Zoeken in Google doen wij allemaal. Elke seconden verwerkt de zoekmachine zo’n 40.000 zoekopdrachten. En dat zal alleen nog maar meer worden, want wij worden allemaal steeds afhankelijker van de zoekmachines. Dat is ook niet zo gek, gezien dit dé methode is om snel aan de juiste informatie te komen.

Om het je nóg makkelijker te maken om snel de juiste informatie te vinden zijn er meerdere methodes om te zoeken in Google. In deze blog deel ik verschillende methodes om het meeste uit je zoekopdrachten te halen.

Zoeken met tekst

Dit is de meestgebruikte manier van zoeken in Google: door middel van een getypt woord of woordencombinatie het gewenste stuk informatie zoeken in de zoekmachine.

Maar… wist je dat je op heel veel verschillende manieren kunt zoeken met tekst in de Google? Er zijn een paar handige trucs waarmee je in no-time precies vindt wat je zoekt!

Zoeken binnen een specifieke website

Wist je dat je binnen een specifieke website kunt zoeken vanuit de zoekmachine? Door je zoekopdracht te beginnen met site: gevolgd door de URL van de website die je wilt doorzoeken krijg je alleen zoekresultaten te zien van die website. Door ná deze combinatie een spatie te gebruiken, volgend door het onderwerp dat je wilt vinden binnen de website krijg je een overzicht van alle pagina’s binnen die website waar geschreven wordt over het onderwerp.

Hieronder volgt een voorbeeld van onze eigen website:

zoeken met google

Zoeken naar gerelateerde websites

Ook kun je zoeken naar gerelateerde websites. Dit is bijzonder handig wanneer je een zoekwoorden analyse aan het uitvoeren bent en nog meer concurrerende websites zoekt met soortgelijke content. Hierbij geldt hetzelfde trucje als bij de vorige paragraaf, alleen dit keer gebruik je related: voor je het domein invoert.

Let op: helaas toont de zoekmachine niet altijd een lijst met gerelateerde websites, terwijl die er wel zijn. Dit komt omdat de zoekmachine dan nog niet voldoende informatie heeft verzameld over die websites en het dan niet met zekerheid durft weer te geven.

Hieronder een voorbeeld:

zoeken in google

Zoeken naar een bepaald bestandstype

Ben je op zoek naar een bepaald bestandstype op het Internet? Ook daar is een trucje voor. Typ dan het onderwerp in het zoekveld en dan filetype: gevolgd door het bestandstype dat je zoekt. De volgende bestandstypes kun je zoeken in de zoekmachine:

  • .txt
  • .pdf
  • .doc
  • .ppt
  • .xls

Hieronder vind je een voorbeeld van een pdf:

zoeken in google naar bestanden

Zoeken met een afbeelding

Image Search bestaat al vrij lang. Google heeft het afgelopen jaar deze functie aanzienlijk verbetert én er een aantal nieuwe methodes aan toegevoegd.

Om met een afbeelding te kunnen zoeken heb je de Google app nodig. Deze kun je installeren op je smartphone of tablet.

Zoeken met een afbeelding uit de zoekresultaten

Wanneer je in de app een afbeelding hebt gevonden waarvan je gerelateerde afbeeldingen of foto’s zou willen zien kun je de foto ingedrukt houden en dan op ‘Zoeken met Google Lens’ klikken.

Hieronder volgt een voorbeeld met een zebra. Wanneer je Google nogmaals laat zoeken op gerelateerde afbeeldingen krijg je soortgelijke dieren te zien.

zoeken in google met google lens

Zoeken met een afbeelding van een website

Ga via de Google App naar de website waarop je een afbeelding wilt zoeken. Houd je vinger ingedrukt op de afbeelding en klik op ‘Zoeken met Google Lens’. Bij sommige afbeelding krijg je direct zoekresultaten met dezelfde afbeelding of gerelateerde. Staan er veel verschillende objecten op een afbeelding, dan kan het zijn dat Google vraagt of je een deel van de afbeelding kan selecteren. Dat wordt dan het gedeelte dat verder wordt doorzocht.

Hieronder vind je een voorbeeld van Zalando:

zoeken in google met google lens

Zoeken met je lens

Stel je voor. Je bent bij iemand op de koffie en diegene heeft een fantastische TV-meubel. Je wilt graag weten waar ie van is en wat dat mag kosten… Maar je durft het niet te vragen. Open dan je Google app en gebruik de lens!

In het voorbeeld hieronder heb ik een foto gemaakt van mijn TV-meubel. Google geeft direct weer dat ie van Dutchbone is en waar je ‘m kunt kopen. Sommige mensen vinden dit erg freaky – maar ik garandeer je dat dit dé manier van zoeken wordt in de toekomst!

zoeken in google met google lens

Zoeken met voice search

We zoeken steeds meer met Voice Search: 41% van de volwassenen gebruikt wel eens de zoekmachine door middel van een Voice Search opdracht. Dit betekent dat je letterlijk aan de zoekmachine vraagt wat je zoekt door middel van je stem.

Je kunt Google Voice activeren door in je Google app naar ‘Instellingen’ te gaan het Voice te activeren. Je start dan een Voice Search door op de microfoon te klikken in Google óf te zeggen: ‘Hey Google’. Wil je liever niet dat Google ‘constant’ meeluistert? Dan kun je in de instellingen van de app aangeven dat je deze functie niet wilt gebruiken.

Hieronder zie je een voorbeeld van de vraag ‘wanneer is het volle maan’. Let op: wanneer je voice search gebruikt is de kans groot dat Google een featured snippet aan je gaat voorlezen. Schrik dus niet als de app terug praat!

zoeken met voice search

Wat is de beste manier?

Er is geen specifieke manier die het beste werkt voor alle zoekresultaten. De bovenstaande methodes werken voor specifieke soorten zoekopdrachten. Ik raad je aan om de Google App te installeren om zoveel mogelijk uit je zoekopdrachten te halen, gezien in de app meer functies zitten dan in de browser variant van de zoekmachine.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!