Video wordt steeds prominenter in ons leven, maar ook in online marketing. Social media kanalen worden massaal video-platformen (kijk maar naar Instagram) waardoor je als ondernemer er niet meer onderuit kom om mee te gaan in de video-trend.

Ben jij klaar om next-level te gaan en nog meer online vindbaarheid wilt creëren – naast je website en je social media kanalen? Dan is het tijd om te investeren in YouTube SEO. In dit artikel vertel ik je het basisprincipe achter een goede vindbaarheid in de grootste video zoekmachine ter wereld: YouTube.

Hoe werkt het YouTube algoritme?

Het algoritme van YouTube bestaat uit een aantal verschillende onderdelen.

Het belangrijkste aspect is de Artificial Intelligence (AI) die YouTube gebruikt om alle data die zij kunnen verzamelen te analyseren, met als doel om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de gebruikers.

Zo kijkt de AI onder andere naar wat er getoond moet worden op de gepersonaliseerde homepage van iedere ingelogde YouTube gebruiker. Waar wordt op geklikt en welke suggesties worden genegeerd? Deze data wordt gebruikt om gebruikers zo veel mogelijk video’s te laten kijken, maar ook zo lang mogelijk. Meer hierover in de stappen hieronder.

Daarnaast kijkt de AI ook naar de Trending video’s, welke notificaties leiden naar interactie en welke video’s er getoond moeten worden wanneer er gezocht wordt naar een specifieke video.

Eén van de belangrijkste onderdelen van het algoritme zijn de handelingen die de gebruikers uitvoeren op het platform. Welke video’s worden direct door heel veel mensen volledig bekeken? Krijgen heel veel likes, of juist dislikes? Wordt een video vaak gedeeld, of juist overgeslagen in een afspeellijst? Iedere handeling die jij uitvoert op YouTube bepaalt welke content jij een paar minuten later te zien krijgt. Zo uitgebreid is het algoritme van YouTube.

YouTube SEO: 7 simpele stappen

De eerste drie maanden is het zeker mogelijk om de eerste resultaten te zien. De snelheid van het zien van de eerste resultaten is natuurlijk wel afhankelijk van de huidige autoriteit die je al hebt opgebouwd. Bij een hoge autoriteit gaat het veel sneller dan bij minder autoriteit.

Ook kun je in de eerste drie maanden al zichtbaar resultaat boeken wanneer je inzet op zoekwoorden die weinig concurrentie hebben. Hoe minder concurrentie, hoe meer kans je hebt om sneller die hoge posities te claimen.

Wil je snel resultaat? Dan raad ik je aan om kwalitatieve SEO-content te publiceren voor zoekwoorden met weinig concurrentie, en om vanaf het begin heel structureel te werken aan je SEO.

1. Identificeer je doelgroep

Wanneer je een succesvol YouTube kanaal wilt opzetten is het identificeren van je doelgroep de belangrijkste stap. Een stap die heel vaak wordt vergeten.

Er is een belangrijke regel de je altijd in je achterhoofd moet houden wanneer je nieuwe content voor YouTube verzint: je maakt deze video’s niet voor jezelf. Natuurlijk wil je video’s maken over onderwerpen waar jij passie voor hebt, maar maak nooit video’s om die specifieke reden. Maak alleen video’s die daadwerkelijk interessant zijn voor jouw doelgroep, want alleen dan worden de video’s ook echt bekeken. Combineer daarom je passie met de wensen van je ideale doelgroep.

Hoe je je ideale doelgroep vindt? Door – net zoals bij ‘gewone SEO’ – een brand persona te ontwikkelen. Of meerdere brand persona’s. Dit is een uitgebreide omschrijving van één of meerdere perfecte klanten óf YouTube abonnees waar jij je met je video-content op wilt focussen. Denk hierbij aan informatie zoals:

 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Hobby’s
 • Angsten
 • Problemen
 • Opleiding
 • Baan
 • Gezinssamenstelling
 • Huisdieren
 • Etc.

Door een duidelijk beeld te creëren van je doelgroep kun je nóg gerichter content maken voor YouTube – iets wat het algoritme erg waardeert!

2. Bedenk een titel en thumbnail

Twee elementen zijn het belangrijkste voor het succes van je video zodra je zichtbaar bent in YouTube: de titel van je video en de thumbnail.

De titel van je video moet catchy zijn, maar mag nooit misleidend zijn. Je kunt de titel van een YouTube video vergelijken met de SEO-titel van aan pagina. Deze titel moet duidelijkheid geven over de inhoud, maar geeft nooit alles weg. Je wilt immers dat er geklikt wordt. Hetzelfde principe geldt voor de titel van een YouTube video.

Ten tweede is je thumbnail héél belangrijk. Zo belangrijk, dat ik je aanraad om voor het opnemen van je YouTube video eerst een goede titel en thumbnail te bedenken, en dan pas te gaan filmen. De thumbnail geeft een indruk van de video. Als deze eerste en enige indruk niet aantrekkelijk is zal je video niet bekeken worden.

Spendeer daarom tijd en moeite in het ontwikkelen van een krachtige thumbnail en titel!

3. Focus op engagement

Binnen YouTube is de engagement met je doelgroep heel belangrijk. Er wordt letterlijk gemeten of je video wel interessant genoeg is voor je kijkers. Dit wordt gedaan door middel van Average View Duration (AVD) en Average View Percentage (AVP).

Bij AVD wordt er gemeten hoelang een kijker gemiddeld blijft kijken naar je video. Stel, je hebt een video van 10 minuten en je AVD is 3:20. Dat betekent dat je content niet interessant genoeg is om verder te kijken en dat je doelgroep afhaakt. Hoe langer je video is, hoe groter de kans is dat een kijker afhaakt. Maar, als je nooit een lange video publiceert zal je AVD ook nooit hoger worden. Een goede mix van korte en lange video’s is daarom aangeraden.

De tweede metric meet de bekeken minuten in een percentage (AVP). Hoe hoger dit percentage, hoe beter.

Het bekijken van de AVP en AVD is cruciaal wanneer je een succesvol YouTube kanaal wilt opzetten. Ik raad je aan om wekelijks deze metrics te bekijken van je kanaal in het algemeen, maar ook per video. Deze informatie is cruciaal, want het geeft je letterlijk inzicht in welke video’s wel en niet boeiend zijn voor je doelgroep.

4. Bouw een community

Wij mensen zijn graag onderdeel van een community. Bouw daarom een community via je YouTube kanaal.

Als je wilt dat de mensen die een video hebben bekeken verbonden blijven aan je merk, dan is het van belang dat jij ze uitnodigt om te blijven. De meest bekende en simpele methode is om ze uit te nodigen om zich te abonneren op je kanaal. Dit zorgt ervoor dat zij een melding krijgen wanneer jij een nieuwe video publiceert, en kan jij steeds beter inschatten hoeveel kijkers je video gaat hebben door de hoeveelheid abonnees die je hebt.

Ten tweede is het belangrijk dat je gaat denken over branding. Wat wil jij uitstralen, en hoe weten de kijkers dat jij het kanaal hebt waar zij aan verbonden willen worden? It’s all about storytelling. Zoals iedere marketingkanaal – van socials tot e-mailmarketing – neem je mensen mee in je merk door er een krachtig verhaal van te maken. Een verhaal dat zij willen horen, interessant vinden en zich tot aangetrokken voelen.

Hoe beter jij inspeelt op iedere individuele persoon die jouw video bekijkt, hoe groter de kans is dat je een echte community opbouwt. Ook hier geldt: bekijk je YouTube analytics om inzichten op te doen!

5. Content is king

Op YouTube draait het natuurlijk om goede, interessante video’s. Investeer dan ook alleen in het maken van kwalitatieve en relevante video’s.

En daarmee bedoel ik niet dat je in 4K moet filmen, een fortuin moet uitgeven aan special effects en er een gehele filmproductie van moet maken.

Nee, het draait niet om visuele kwaliteit (al moet het natuurlijk wel scherp beeld hebben en prima geluid), maar inhoudelijke kwaliteit. Zorg dat je de beste content ontwikkelt in jouw vakgebied. Bekijk daarom wat je concurrenten op YouTube zetten, en brainstorm hoe jij die video beter kan maken door het inhoudelijk aantrekkelijker te maken én meer in te spelen op die doelgroep. Daar draait het om op YouTube.

6. Feedback is queen

Krijg je feedback van je kijkers? Doe daar dan wat mee!

Ja, natuurlijk is het niet leuk om een dislike te krijgen op een video. Of negatieve comments. Maar probeer je dan in te leven in die persoon, en bepaal of je wat met die feedback kan. De kijkers op YouTube zijn namelijk essentieel voor jouw succes op het kanaal. Negeer daarom nooit feedback, want het kan je maken of breken.

Krijg je nooit feedback? Vraag er dan om in je video! Je kunt je video eindigen met een like & subscribe vraag waarin je vraagt of mensen kunnen laten weten wat ze van de video vonden. Zo simpel kan het zijn.

7. Optimaliseer, lanceer en promoot je video’s

YouTube SEO draait om het steeds beter inspelen op je doelgroep. Dat betekent dat je heel vaak zal falen voordat je eindelijk een succesvolle video hebt.

Ja – dat doet pijn. En het kost veel moeite. Maar de aanhouder wint, net zoals bij Google SEO. Zolang jij blijft optimaliseren zul je stapje voor stapje groeien en zullen je video’s steeds vaker bij je perfecte doelgroep terecht komen.

Er is een principe dat je eerste 100 video’s falen. Dat principe is natuurlijk niet waar, maar geeft wel duidelijk weer dat een kwestie is van leren, optimaliseren en consistent blijven werken aan het ontwikkelen van steeds betere video’s.

Lanceer ook regelmatig nieuwe concepten om te peilen of je een andere soort video’s moet gaan ontwikkelen om sneller te groeien. Testen, testen, testen!

En, vergeet niet je video’s te promoten via andere kanalen. Hoe meer views, hoe beter natuurlijk. Deel je video’s daarom op je socials, e-mailmarketing en je website. Maximaliseer je groei!

De conclusie?

YouTube is een platform dat de afgelopen enorm is gegroeid, en de voorspelling is dat die groei alleen nog maar groter zal gaan worden. Video is hot, en als merk of ondernemer kom je er in de toekomst niet meer onderuit en wordt het een van je marketingkanalen.

YouTube SEO vergt wat kennis, maar zodra je begrijpt waar het algoritme naar kijkt kun ook jij een YouTube sensatie worden. Want voor YouTube SEO geldt hetzelfde als Google SEO: de aanhouder wint. Blijf optimaliseren, testen en kwaliteit bieden, en uiteindelijk zul je succes behalen!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

 • Claim jij je expert-status in je vakgebied
 • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
 • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij