We gebruikte Pinterest in Nederland al een lange tijd om inspiratie op te doen voor bijvoorbeeld je interieur of een nieuw kapsel. Maar sinds kort zien we een stijging in het gebruik van Pinterest als marketingkanaal voor bedrijven en ondernemers. Wat is Pinterest en is het ook interessant voor jou?

Wat is Pinterest en hoe werkt het?

Pinterest is een visuele zoekmachine. Daarom vinden wij van School of SEO dit ook bijzonder interessant. Want met deze zoekmachine kun je net zoveel kwalitatieve content vinden als in Google. Alleen werkt het anders.

Pinterest kun je zien als een digitale prikbord waar je door middel van afbeeldingen op zoek gaat naar de inspiratie of informatie die jij zoekt. Je zoekt door middel van zoektermen – net zoals in de zoekmachines – en krijgt dan een overzicht van afbeeldingen te zien. Wanneer je klikt op een interessante afbeelding wordt deze vergroot, en wanneer je nogmaals klikt op de afbeelding wordt je doorgestuurd naar de website van de persoon die de pin heeft geplaatst. Je kunt met Pinterest dus veel verkeer naar je website vergaren, mits jouw content goed te visualiseren is.

Pinterest is in januari 2010 gelanceerd door ben Silberman. Hij wilde een verzamelplek creëren waarop inspirerende websites gevonden konden worden en geplaatst konden worden op de moodbords van gebruikers. De focus lag voornamelijk op vrouwen die DIY’s zochten. Inmiddels is de content veel breder dan dat.

Social media of een zoekmachine?

Pinterest werd jarenlang gezien als een social media kanaal. Je werkt namelijk ook met een profiel waaruit je je pinborden aanmaakt en vult met afbeeldingen. De twijfel wordt veroorzaakt omdat er minimale interactie is tussen de gebruikers. Er is een mogelijkheid om te reageren op pins – maar dit gebeurt amper. Gezien de minimale sociale interactie kun je Pinterest geen social media noemen.

wat is pinterest

Pinterest valt dus onder de categorie zoekmachine. Je zoekt iets, vindt potentiële ‘antwoorden’ en maakt een keuze waar je wel of niet op wilt klikken. Het actief pinnen om meer verkeer naar je website te krijgen wordt dan ook wel Pinterest SEO genoemd.

Wat is een Pinterest bord?

Een Pinterest bord is een plek waar je specifieke pins bewaard. Je kunt voor iedere thema waar je een moodboard voor wilt maken een aparte Pinterest bord maken.

Je maakt een nieuw bord door op je profiel op de plus te klikken en een nieuw bord te maken, of tijdens het ‘pinnen’ (het zoeken en opslaan van pins) een pin op een nieuwe bord op te slaan.

pinterest bord

Kun je Pinterest gebruiken zonder een account?

Nee, het is niet mogelijk om Pinterest zonder een account te gebruiken. Je kunt niet zoeken zonder ingelogd zijn. Dit is hetzelfde als social media – en wijkt af van hoe zoekmachines werken.

Pinterest is gratis te gebruiken, voor gebruikers én als bedrijf. Sinds april 2019 is het mogelijk om te adverteren op Pinterest. Daar zitten uiteraard wel kosten aan verbonden.

Waarom gebruik maken van Pinterest?

Er zijn veel redenen om gebruik te maken van Pinterest. De belangrijkste is om inspiratie op te doen – want daar is het platform voor gebouwd.

Als eigenaar van een bedrijf is Pinterest ook erg interessant. Met deze zoekmachine kun je namelijk je naamsbekendheid vergroten en zelfs meer omzet draaien! De gebruikers van Pinterest zijn namelijk op zoek naar bepaalde producten – en als je slim inspeelt op de behoeften van deze gebruikers kun je ervoor zorgen dat ze een aankoop bij jouw doen.

pinterest data

Wat is de doelgroep?

Het grootste aandeel van de gebruikers blijft vrouwen in de leeftijd 18 tot en met 50. De meest populaire onderwerpen op Pinterest zijn:

 • DIY
 • Mode
 • Beauty
 • Eten/recepten
 • Reizen
 • Interieur/wonen
 • Trouwen
 • Gezondheid/fitness
 • Baby/ouderschap/kind

Is Pinterest wat voor jou?

Wil je weten of Pinterest interessant kan zijn voor jouw bedrijf? Bekijk dan wat voor pins er al in de zoekmachine staan – en of er concurrenten van jouw website actief zijn op Pinterest.

Omdat er geen zoekvolumes worden vrijgegeven vanuit Pinterest moet je zelf gaan inschatten of er voldoende vraag naar jouw aanbod is. Zoek daarom op je verschillende producten/diensten/expertises om te achterhalen of er voldoende kansen zijn.

Wil je aan de slag met Pinterest SEO? Dan moet je onze website in de gaten houden… Binnenkort lanceren wij een nieuwe module over Pinterest!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

 • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
 • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
 • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
 • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!