Wanneer je aan het verhogen van je SEO denkt, denk je aan zoekwoorden. Maar hoe vind je de beste zoekwoorden voor je SEO-strategie? Juist: een zoekwoorden analyse. Wat is het precies en waar moet je op letten?

Lees het artikel, of bekijk de video.

Ga naar ons YouTube kanaal

Wat is een zoekwoorden analyse?

Een zoekwoorden analyse is key voor het schrijven van effectieve SEO-teksten. SEO draait namelijk niet om het vergaren van zo véél mogelijk bezoekers, maar om het vergaren van de júíste bezoekers. Een zoekwoorden analyse is de basis van je SEO-strategie.

Een zoekwoorden analyse voorspelt hoeveel verkeer er naar jouw website kan komen als je rankt op een bepaalde positie. De voorspelling wordt weergegeven in de vorm van een getal: het zoekvolume.

Zoekvolume

Zoekvolume is een getal dat staat voor het gemiddelde aantal keer dat een specifiek zoekwoord in een zoekopdracht voorkomt. Dit getal wordt gebruikt bij zoekmachine-optimalisatie en zoekmachine-adverteren (Google Ads). Deze data is gratis op te halen in diverse online SEO-tools.

Bij een zoekwoordenanalyse kijk je niet alleen naar het zoekvolume van een zoekwoord, maar óók naar de concurrentiescore.

Concurrentiescore

De concurrentie score –  een cijfer tussen 0 en 100 – geeft weer hoe eenvoudig of ingewikkeld het is om hoog te ranken op het gekozen zoekwoord. Een concurrentiescore van 0 betekent dat er geen concurrentie is en dat je vrijwel direct hoog kunt ranken op het zoekwoord. Bij een score van 100 heb je een zoekwoord gekozen waar je eigenlijk niet tegenop kunt concurreren. Concurrentiescore wordt ook wel keyword difficulty of SEO difficulty genoemd. Dit verschilt per SEO-tool.

Waar moet je op letten bij het bepalen van zoekwoorden?

Bij het bepalen van de zoekwoorden voor je SEO-optimalisatie weeg je het zoekvolume en de concurrentie score tegen elkaar af. Dit doe je door te kijken welk zoekwoord het hoogste zoekvolume heeft in combinatie met een zo laag mogelijke concurrentiescore.

  • Concurrentie score tot 25 – eenvoudig om op te ranken
  • Concurrentie score van 26 t/m 50 – haalbaar, maar kan wat tijd overheen gaan
  • Concurrentie score boven de 50 – veel concurrentie en daardoor een langetermijninvestering

De conclusie?

Een zoekwoorden analyse is essentieel bij het verhogen van je online vindbaarheid. Dit is het startpunt van het uitzetten van je SEO-strategie én het bekijken van de potentie van je website.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij