Goed gevonden worden binnen de zoekmachines lijkt een steeds grotere prioriteit te worden voor bedrijven. Helaas is het steeds moeilijker om hoog te ranken. Dit komt door de vele concurrentie, maar vooral omdat de beste én snelste manieren om hoog te ranken als overtreding worden gezien door Google. Zo’n overtreding staat beter bekend als een Google Penalty.

Google Penalty?!

“Huh, mijn posities zijn opeen sterk gedaald?”, of zelfs: “Mijn website is verdwenen uit de zoekmachine!?”. Een Google Penalty is niet niks. Een penalty kan grote impact hebben op je organische bezoekers. Maar gelukkig is er wat aan te doen. Daar komen we zo op terug.

Heb je het vermoeden dat je een penalty ‘aan je broek hebt hangen’, maar weet je het niet zeker? Ga dan naar Google Search Console. Je hebt dan waarschijnlijk een bericht vanuit Google gemist. Wanneer zij je een penalty geven krijg je een bericht dat Google een zogeheten ‘manual action’ heeft uitgevoerd op je website.

Wat is een manual action?

Dit is een handmatige actie, uitgevoerd door één van de vele reviewers van Google. Zij bekijken websites die zich niet houden aan de webmaster quality guidelinesDe meeste handmatige acties worden gegeven na het proberen te manipuleren van de zoekindex zonder dat het zichtbaar is op de website zelf. Denk bijvoorbeeld aan massale link inkoop of keyword spamming in de broncode. Hieronder vindt je een overzicht van de huidige onderwerpen:

google penalty manual action

Een Google Penalty oplossen

Wanneer je een Google Penalty hebt kun je een officieel verzoek tot re-consideration indienen via Google Search Console. Uiteraard doe je dit pas nadat je alles eerst netjes hebt opgelost.

Je vindt alle pagina’s die getroffen zijn door de penalty in je Search Console. Achter iedere pagina staat dan een ‘Learn more’ knop. Door daarop te klikken krijg je uitleg hoe je het probleem kan oplossen.

Los alle problemen op. Dubbel check of er niets meer is wat als een penalty gezien kan worden. Controleer daarna of alle pagina’s die een penalty hadden zichtbaar zijn voor de zoekmachine, oftewel dat deze geïndexeerd kunnen worden.

Heb je alles echt opgelost? Klik dan op ‘request review‘ in je Search Console. In je aanvraag van heroverweging moet je duidelijk uitleggen hoe je alles opgelost hebt. Het kan een aantal dagen tot een week duren voordat je aanvraag is bekeken.

Je website geschiedenis

Heb je een bestaand domein van iemand overgekocht? Check dan altijd de geschiedenis in Google Search Console. De manual actions worden altijd minimaal een jaar lang opgeslagen en gedocumenteerd. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gekochte domein nog bestaande penalties heeft lopen.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!