De zoekwoorden analyse is één van de belangrijkste onderdelen van het werk van een SEO-specialist. In dit artikel vertel ik je graag meer over keyword clustering. Een methode waarmee je alle mogelijke zoekwoorden om één specifieke vraag te beantwoorden samenvoegt in een zogeheten cluster.

De SEO-branche heeft een uitgebreid vakjargon met vele termen en begrippen die een onderdeel van zoekmachine optimalisatie uitleggen. Om je te helpen bij het wegwijs worden in SEO-land leg ik iedere week een stukje SEO vakjargon aan je uit in behapbare taal.

Vandaag: keyword clustering.

Wat zijn keyword clusters?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is keyword clustering precies? Keyword clustering is een methode om gerelateerde zoekwoorden te groeperen om zo overzicht te creëren welke zoekwoorden bij elkaar horen.

We zoeken allemaal op onze eigen manier naar antwoorden in de zoekmachine. Dit zorgt ervoor dat er ook heel veel verschillende zoekwoorden zijn die leiden naar één zoekresultaat. We gebruiken bijvoorbeeld synoniemen, Engelse woorden, vakjargon of we doen een poging om iets te vinden waarvan we niet precies weten hoe we het schrijven. Iedere zoekresultaat kan tientallen tot zelf honderden verschillende zoekwoorden hebben die eraan gerelateerd zijn. Om die zoekwoorden overzichtelijk te krijgen – zodat jij kan bepalen op welke zoekwoorden je wel en niet wilt focussen – gebruik je de methode keyword clustering.

Waarom werken met keyword clusters?

Het is interessant om met keyword clusters te werken wanneer je een zoekwoorden analyse uitvoert voor een website waar meerdere zoektermen geschikt voor zijn die heel veel variabelen kunnen hebben. Want wanneer je aan de slag gaat met het ontwikkelen van SEO-content voor die website wil je niet voor iedere individueel zoekwoord een stuk content ontwikkelen, maar wil je zoveel mogelijk zoekopdrachten samenvoegen op één pagina. Je wilt voorkomen dat je 1. heel veel soortgelijke content moet gaan ontwikkelen en 2. dat je gaat concurreren met pagina’s binnen de website in de zoekmachine.

Hoe cluster je je zoekwoorden?

Keyword clustering kun je handmatig en via een tool doen.

Voorbeeld – keyword clustering tool

In dit voorbeeld gebruik ik de gratis keyword clustering tool Umbrellum.

Stel, je hebt een webshop in leren tassen en bent op zoek naar alle zoekwoorden die interessant kunnen zijn om jouw aanbod beter vindbaar te maken in de zoekresultaten. Wanneer je aanbevelingen van zoekwoorden gaat zoeken in een SEO-tool, zoals bijvoorbeeld UberSuggest, dan zul je zien dat het woord ‘leren tas’ veel voor komt. Omdat je – naast het short tail zoekwoord ‘leren tas’ – ook wilt focussen op long tail zoekwoorden zoals bijvoorbeeld ‘leren laptoptas mannen cognac’ zul je moeten gaan clusteren.

Wanneer ik een aantal zoekwoorden die allemaal de basis ‘leren tas’ bevatten in een keyword cluster tool gooi krijg ik het volgende te zien:

keyword clustering

Deze tool geeft je de mogelijkheid om woorden die meerdere keren voorkomen in de batch zoekwoorden die je in de tool gooit te filteren door op één van de knoppen aan de rechterzijde te klikken. De tool heeft clusters gemaakt gebaseerd op deze woorden.

Overigens werkt iedere clustering tool anders. De een geeft lijstjes met geclusterde woorden, en anderen geven je woordenwolken. Zolang je de data kunt exporteren naar een excel of csv maakt het niet uit hoe de tool het visueel aanlevert.

Voorbeeld – handmatig

Wanneer je werkt met grote aantallen zoekwoorden, dan raad ik je aan met een tool te werken. Voer je een kleinere zoekwoorden analyse uit? Dan is het handmatig clusteren van de zoekwoorden zo gepiept.

Ik cluster vaker handmatig dan met een tool. Simpelweg omdat ik dan zeker weet dat alle data klopt, en ik ondertussen zoekwoorden met bijvoorbeeld spelfouten of woorden (zoals namen van concurrenten) waar mijn klant niet op gevonden wil worden.

Hieronder vind je een simpel voorbeeld van een aantal geclusterde zoekwoorden. Ik sorteer de zoekwoorden door te filteren in excel, en plaats deze daarna onder een dikgedrukte kop, samen met het zoekvolume en de SEO-score. Zo kan een klant snel beoordelen of de zoekwoorden analyse de juiste termen (en gerelateerde termen) bevat.

handmatig keyword clustering

Hoe optimaliseer je een pagina met cluster keywords?

Een pagina optimaliseren met cluster keywords betekent dat je één pagina optimaliseert met meerdere, soortgelijke zoekwoorden. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je begrijpt hoe het schrijven voor SEO werkt.

Schrijven voor SEO in 2022

Het schrijven voor SEO is erg veranderd over de afgelopen jaren. Voorheen schreef je één SEO-tekst per zoekwoord, tegenwoordig kun je één tekst laten ranken op heel veel zoekwoorden. De reden hiervan is dat Google een aantal grote algoritme veranderingen heeft doorgevoerd (RankBrain en Hummingbird). Door deze algoritmes begrijpt Google langere zoektermen (soms van wel 10 woorden) en kan de zoekmachine steeds beter inschatten wat een zoekmachine gebruiker exact wil weten door te kijken hoe een persoon een zoekopdracht formuleert.

Dit betekent ook dat het mogelijk is om te ranken op zoekwoorden waarvan je het exacte zoekwoord niet gebruikt in de tekst, omdat de zoekmachine begrijpt wat je bedoelt (semantics) zonder dat je het exact intypt.

Het schrijven voor SEO betekent dan ook niet meer dat je continue de zoekwoorden waar je een hoge positie op wilt krijgen moet gebruiken, maar dat je ook gerelateerde zoekwoorden, synoniemen en andere varianten van een zoekwoord kan gebruiken in je tekst. Hierdoor is een tekst beter leesbaar (vindt de zoekmachine óók belangrijk) omdat het minder geoptimaliseerd overkomt. De zoekmachine kijkt naar de kwaliteit en relevantie van de inhoud van de tekst, en baseert daarop of jouw geschreven tekst een hoge positie verdient.

Wil je hier meer over leren? Meld je dan aan voor de Schrijven voor SEO cursus!

De conclusie?

Keyword clustering is een handige methode om je zoekwoorden te groeperen wanneer je veel soortgelijke, maar wel interessante zoekwoorden tegenkomt tijdens je zoekwoorden analyse. Je kunt handmatig clusteren, maar er zijn ook veel gratis SEO-tools beschikbaar.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij