Ook al heeft het geen directe invloed op je online vindbaarheid: de meta beschrijving is een essentieel onderdeel van je zoekmachine optimalisatie.

De SEO-branche heeft een uitgebreid vakjargon met vele termen en begrippen die een onderdeel van zoekmachine optimalisatie uitleggen. Om je te helpen bij het wegwijs worden in SEO-land leg ik iedere week een stukje SEO vakjargon aan je uit in behapbare taal.

Vandaag: meta beschrijving.

Naar de basis: wat is een meta beschrijving?

Een meta beschrijving ken je misschien ook als als meta omschrijving, meta description of SEO description.

Een meta beschrijving is een compacte uitleg van de inhoud van een pagina. De meta beschrijving wordt vertoond in het zoekresultaat (de snippet) van een individuele pagina. Het doel van een meta beschrijving is dat een zoekmachine gebruiker overgehaald wordt om te klikken op het zoekresultaat. Het schrijven van sterke, doelgerichte meta beschrijvingen is daarom een belangrijk onderdeel van SEO.

meta beschrijving voorbeeld

In de afbeelding hierboven zie je de zoekopdracht ‘wat doet vitamine b12’ en de eerste drie zoekresultaten.

Een zoekresultaat bestaat uit een SEO titel, de slug (de URL van de pagina) en eenmeta beschrijving. Samen moet deze informatie een zoekmachine gebruiker overhalen om door te klikken naar jouw website.

Voorheen was de meta beschrijving onderdeel van de ranking factoren (de punten waar Google op let bij het bepalen op welke positie een website komt op een specifiek zoekwoord) van Google, maar jaren geleden is daar een knoop door gehakt. Toch blijft het invullen van de meta beschrijvingen cruciaal om van je zoekmachine optimalisatie een succes te maken. Je kunt namelijk hoge posities hebben, maar als niemand door klikt naar je website heb je niets aan die hoge vermeldingen in de zoekmachine.

Hoe lang mag een meta beschrijving zijn?

De meta beschrijving mag tussen de 50 – 160 karakters lang zijn. Wanneer het langer is dan 160 karakters is er een kans dat je zin wordt afgebroken (op mobiele weergave maximaal 160 karakters). Op desktop weergave kan een meta beschrijving zichtbaar zijn tot maximaal 190 karakters. Maar gezien de meeste zoekopdrachten via mobiele apparaten worden uitgevoerd raad ik je sterk aan om je aan de max van 160 karakters te houden.

Let op: ik heb het over karakters, geen letters. Punten en spaties worden ook meegeteld!

Hoe optimaliseer je een meta beschrijving voor SEO?

Voordat ik je tips geef over het schrijven van een sterke meta beschrijving, laat ik je graag zien hoe je überhaupt je meta beschrijving kunt aanpassen.

De meeste WordPress gebruikers gebruiken Yoast SEO plugin voor het invullen en aanpassen van een zoekresultaat. Sinds kort ben ik zelf overgestapt op Rank Math SEO omdat de Yoast tool erg veel bugs begon te krijgen en mijn website er traag van werd. Rank Math SEO is een goed alternatief met nóg meer functies. Plus, je website wordt er niet traag van.

Hoe pas je je meta beschrijving aan met Rank Math SEO?

Door op de pagina waar je de meta beschrijving van wilt aanpassen naar beneden te scrollen tot je het volgende tegen komt:

meta beschrijving invullen in rank math seo

Wanneer je op ‘Edit Snippet’ klikt verschijnt het volgende scherm, waar je de SEO titel, meta beschrijving en slug kunt aanpassen:

meta beschrijving invullen in rank math seo

Hoe optimaliseer je je meta beschrijving?

  • Mijn belangrijkste en ook meest voor de hand liggende tip: vul altijd zelf een meta beschrijving! Want wanneer je niks invult gaat de zoekmachine zelf een beschrijving genereren, wat kan leiden naar hele maffe stukjes tekst waar de zoekmachine gebruiker niks van kan maken. Neem het hef daarom altijd in eigen hand en vul ‘m in.
  • Zorg dat het focus zoekwoord minimaal één keer in de meta beschrijving staat. Dit heeft geen invloed op de online vindbaarheid van de pagina, maar zal er wel voor zorgen dat de snippet opvalt. Een zoekwoord wordt namelijk dik gedrukt weergegeven in de zoekresultaten.
  • Vat de inhoud van de pagina samen in die 160 karakters. Dat klinkt lastig, maar het is echt mogelijk om de essentie van je content in een paar woorden samen te vatten. Houd daarbij rekening met losse vragen die je beantwoord in het artikel.
  • Zet aan tot actie! De functie van het zoekresultaat is dat het ervoor zorgt dat mensen doorklikken naar je website. Zorg daarom dat zij weten wat zij moeten doen.

De conclusie?

Een meta beschrijving is essentieel voor je SEO. Vul ‘m daarom ook altijd in, en kijk regelmatig of  ie nog relevant genoeg is en genoeg aandrijft om te klikken naar je website.

Meer leren over SEO? Leer zelf een SEO-strategie ontwikkelen en uitvoeren in de Kickstart je SEO cursus, of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om uit te vogelen op welke manier jij het beste aan de slag kunt gaan met het verhogen van je SEO.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij