We willen natuurlijk allemaal goed gevonden worden in de zoekmachines. Met als reden: zoveel mogelijk doelgericht verkeer naar je website krijgen. Maar er is een nieuwe trend gaande in de zoekmachines: Zero Click Searches. De algoritmes van Google zijn gek op het vertonen van dit type zoekresultaat. Maar wat is het – en wat heb je eraan?

Wat zijn Zero Click Searches?

Zero Click Searches refereert naar zoekresultaten die het antwoord op de zoekvraag direct beantwoorden in de zoekmachine. De zoekmachinegebruiker hoeft niet te klikken op het zoekresultaat om de gewenste informatie te verkrijgen. Het is een zoekresultaat dat geen verkeer naar de website gaat opleveren.

Voorbeelden

Stel: je zit Zondag met Lubach te kijken je bent benieuwd hoe oud Arjen eigenlijk is. Je pakt je telefoon en je zoekt ‘leeftijd Lubach’. Je krijgt het volgende bovenaan de zoekresultaten te zien:

zero click searches

Of je vraagt je af hoelaat de zon vandaag onder gaat. Want je wilt graag nog even in het zonnetje zitten maar je vraagt je af of je dat nog wel redt na je sportschoolbezoek.

zero click search voorbeeld

Of je wandelt langs Artis en vraagt je af wie de dierentuin heeft opgericht.

zero click search voorbeeld

Zoals je ziet gaat het om zoekwoorden waarbij je één antwoord verwacht. Er zijn geen variabelen mogelijk – er is een kant-en-klaar antwoord.

Waarom gebruik maken van Zero Click Searches?

Waarom gebruik maken van Zero Click Searches wanneer je óók de mogelijkheid hebt om daadwerkelijk verkeer naar je website te genereren met je SEO?

Er zijn steeds meer zoekwoorden die resulteren tot onvoltooide organische bezoeken. Oftewel: er zijn steeds meer zoekwoorden die een uitgelicht resultaat krijgen in de zoekmachines – wat leidt tot minder kliks naar de daadwerkelijke website. Google verbetert de zoekresultaten én de gebruiksvriendelijkheid daarvan. Zero Click Searches zijn bevordelijk voor de gebruiksvriendelijkheid van de zoekmachine omdat de zoekmachinegebruikers nog sneller het gewenste antwoord hebben op hun zoekvraag. De kans is groot dat Google steeds meer gaat focussen op dit type zoekresultaat.

Direct heb je niet zoveel aan Zero Click Searches. Daar zal ik ook zeker niet omheen draaien. Maar indirect wel. Want je zoekresultaat wordt extreem uitgelicht vertoond aan je doelgroep waardoor de kans heel groot is dat ze je gaan onthouden. Het kan helpen om je online reputatie te verhogen én dus ook meer credibility te krijgen vanuit de zoekmachines.

Hoe krijg je deze uitgelichte zoekresultaten?

Door het zo eenvoudig mogelijk te maken voor Google om jouw zoekresultaat uit te lichten. Gebruik de volgende richtlijnen om een kans te maken om te ranken op positie #0:

  • Publiceer alleen content van hoge kwaliteit op je website
  • Zorg dat de vraag duidelijk in je content staat (bijv. in een kop met heading)
  • Schrijf een compacte maar volwaardige antwoord op de vraag
  • Gebruik een geoptimaliseerde afbeelding in je snippet

En tot slot kan het helpen om FAQ pagina’s toe te voegen aan je website om nog meer vragen duidelijk te beantwoorden.

Hoe kun je inzien of je Zero Click zoekresultaten hebt?

Helaas wordt deze data niet vertoond in Google Search Console – en wel in (betaalde) SEO-tools zoals UberSuggest en Moz.

Wil je niet betalen voor een tool maar wel weten of je featured snippets hebt? Dan kun je één voor één alle zoekwoorden waarmee je op de eerste pagina van de zoekresultaten staat (positie 1 tot 10) Googlen en kijken of je wordt uitgelicht. Als je veel zoekwoorden hebt is dat een aardig karweitje – maar bij een paar zoekwoorden goed te doen.

€39

Master je Keywords

Vind de juiste zoekwoorden om jouw gewenste doelgroep naar je website te trekken en jouw vindbaarheid naar het volgende niveau te tillen.

  • Direct toegang tot de SEO-cursus
  • Wil je een vervolgcursus doen? Geld terug!
  • De inhoud blijft up-to-date
Bekijk de cursus