Het belangrijkste aspect van je SEO is je SEO-content. Want zonder content weet de zoekmachine niet wat voor informatie en aanbod jij aanbiedt op je website – en uiteraard de bezoekers van je website ook niet.

Om je een handje te helpen bij het schrijven van sterke SEO-content kun je een SEO-plugin gebruiken. De meestgebruikte SEO-plugin voor WordPress is de Yoast SEO-plugin. Sinds de lancering in 2010 is deze plugin onmisbaar geworden voor vele website-eigenaren. De werking van de plugin –  het geven en beoordelen van de schrijven voor SEO-richtlijnen – wordt door velen als extreem waardevol gezien. Maar wat is de Yoast SEO plugin precies, wat kun je ermee en hoe haal je zoveel mogelijk uit de functionaliteiten? In dit artikel deel ik mijn ervaring en mening over deze populaire WordPress plugin.

Dit artikel is ook te kijken als video op YouTube:

Ga naar ons YouTube kanaal

Over Yoast

Maar wat is de Yoast SEO plugin precies, wat kun je ermee en hoe haal je zoveel mogelijk uit de functionaliteiten? In deze video deel ik mijn ervaring en mening over deze populaire WordPress plugin.

Joost de Valk is het brein achter deze plugin – en nu weet je ook meteen waar de naam van de plugin vandaan komt. Joost miste een goede SEO-plugin, en had zelf de kennis van SEO én het ontwikkelen van een plugin. In 2010 lanceerde hij de eerste versie van de Yoast SEO-plugin. Inmiddels is de plugin zo populair dat het over de hele wereld gebruikt wordt als het hulpmiddel bij het schrijven van sterke SEO-content.

Over de jaren heen zijn er natuurlijk vele updates geweest – verbeteringen én extra functionaliteiten. Maar daar vertel ik je zo meer over.

Is Yoast alleen beschikbaar voor WordPress?

Nee! Het is ooit begonnen als een plugin voor WordPress, maar inmiddels is het ook beschikbaar voor websites die draaien op Magento 2 of Typo3.

In dit artikel heb ik het over de WordPress plugin.

Wat doet de Yoast plugin?

De plugin analyseert de content van iedere pagina in je website en laat je weten of je je aan de SEO-richtlijnen hebt gehouden. De richtlijnen worden getoond in een lijst met een stoplichtsysteem: heb je de richtlijn goed toegepast, dan staat het stoplicht op groen. Valt er nog iets te optimaliseren? Dan gaat ie op oranje. Heb je nog niets met de richtlijn voor het schrijven voor SEO gedaan op die specifieke pagina? Dan staat het stoplicht voor dat punt op rood. Je ontvangt ook een stoplicht voor de gehele pagina. Zodra deze op groen staat is je pagina voldoende geoptimaliseerd voor SEO en mag ie van Yoast gepubliceerd worden.

yoast seo plugin

De Yoast SEO plugin wordt bij iedere aanpassing in het algoritme geüpdate waardoor het al jarenlang een betrouwbare plugin is waar de laatste schrijven voor SEO-richtlijnen in verwerkt staan.

Naast het controleren van de SEO-richtlijnen voor het schrijven van SEO-teksten kun je met Yoast ook een aantal andere SEO-technische aanpassingen maken. Daarover vertel ik je zo meer.

Waarom is de Yoast SEO plugin onmisbaar?

Deze plugin is onmisbaar wanneer je:

 • je website goed vindbaar wilt hebben in de zoekmachines
 • alle SEO-richtlijnen niet uit je hoofd weet
 • je snippet zelf wilt kunnen vormgeven
 • eenvoudig een XML-sitemap aan je website wilt toevoegen

Wat zijn de extra functionaliteiten in Yoast Premium?

Yoast heeft óók een betaalde versie van de plugin: Yoast Premium. Het kost € 89,- per jaar. Deze plugin heeft een aantal extra functionaliteiten:

 • Ondersteuning – voorrang in de ondersteuning van Team Yoast
 • Suggesties voor interne links – Yoast Premium geeft aan wanneer je een interne link kunt plaatsen binnen de tekst. Persoonlijk vinden wij dat deze functie niet goed genoeg werkt.
 • Redirect manager –  wanneer je een URL aanpast binnen je teksten wordt er automatisch een redirect aangemaakt
 • Meerdere zoektermen – de gratis versie checkt één zoekwoord. De premium variant geeft de mogelijkheid om meerdere zoekwoorden in Yoast in te voeren
 • Preview van de weergave in sociale media – houd je je ook bezig met social media? Met Yoast Premium kun je voorbeelden bekijken van de preview van je post op social media
 • Meerdere talen – De Premium variant werkt met meerdere talen. Dit kan handig zijn voor internationale websites die ook gebruik willen maken van de content-analyse functie van Yoast.

Zelf ben ik geen fan van Yoast Premium, omdat de meeste functies ook beschikbaar zijn in gratis plugins op WordPress. Wil je zo min mogelijk plugins op je website? Dan is het de overweging waard.

Aan de slag met Yoast

Yoast is heel eenvoudig te gebruiken. Ik raad je aan om eerst je blog (of wat voor content je ook schrijft) te schrijven, en daarna te kijken naar het stoplichtsysteem van de plugin. Hieronder volgt een video waarin ik je door de punten in het stoplichtsysteem loop.

Yoast is geen garantie voor een goede online vindbaarheid

De plugin beoordeelt je content op allerlei punten die invloed hebben op je vindbaarheid. Waar je wel écht rekening mee moet houden is dat Yoast een voorgeprogrammeerde plugin is.

Waarom ik dit zeg? Omdat heel veel mensen denken dat wanneer je Yoast stoplicht op groen staat, je SEO in orde is. En dat is niet waar.

Yoast is een hulpmiddel om je geschreven SEO-teksten na te lopen op de schrijven voor SEO-richtlijnen. Ook Yoast maakt wel eens fouten. Want wat Yoast doet is het nalopen van je broncode en deze controleren op bepaalde punten (zoals het gebruik van headings, interne links en zoekwoorden). Soms blijft het stoplicht op rood of oranje – terwijl je tekst wél volgens de richtlijnen is geschreven. Het is daarom van belang dat je zelf weet hoe het schrijven voor SEO werkt, en wanneer je tekst in orde is en wanneer niet.

Handig, of overbodig?

Deze plugin is handig voor iedereen die de schrijven voor SEO regels niet 100% in hun systeem hebben zitten. Ben je een SEO-copywriter die zich dagelijks bezighoudt met het schrijven van sterke SEO-teksten? Dan is deze plugin misschien overbodig. Maar kwaad kan deze plugin niet doen, gezien het zelf geen invloed heeft op de online vindbaarheid van je website. Want dat moet jij helemaal zelf gaan doen!

Yoast is een hulpmiddel, en geen wondermiddel. Yoast is geen SEO, want dat moet je echt zelf gaan doen. De conclusie? Yoast is een briljante plugin om je SEO-optimalisatie werkzaamheden mee te controleren, en voor velen onmisbaar.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

 • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
 • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
 • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
 • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!