Wanneer je je al bezighoudt met het schrijven voor SEO-doeleinden dan weet je dat het gebruiken van een alt-tekst belangrijk is. Ben je net aan het leren over SEO? Dan is het van belang dat je weet wat een alt-tekst precies is, hoe je deze moet gebruiken en waar je deze kunt vinden. In deze blog sommen we alle informatie over de alt-tekst voor je op.

Wat is een alt-tekst?

Een alt-tekst is een beschrijving van een afbeelding, met als doel dat een zoekmachine of gebruikers met een visuele beperking begrijpen waar een afbeelding over gaat. Wanneer je een alt-tekst toevoegt geef je tekstuele context aan een afbeelding.

Het gebruik van een alt-tekst is opgenomen in de toegankelijkheidseisen van de Nederlandse overheid en wordt daarom vaker gezien als een punt voor toegankelijkheid in plaats van SEO. De conclusie is dat het goed werkt voor beide doeleinden en daarom cruciaal is.

Wanneer gebruik je een alt-tekst?

Je gebruikt een alt-tekst om aan te geven wat er te zien is op de afbeelding én waarom dat waardevol is voor deze pagina van de website. Hieronder geven we twee voorbeelden en leggen we uit waarom je bij de ene wél gebruik maakt van een alt-tekst en bij de andere niet.

Ondersteunend beeld

Je hebt twee soorten afbeeldingen die je kunt gebruiken op je website. De belangrijkste voor SEO is het ondersteunende beeld. Dit zijn beelden die gerelateerd zijn aan het onderwerp van de pagina.

Voorbeeld

Je hebt een webshop waarin je sokken verkoopt. Voor de feestdagen heb je leuke kerstsokken in het assortiment en natuurlijk ga je de productpagina optimaliseren voor SEO. Op de pagina waar je de kerstsokken verkoopt plaats je afbeeldingen van de sokken. Wánt de bezoekers willen wel zien wat ze kopen. Deze foto’s van de kerstsokken geef je een alt-tekst. 

Deze alt-tekst mag specifieker zijn dan het zoekwoord van je productpagina (bijv. kerstsok of kerstsokken). Omschrijf daadwerkelijk wat er op de afbeelding staat. Denk bijvoorbeeld aan de opdruk van de sokken (bijv. kerstsokken met kerstbomen) of het benoemen van een bepaald merk waar de sokken van zijn (Happy Socks kerstsokken). Het doel is om context te geven.

Sfeerbeeld

Onder sfeerbeeld vallen beelden die gebruikt worden op een website die als doel hebben om bezoekers op een bepaalde manier te prikkelen. Deze afbeeldingen hebben niets te maken met het onderwerp van de pagina (zoals in het voorbeeld hiervoor: de kerstsokken).

Denk hierbij aan de achtergrondafbeelding van een pagina, een header waarop een afbeelding wordt vertoond van twee mensen die lachen of een voorbeeld van een cadeauverpakking. Deze afbeeldingen hebben niets te maken met kerstsokken en het heeft dan ook geen toegevoegde waarde om daar een alt-tekst in te vullen. Het veld mag bij sfeerbeeld leeg blijven.

Synoniemen

De alt-tekst wordt ook wel eens ‘alt-tag’ of ‘alt-atribuut’ genoemd. Dit kan verschillen per CMS. Er zit geen verschil tussen deze verschillende benamingen.

In de broncode van een website kun je het terug vinden als ‘alt’, zoals onderstaande afbeelding:

alt-tekst

Je kunt de broncode van een pagina bekijken door op de pagina op de linkerknop van je muis te klikken en op ‘paginabron bekijken’ te klikken. Met de zoekfunctie (CMND+F) kun je het woord alt zoeken om je alt-teksten op te speuren.

Kies voor kwaliteit

Bij alle te optimaliseren punten voor SEO omschrijft één woord het allerbelangrijkste: kwaliteit. Ook bij het invullen van de alt-teksten van je website is het key om de focus op kwaliteit te leggen. Beschrijf daarom altijd heel duidelijk wat er op een afbeelding staat – in plaats van het persé verwerken van het focus zoekwoord in je alt-tekst. Doe dit alleen wanneer dit ook echt van waarde is: oftewel kwalitatief.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!