Organisch verkeer: één van de belangrijkste termen in de SEO-branche. Want organisch verkeer is de reden waarom je goed gevonden wilt worden in de zoekmachines.

De SEO-branche heeft een uitgebreid vakjargon met vele termen en begrippen die een onderdeel van zoekmachine optimalisatie uitleggen. Om je te helpen bij het wegwijs worden in SEO-land leg ik iedere week een stukje SEO vakjargon aan je uit in behapbare taal.

Vandaag: wat is organisch verkeer?

Wat is organisch verkeer?

Het organische verkeer van je website is het verkeer dat vanuit de organische zoekresultaten komt.

Bijvoorbeeld: wanneer je in de zoekmachine zoekt naar ‘nieuwe website laten ontwerpen’ krijg je verschillende zoekresultaten te zien. Een aantal zijn betaald (zoekmachine advertenties), en een aantal staan er omdat de zoekmachine deze websites een hoge positie heeft gegeven omdat er het antwoord op de gestelde zoekvraag wordt gegeven. Dit zijn de organische zoekresultaten. Deze moet je verdienen.

Hoe bekijk je je organische verkeer?

Je organische verkeer kun je inzien in een data dashboard. Het meest gebruikte data dashboard is Google Analytics.

Let op: om je organische verkeer te kunnen bekijken is het essentieel dat je een bestaand Google Analytics account hebt. Je verkeer wordt pas bijgehouden wanneer je deze aanmaakt, en de daarbij horende tag in de broncode van je website plaats. Vanaf dat moment wordt het verkeer op je website gemeten.

Zo vind je je organische verkeer in Google Analytics

Open je Google Analytics dashboard, en zorg dat je het account van het juiste domein voor je hebt. In één Google Analytics dashboard kun je namelijk tot wel 25 verschillende websites bijhouden.

Wanneer je in het juiste dashboard zit vind je een menu aan je linkerzijde. Klik op acquisitie -> Alle verkeer -> Kanalen. Je krijgt dan het volgende overzicht te zien:

organisch verkeer bekijken in google analytics

Je ziet nu al het verkeer in de periode die je hebt geselecteerd. Hier staat ook het organische verkeer tussen.

Wil je alleen het organische verkeer bekijken? Loop dan de volgende stappen door:

organisch verkeer bekijken in google analytics

Klik op + voeg segment toe en zoek de optie Organisch verkeer.

organisch verkeer selecteren in google analytics

Om alleen het organische verkeer in te zien zul je het segment alle gebruikers moeten verwijderen.

Google Analytics vertoont nu alleen je organische verkeer.

Hoevaak hoor je je organische verkeer te bekijken?

Keyword clustering kun je handmatig en via een tool doen.

Ik raad je aan om minimaal één keer per maand naar al je website verkeer te kijken, en deze te analyseren. Deze data vertelt je namelijk of je online marketing werkzaamheden succesvol of niet.

Natuurlijk kun je vaker je data bekijken, of er voor kiezen om dit bijvoorbeeld eens per kwartaal te doen. Dit is afhankelijk hoe belangrijk je website is voor het succes van je bedrijf.

De conclusie?

Je organisch verkeer bekijken in Google Analytics is een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie. Door deze data te bekijken kun je inzien welke pagina’s binnen je website goed gevonden worden in Google, en welke bijvoorbeeld geen verkeer krijgen.

Het is aan te raden om minimaal één keer per maand je data te analyseren.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij