De Yoast SEO plugin is sinds de lancering in 2010 onmisbaar geworden voor WordPress gebruikers. De werking van de plugin – richtlijnen geven voor het schrijven voor SEO – wordt door vele website eigenaren als extreem waardevol gezien. Wat is de Yoast SEO plugin precies, wat kun je ermee en hoe haal je zoveel mogelijk uit de functionaliteiten?

Over Yoast

‘Joost mag het weten’. De betekenis van deze uitspraak past totaal niet bij de man achter Yoast – genaamd Joost de Valk. Deze man is een grote fan van WordPress. Waarom? Omdat er de mogelijkheid is om open source plugins aan toe te voegen. Iedereen krijgt een kans om zijn of haar plugin aan WordPress gebruikers aan te bieden. Joost miste een goede SEO-plugin, en had zelf de kennis van SEO én het ontwikkelen van een programma. In 2010 lanceerde hij de eerste versie van de Yoast SEO plugin.

Over de jaren heen zijn er vele updates geweest van de plugin: verbeteringen én extra functionaliteiten. Meer daarover lees je zo!

Is Yoast alleen beschikbaar voor WordPress?

Nee! Het is ooit begonnen als een plugin voor WordPress, maar inmiddels is het ook beschikbaar voor: NEO CMS, Magento 2 en Typo3.

Wat doet de Yoast plugin?

Deze plug-in analyseert de content van iedere pagina in je website en laat je weten of je je aan de SEO-richtlijnen hebt gehouden. De richtlijnen worden getoond in een lijst met een stoplichtsysteem: heb je de richtlijn goed toegepast, dan staat het stoplicht op groen. Valt er nog iets te optimaliseren? Dan gaat ie op oranje. Heb je nog niets met de richtlijn voor het schrijven voor SEO gedaan op die specifieke pagina? Dan staat het stoplicht voor dat punt op rood. Je ontvangt ook een stoplicht voor de gehele pagina. Zodra deze op groen staat is je pagina voldoende geoptimaliseerd voor SEO en mag ie gepubliceerd worden. Zo simpel kan het zijn!

yoast seo plugin

De Yoast SEO plug-in wordt bij iedere aanpassing in het algoritme geüpdate waardoor het al jarenlang een betrouwbare plugin is.

Naast het controleren van de SEO-richtlijnen voor het schrijven van SEO-teksten kun je met Yoast ook een aantal andere SEO-technische aanpassingen maken. Daarover vertellen we zo meer!

Waarom is de Yoast SEO plugin onmisbaar?

Deze plugin is onmisbaar wanneer je:

 • je website goed vindbaar wilt hebben in de zoekmachines
 • alle SEO-richtlijnen niet uit je hoofd weet
 • je snippet zelf wilt kunnen vormgeven
 • eenvoudig een XML-sitemap aan je website wilt toevoegen

Wat zijn de extra functionaliteiten in Yoast Premium?

Yoast heeft óók een betaalde versie van de plugin: Yoast Premium. Deze plugin heeft een aantal extra functionaliteiten:

 • Ondersteuning – voorrang in de ondersteuning van Team Yoast
 • Suggesties voor interne links  Yoast Premium geeft aan wanneer je een interne link kunt plaatsen binnen de tekst. Persoonlijk vinden wij dat deze functie niet goed genoeg werkt.
 • Redirect manager –  wanneer je een URL aanpast binnen je teksten wordt er automatisch een redirect aangemaakt
 • Meerdere zoektermen – de gratis versie checkt één zoekwoord. De premium variant geeft de mogelijkheid om meerdere zoekwoorden in Yoast in te voeren
 • Preview van de weergave in sociale media – houd je je ook bezig met social media? Met Yoast Premium kun je voorbeelden bekijken van de preview van je post op social media

Zelf zijn wij geen grote fans van Yoast Premium, omdat deze functies ook beschikbaar zijn in gratis plugins op WordPress. Wil je zo min mogelijk plugins op je website? Dan is het de overweging waard.

Zo gebruik je de Yoast SEO plugin

Het grote voordeel aan Yoast is dat de basis-instellingen van de plugin al staan ingesteld. Je hoeft daarom zelf bijna niets meer in te stellen! Wij lopen de installatie met je door én natuurlijk ook hoe je aan de slag kunt met de plugin.

De basis-instellingen van Yoast

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd hebt op je WordPress website zal Yoast vragen of je een setup wilt doorlopen. Wij raden aan dit altijd te doen! Yoast gaat je onder andere vragen welke pagina’s je wel en niet geïndexeerd wilt hebben, hoe je snippets vormgegeven moeten worden en wat voor website je hebt (bedrijf of persoon). Deze setup kost je misschien 2 minuten tijd.

Zodra je dit doorgelopen hebt raden wij je aan om Google Search Console te koppelen. Dit doe je door naar Algemeen > Webmaster Tools te gaan. Daar staat een uitleg hoe je je Search Console kunt verifiëren met Yoast.

Yoast handleiding

Yoast is heel eenvoudig te gebruiken. Wij raden je aan om eerst je blog (of wat voor content je ook schrijft) te schrijven, en daarna te kijken naar het stoplichtsysteem van de plugin. Hieronder zie je de resultaten van deze blog.

yoast seo plugin

Yoast is een tool, geen wondermiddel!

Zoals je ziet wordt je geschreven tekst beoordeeld op allerlei punten die invloed hebben op de vindbaarheid van je content. Is het bolletje groen? Dan heb je je aan de richtlijn gehouden. Je hoeft verder niets meer te doen aan dat specifieke punt.

Is het bolletje oranje of rood? Dan valt er nog wat te optimaliseren. Yoast geeft dan een suggestie hoe je het punt kunt verbeteren.

Ben je klaar met het optimaliseren van alle bolletjes? Dan kun je je artikel publiceren!

Start vandaag

Schrijf je nu in en ga direct aan de slag met het verhogen van jouw vindbaarheid in de zoekmachines.

 • Leer een SEO-strategie opzetten en uitvoeren
 • Een complete SEO-cursus inclusief alle nodige tools
 • Werk direct aan je vindbaarheid
Bekijk modules