Het kan niet missen: je bent wel eens op een 404 pagina geweest. Dit is een pagina binnen een website die niet bestaat. Iedere website heeft er wel eens eentje (of soms veel te veel).

Wil je een 404 pagina oplossen? Dan plaats je een redirect. In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over redirects, hoe je een redirect plaatst en wanneer je een hele website gaat redirecten.

Wat is redirecten?

Een redirect is een protocol. Door een redirect te gebruiken stuur je de ene URL automatisch door naar een andere URL. Oftewel: je stuur de ene pagina in je website door naar een andere pagina.

Er zijn twee soorten redirect protocollen:

301 redirect

Een 301 redirect is en permanente redirect. Deze redirect plaats je wanneer je zeker weet dat een URL niet meer gebruikt gaat worden en deze daarom doorgestuurd mag worden naar een andere URL. Dit om te voorkomen dat website bezoekers op een 404 pagina terecht komen.

302 redirect

Een 302 redirect plaats je wanneer je een URL tijdelijk wilt doorsturen naar een andere URL. Bijvoorbeeld wanneer je het design van je website gaat aanpassen en bezoekers tijdelijk wilt doorsturen naar een pagina waar je uitlegt dat de website tijdelijk niet beschikbaar is.

Waarom een hele website redirecten?

Het is ook mogelijk om een hele website door te sturen naar een andere website. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw domein in gebruik hebt omdat je de naam van je bedrijf hebt verandert, maar je wel de SEO-waarde van je oude domein wilt doorsturen. Of wanneer er twee bedrijven fuseren en verder gaan onder een andere naam.

Het redirecten van een volledige website vergt wat uitzoekwerk. Daar vertel ik je in de alinea hieronder meer over.

Waar moet je op letten voor je gaat redirecten?

Creëer een duidelijk overzicht

Ga je veel redirects gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je een hele website wilt redirecten? Dan raad ik je aan om een overzicht te maken van alle oude en nieuwe URLs.

Begin met het uitdraaien van alle URLs van beide websites. Gratis tools zoals Screaming Frog kunnen je daar een handje bij helpen.

Begin het overzicht altijd met de URLs van de website die je wilt redirecten. Alle URL’s moeten een redirect krijgen naar de andere website. Bepaal per URL naar welke URL het doorgestuurd moet worden, en plaats die URL in de cel rechts van de oude URL.

Zodra je het overzicht hebt kun je naar de volgende stap.

Bulk of handmatig?

Wil je een handjevol redirects plaatsen? Dan kun je een gratis plugin zoals Redirection gebruiken om je redirects te plaatsen.

Wil je een grote hoeveelheid URL’s redirecten? Dan raad ik je aan om het in bulk te gaan doen.

Ga terug naar je overzicht met de URLs van beide websites, en verwijder de root van de oude URLs (ipv. website.com/contact/ wordt het dan /contact/). Laat bij de URLs van de nieuwe website wel de root staan. Plaats een nieuwe kolom voor de kolommen waar de URLs in staan. Plaats in iedere kolom: Redirect 301. Je vind een voorbeeld onder deze alinea.

website redirecten

Kopieer de informatie uit je excel en plaats het in een text-bestand. Deze kun je uploaden in een redirect tool zoals Redirection. Et voila!

Controleer of de redirect werkt

Na het plaatsen van de redirects is het belangrijk dat je checkt of de redirects goed werken. Heb je een handjevol redirects geplaatst? Dan kun je het handmatig controleren door de URL te bekijken waar je de oude URL heen hebt gestuurd.

Heb je een bulk gedaan? Dan raad ik je aan om een SEO-tool te laten scannen naar 404 pagina’s of je Google Search Console goed in de gaten te houden.

De conclusie?

Iedere website heeft wel eens een 404 pagina, en dan is een 301 redirect een snelle en simpele oplossing. Wanneer je een hele website wilt redirecten is het iets meer werk, maar ook dit hoeft geen enorme klus te zijn. Het is dan wel cruciaal dat je daarna controleert of alle redirects werken, omdat je anders websiteverkeer mis kunt lopen.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij