaliseren van je SEO.

Je onderneemt de volgende 5 stappen tijdens een zoekwoorden analyse:

Stap 1 – het vinden van nieuwe zoekwoorden

Een zoekwoorden analyse begint altijd met het vinden van nieuwe zoekwoorden. Dit is de basis van je analyse.

Je kunt op meerdere manieren zoeken naar nieuwe zoekwoorden. De meestgebruikte methodes zijn handmatig (door middel van een brainstorm onderwerpen verzamelen en daar de beste zoekwoorden bij vinden) of met een SEO-tool (een tool geeft je aanbevelingen voor interessante zoekwoorden).

Tijdens deze eerste stap verzamel je zoveel mogelijk zoekwoorden. In de vervolgstappen kijk je welke zoekwoorden daadwerkelijk interessant zijn voor je website.

Stap 2 – analyseren van de zoekwoorden

Na de eerste stap heb je een lijst met zoekwoorden, en de daarbij horende zoekvolumes en concurrentie scores.

In de tweede stap ga je deze lijst analyseren en bepalen welke zoekwoorden daadwerkelijk interessant zijn voor je SEO-strategie. Want je wilt natuurlijk zo veel mogelijk doelgericht verkeer naar je website trekken, met zo min mogelijk werk. Het is daarom van belang om een prioriteitenlijst te maken: welke zoekwoorden zijn het belangrijkste – en welke minder óf zelfs niet.

Stap 3 – gebruik maken van de zoekwoorden

Zodra je de prioriteitenlijst met zoekwoorden hebt kun je aan de slag gaan met het optimaliseren van je website voor de gekozen zoekwoorden.

Het kan zijn dat je website al rankt op bepaalde zoekwoorden, maar nog niet hoog genoeg. Je gaat dan aan de slag met het optimaliseren van de bestaande pagina’s.

Wil je ranken op nieuwe zoekwoorden? Dan zul je nieuwe pagina’s én de daarbij horende content moeten ontwikkelen.

Stap 4 – optimaliseren van de zoekwoorden

Er is een kans dat je SEO-content niet direct hoger gaat ranken. Net zoals bij alle andere online marketingmethodes geldt ook hier: blijven testen en optimaliseren. Als je blijft doorwerken aan de vindbaarheid van een bepaald zoekwoord zul je gegarandeerd betere posities gaan boeken. De aanhouder wint!

Stap 5 – je successen meten + vervolgstrategie

Natuurlijk is het bij SEO ook key om je successen te meten. Data is leidend bij online marketing, en zo ook bij zoekmachine optimalisatie.

De meeste SEO-specialisten kijken iedere maand naar de resultaten van hun werkzaamheden (rankings en organisch verkeer), maar je kunt er ook voor kiezen om dit iedere week of per kwartaal te bekijken. Zolang je je werkzaamheden en strategie maar baseert op data – want dat is belangrijk bij SEO.

Waar het op neer komt? Een zoekwoorden analyse is cruciaal bij het bepalen van de strategie van je SEO werkzaamheden. Zonder een zoekwoorden analyse maak je geen doelgerichte keuzes – en zul je je gestelde doelstellingen niet halen in de zoekmachines.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!