Je weet dat je meer bezoekers naar je website wilt trekken zodat jouw diensten of producten bij de juiste doelgroep terecht komt. Ook weet je dat dit kan door middel van SEO – want dat is wat je hoort en leest op het internet. Maar wat is SEO nu eigenlijk?

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine-optimalisatie is ook wel bekend als SEO, de afkorting van de Engelse term: Search Engine Optimization. SEO is een verzamelterm voor alle technieken die bestaan voor het verbeteren van websites met als doel beter vindbaar te worden. Aangezien er steeds nieuwe technieken bijkomen en oude verdwijnen, bestaat er geen vaste lijst met SEO-technieken. SEO is altijd in beweging!

De drie pijlers van SEO

Zoekmachine-optimalisatie bestaat uit drie pijlers: content, techniek en autoriteit. Voordat je aan de slag gaat met het optimaliseren van je website is het belangrijk om te weten wát er geoptimaliseerd kan worden en waaróm:

de drie seo pijlers

Pijler #1 – content

Content is het belangrijkste aspect van jouw website. Voor websitebezoekers én de zoekmachines. Zonder content krijgt een bezoeker geen informatie en jouw website zal nooit hoog in de zoekresultaten terechtkomen. Om hoog te ranken, is het creëren van waardevolle en relevante content het allerbelangrijkst. Bij veel websites gaat dit helaas niet goed, terwijl het eigenlijk niet veel moeite hoeft te kosten.

Wat valt er onder de pijler content?

Alles wat op jouw website staat, is content. Afbeeldingen, video’s, PDF’s. En dus: tekst. Teksten zijn het belangrijkst voor zoekmachine-optimalisatie. Als je teksten schrijft volgens de SEO-richtlijnen, kunnen de zoekmachines zien welke informatie relevant is voor bepaalde zoekopdrachten. Deze SEO-richtlijnen komen later uitgebreid aan bod.

Afbeeldingen, video’s en PDF’s kunnen ook bijdragen aan de SEO-waarde van je website. Je kunt aangeven wat de inhoud van deze bestanden is, zodat de zoekmachine dat kan lezen.

Pijler #2 – techniek

Een website kan bomvol goede SEO-content staan, maar als hij SEO-technisch niet in orde is, zullen de pagina’s nooit hoger dan een bepaald punt ranken. De techniek is de basis van het functioneren van een website: het bepaalt hoe gebruikers de website ervaren. De pijler techniek staat dus vooral voor gebruiksvriendelijkheid.

Gebruiksvriendelijkheid

ook bekend als user experience, staat in de SEO-industrie voor alles wat de ervaring van een website prettig maakt. Het hebben van een gebruiksvriendelijke website draagt bij aan de (positieve) ervaring van de bezoeker. Heeft een website ellenlange teksten of laadt hij traag? Dan kan dit een negatief effect hebben op de ervaring van de website. Gebruiksvriendelijkheid is voor de zoekmachines een belangrijke factor waarop de relevantie van jouw website ten opzichte van een bepaald zoekwoord wordt beoordeeld.

Wat valt er onder de pijler techniek?

Onder de pijler Techniek valt alles wat te maken heeft met de technische functionaliteiten van een website. De meeste websites bestaan uit een Content Management System (CMS) zoals WordPress, Drupal of Squarespace. Omdat voor het zelf bouwen (handmatig coderen) van een website veel programmeerkennis nodig is, is een bestaand CMS een ideaal alternatief. De nadelen van deze standaard systemen zijn dat dat ze wat trager zijn en dat je gebonden bent aan de functionaliteiten van dat CMS en eventuele plugins. De voordelen zijn dat ze makkelijk te beheren zijn en heel belangrijk: er zijn veel standaard SEO-tools voor deze systemen zijn ontwikkeld. Dat scheelt uiteindelijk héél wat tijd (als je alles zelf doet) of geld (als je een webdeveloper inhuurt)!

Plugins

Een plugin is een aanvulling op een bestaand programma. Plugins kunnen een programma uitbreiden of meer mogelijkheden geven. Ze zijn gemakkelijk te downloaden en te installeren.

Alle afbeeldingen, video’s, plugins en stukken code hebben invloed op de snelheid van een website. De snelheid is essentieel voor de gebruiksvriendelijkheid. Een traag ladende website is namelijk frustrerend voor de bezoeker én de zoekmachines. Als jij via een zoekresultaat op een langzame website belandt, zal je waarschijnlijk snel weer teruggaan om het volgende zoekresultaat te bekijken. Doordat je website niet snel genoeg is, loop je als website-eigenaar bezoekers en dus ook potentiële klanten mis. Iets wat je kan voorkomen door je website SEO-technisch in orde te houden!

Pijler #3 – autoriteit

Om te weten wat de SEO-waarde van je website is – oftewel hoe autoritair je website is – heb je een indicatie nodig. Google gaf dit voorheen aan in PageRank, maar tegenwoordig gaan we uit van twee waardes: domain authority (DA) en page authority (PA). Hoe hoger deze scores (een score tussen 0-100), hoe beter het gesteld is met de SEO-waarde van je domein (DA) of individuele pagina (PA).

Let op: de waardes DA en PA worden bepaald door een algoritme van Moz (een SEO-marketingbedrijf). Google gebruikt deze waardes niet bij het bepalen van de rankings. De DA en PA zijn dus vooral belangrijk voor jou! Ze geven je een indicatie van de waarde van je pagina.

Moz

Moz is een Amerikaans SEO-bedrijf dat in 2004 is opgericht door Rand Fishkin. In de eerste jaren van zoekmachine-optimalisatie startte hij een blog over SEO dat in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot een van de grootste SEO-platformen ter wereld. “Moz Pro” is een van de meestgebruikte SEO-tools, waarin de SEO-waardes Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) worden vertoond. Deze waardes worden door SEO-experts over de hele wereld gebruikt als indicatiecijfer voor de waarde van een domein of pagina.

Wat valt er onder de pijler autoriteit?

Om de DA en PA te bepalen wordt er gekeken naar een aantal factoren: de leeftijd van je domein (gemeten in jaren), het vertrouwen in je website (gemeten als spamscore), de populariteit (het aantal externe links naar je website) en de grootte van je website (het aantal pagina’s op je domein). Hieronder een toelichting van al deze punten:

Leeftijd

Domeinen die jarenlang goed zijn onderhouden en geen black hat SEO-strategieën hebben toegepast, hebben het goed gedaan in de ogen van Google. Een nieuwe domeinnaam moet zich daarentegen eerst bewijzen voordat hij hoog kan scoren voor zoekwoorden met veel concurrentie. Dit maakt switchen van domein een lastige zaak, want de SEO-waarde verhuist niet mee…

Black hat SEO

Black hat SEO betekent dat je op een onethische manier bezig bent met je website optimaliseren voor de zoekmachines. Er worden technieken gebruikt om het algoritme te omzeilen. Google keurt dit natuurlijk af. Bekende voorbeelden van black hat SEO-technieken zijn het gebruikmaken van link netwerken (het inkopen van grote hoeveelheden links), cloaking (niet-zichtbare content op de website plaatsen) en keyword spamming (overmatig gebruik van het focuszoekwoord op een pagina).

Vertrouwen

Door de jaren heen zijn er veel black hat SEO-technieken ontwikkeld om snel te kunnen ranken. Als een zoekmachine erachter komt dat je deze technieken toepast of in het verleden hebt gebruikt, krijg je een zogeheten spamscore. Hoe hoger je spamscore, des te kleiner de kans dat jouw website in de topposities van de zoekmachines terechtkomt. Een spamscore wil je dus absoluut voorkomen!

Populariteit

De populariteit van een website wordt door zoekmachines gemeten door te kijken naar links. Hoe meer externe websites naar jouw website linken, hoe populairder je als website bent.

Als gevolg van deze factor ontstond de SEO-techniek linkbuilding. Linkbuilding is een verzamelterm voor alle mogelijkheden om links te verzamelen. In de afgelopen jaren is deze strategie minder populair geworden onder SEO-specialisten omdat duistere technieken, zoals het kopen of ruilen van links, afgekeurd worden. Als zoekmachines zien dat je deze technieken gebruikt, krijgt je website een penalty. Dit kan betekenen dat je website volledig uit de zoekresultaten wordt gehaald.

Hoeveelheid pagina’s

Hoe meer pagina’s jouw domein heeft, hoe beter, maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Kwalitatieve pagina’s beschikken over unieke content en zijn gebruiksvriendelijk.

pijler techniek factoren

Hoe werken zoekmachines?

Voordat je aan de slag gaat met het schrijven voor SEO-doeleinden is het goed om te weten hoe zoekmachines werken! Zoekmachines hebben twee belangrijke functies: 1) het crawlen van webpagina’s en 2) het bouwen van een index. Aan de hand van deze index worden de zoekresultaten opgebouwd en wordt er bepaald wat relevante content is voor een bepaald zoekwoord.

Om als website opgepakt te worden door de zoekmachinecrawlers moet hij openstaan voor de zogeheten crawler bots.

Crawler bots

Crawlen is het verkennen van websites door zoekmachinesoftware (bots) om de inhoud van sites te indexeren. Als een website niet goed gecrawld kan worden, heeft dit gevolgen voor zijn vindbaarheid.

Zodra de pagina’s van je website worden gevonden door een crawler, bekijkt hij de broncode en worden bepaalde stukken opgeslagen in databanken. Deze databanken worden gebruikt om de zoekresultaten te vormen. Om zo veel mogelijk webpagina’s op te kunnen slaan, zijn er datacenters over de hele wereld. Een algoritme bepaalt welke pagina’s op welke positie in de zoekresultaten komen bij het zoeken op een bepaalde term. Dit proces heet de indexatie.

Relevantie is key

Voorheen keken zoekmachines niet verder dan de hoeveelheid van een bepaald woord of woordencombinatie op een pagina, maar tegenwoordig betekent relevantie méér dan een pagina met de juiste woorden. Dit komt o.a. doordat er veel black hat SEO-strategieën werden ontwikkeld, om snel op hoge posities te ranken. Zoekmachinegebruikers kregen vaak over-geoptimaliseerde, irrelevante pagina’s te zien, in plaats van de resultaten te zien die aansloten bij hun vraag. Zoekmachine-engineers besloten het algoritme te veranderen zodat de gezochte termen ook daadwerkelijk matchten met de juiste resultaten. Deze optimalisatie duurt al enkele jaren en blijft een doorlopend proces.

De algoritmes bestaan uit honderden variabelen. In de SEO-industrie zijn deze variabelen bekend onder de term ranking factoren.

Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?

Simpel gezegd houdt zoekmachine-optimalisatie in dat je jouw website gebruiksvriendelijk maakt voor je bezoekers, maar óók toegankelijk voor de zoekmachinerobots. Zoekmachines begrijpen inmiddels veel, maar ze lezen een website anders dan mensen. Met zoekmachine-optimalisatie help je de zoekmachines met het begrijpen van de content op je pagina’s en geef je aan waarom het nuttige content is voor de bezoekers die je wil aantrekken vanuit de zoekmachines.

Een zoekmachine-optimalisatietraject is onderverdeeld in de drie pijlers van SEO die we al hebben behandeld: content, techniek en autoriteit.

SEO is een langetermijn investering

Het is belangrijk om te weten hoe lang het opbouwen van autoriteit duurt om een realistische SEO-strategie te bepalen. Helaas is het niet haalbaar om van de een op de andere dag ranken op competitieve zoekwoorden. Het optimaliseren van je autoriteit is een langetermijninvestering en heeft een lange aanlooptijd nodig voordat je de vruchten ervan kunt plukken. Andere marketingtactieken, zoals Google Ads en social media-advertenties, kunnen wél vrij snel resultaten opleveren. Het nadeel van die tactieken is alleen dat je er continue geld in moet blijven steken om succesvol te zijn. SEO is een maandenlang proces waarbij je werkzaamheden steeds meer gaan opleveren. Geduld is een schone zaak!

Wat voor resultaten kun je verwachten?

resultaten seo

9-18 maanden

Wanneer je consistent aan je zichtbaarheid en autoriteit werkt, scoort je website steeds beter op de moeilijke zoekwoorden. Door nieuwe content te publiceren, links te ontvangen en je website te blijven optimaliseren voor gebruiksvriendelijkheid, word je sneller opgepakt door het algoritme van de zoekmachines. Je hebt nu een krachtige basis staan die je kan blijven uitbouwen!

3-6 maanden

Binnen drie tot zes maanden kun je met zoekwoorden die weinig concurrentie hebben op de eerste pagina ranken! Waarschijnlijk zijn je rankings met meer competitieve zoekwoorden ook al zichtbaar in de zoekmachines, maar (meestal) nog niet op een eerste of tweede pagina.

6-9 maanden

Na zes maanden aan je autoriteit en vindbaarheid te hebben gewerkt, kun je met competitieve zoekwoorden zichtbaar zijn op de eerste pagina van de zoekresultaten. Je website zal steeds vaker ranken op de gewenste zoekwoorden en dit levert een stabiele stroom organisch verkeer op.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!