Zoekwoorden zijn het belangrijkste onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Want zonder zoekwoorden weet je als SEO specialist niet op welke termen de gewenste doelgroep zoekt. Zoekwoorden zijn er dan ook in vele verschillende vormen, en voor verschillende intenties.

De SEO-branche heeft een uitgebreid vakjargon met vele termen en begrippen die een onderdeel van zoekmachine optimalisatie uitleggen. Om je te helpen bij het wegwijs worden in SEO-land leg ik iedere week een stukje SEO vakjargon aan je uit in behapbare taal.

Vandaag: long tail zoekwoorden.

Naar de basis: wat is een zoekwoord?

Een zoekwoord is een woord dat door een zoekmachine gebruiker ingetypt wordt in de zoekmachine wanneer hij/zij op zoek is naar een antwoord op een bepaalde vraag. Het doel van de zoekmachine is om zo snel mogelijk het beste antwoord te geven op de gestelde zoekvraag. Dit wordt bepaald door middel van algoritmes.

Er zijn veel verschillende soorten zoekwoorden. Zoekwoorden met verschillende zoekintenties (de reden waarom iemand iets zoekt) en gericht aan zoekmachine gebruikers die in een bepaalde fase van de customer journey zitten. Zo kun je je met een zoekwoord richten op iemand die al weet welke föhn hij wilt kopen (zoekwoord: Dyson Supersonic) of nog zoekende is naar welk type föhn geschikt is voor zijn wensen (zoekwoord: goede föhn kopen).

De waarde van een zoekwoord wordt bepaald door het gemiddelde zoekvolume per maand (bijv. gemiddeld 1000 zoekopdrachten per maand) en de SEO score. Dit is een getal tussen 0 en 100 dat de hoeveelheid concurrentie van het zoekwoord weergeeft. Hoe hoger de score, hoe meer concurrentie.

wat is een long tail zoekwoord

Wat zijn long tail zoekwoorden?

Je hebt allerlei manieren om één antwoord te vinden. Zoals ik in de vorige alinea schreef kan een zoekmachine gebruiker in verschillende fases zitten van de customer journey.

De naam long tail zoekwoord verklapt het al: het is een zoekwoord ‘met een lange staart’. Oftewel, het is een zoekwoord dat uit meerdere woorden bestaat. Long tail zoekwoorden zijn daarom nooit generiek of algemeen, maar zijn specifieke zoekwoorden die het antwoord geven op een doelgerichte zoekvraag.

Bijvoorbeeld: je bent op zoek naar de Wandler Penelope Bag. Je bent benieuwd waar je deze designer tas kunt kopen, want je weet dat dit de tas is die je wilt hebben.

wat zijn long tail zoekwoorden

Het zoekwoord Wandler Penelope Bag zal je het specifieke antwoord geven dat je zoekt. Op dit zoekwoord zit een zoekvolume van gemiddeld 50 zoekopdrachten per maand (zie het getal in de zoekbalk. Ik gebruik hiervoor de Chrome plugin van UberSuggest. Meer gratis SEO tools vind je hier).

Maar – het kan altijd nog specifieker. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de zwarte tas (die keuze heb je al gemaakt)? Dat zul je de zoekterm Wandler Penelope Bag black (zoekvolume van gemiddeld 10 per maand) gebruiken:

voorbeeld van een long tail zoekwoord

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die veelal worden gebruikt door mensen die al weten wat zij willen weten / vinden / kopen. Zij zijn de research fase al voorbij en hebben dus al wat voorwerk gedaan. Deze zoekwoorden hebben vaak een lager zoekvolume dan short tail zoekwoorden, maar leveren doelgericht verkeer op!

Long tail vs. short tail zoekwoorden

Short tail zoekwoorden zijn het tegenovergestelde van long tail zoekwoorden:

  • Het zijn korte, compacte zoekopdrachten
  • Het zoekwoord is generiek
  • De zoekmachine gebruiker weet nog niet exact wat hij / zij zoekt

Om terug te komen op het voorbeeld van de Wandler tas in de vorige alinea: wanneer de zoekmachine gebruiker nog niet weet welke tas (wat voor formaat, merk, materiaal, kleur etc.) hij of zij wil kopen is de kans groot dat er gezocht wordt op tas kopen:

wat zijn long tail zoekwoorden

Zoals je ziet is het zoekvolume gemiddeld 1000 per maand. Dat is veel hoger dan de zoekopdrachten die long tail zijn uit de vorige alinea (50 en 10).

Het grote nadeel aan short tail zoekwoorden is dat er vaak heel veel concurrentie op zit omdat de zoekwoorden zo generiek zijn. Je kunt vast begrijpen dat een grote webshop in tassen graag goed gevonden wilt worden op ‘tas kopen’. Een webshop dat zich specifiek richt op één merk zal hier minder snel op focussen.

Hoe vind je long tail zoekwoorden?

Long tail zoekwoorden kun je eenvoudig vinden door Google te gebruiken! Google geeft namelijk suggesties om een zoekwoord aan te vullen.

Bijvoorbeeld: wanneer je Durex intypt krijg je direct de suggestie ‘play’. Wanneer je ‘Durex Play’ intypt krijg je nog meer specifiekere suggesties. Je kunt blijven aanvullen tot je bij het gewenste zoekwoord uit komt.

hoe vind je long tail zoekwoorden

Daarna is het van belang dat je uitzoekt of er voldoende zoekvolume op het long tail zoekwoord zit, en of de hoeveelheid concurrentie haalbaar is. Hiervoor gebruik je een zoekwoorden analyse tool (bijvoorbeeld UberSuggest of Moz).

Long tail zoekwoorden gebruiken om meer vindbaarheid te krijgen

Heb je een aantal interessante long tail zoekwoorden gevonden waar je op gevonden wilt worden? Dan is de volgende stap om aan de slag te gaan met het opstellen van een SEO content strategie om die gewenste vindbaarheid daadwerkelijk te behalen.

Leer een SEO content strategie ontwikkelen in deze cursus of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om uit te vogelen op welke manier jij het beste aan de slag kunt gaan met het verhogen van je SEO.

De conclusie?

Een zoekwoorden analyse is essentieel bij het verhogen van je online vindbaarheid. Dit is het startpunt van het uitzetten van je SEO-strategie én het bekijken van de potentie van je website.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij