Wanneer je je wel eens bezighoudt met het schrijven voor SEO dan heb je misschien gehoord van duplicate content. Maar wat is het precies, wat heeft het voor een effect op je SEO en hoe kun je het beste omgaan met interne en externe duplicate content? In dit artikel beantwoord ik al je vragen!

Wat is duplicate content?

Duplicate content is een SEO-term dat betekent dat er één of meerdere pagina’s van een website beschikken over dubbele teksten. De content van de pagina is dan deels of helemaal gekopieerd.

Je hebt twee vormen: interne en externe duplicate content. Het verschil tussen deze twee is of het binnen of buiten je website plaatsvindt.

Interne duplicate content

Interne duplicate content veroorzaak je zelf. Dit komt vooral voor bij websites waar veel van dezelfde typen content pagina’s op staan, zoals bijvoorbeeld een webshop.

Wat ik vaak zie is dat een website wordt geoptimaliseerd voor bijna dezelfde zoekwoorden (bijv. bij lokale SEO), zoals:

 • droogbloemen bestellen Amsterdam
 • droogbloemen bestellen Groningen
 • droogbloemen bestellen Assen
 • droogbloemen bestellen Venlo
 • etc.

Het kan voorkomen dat je misschien wel 100 van dit soort zoekwoorden wilt gebruiken. Het is dan de kunst om 100 content pagina’s te maken met originele content. Het is écht mogelijk, maar vergt tijd en discipline. Het kan daarom voorkomen dat er voor de makkelijke weg wordt gekozen en alleen de plaatsnaam in de content wordt vervangen.

Dit is natuurlijk niet dé manier om hoge posities in Google te krijgen, gezien de zoekmachines kijken naar kwaliteit.

Externe duplicate content

Ook externe duplicate content kun je zelf veroorzaken, maar ook een andere partij. Het kan zijn dat jij teksten hebt overgenomen van een concurrerende website – óf andersom. Dat een andere website jouw content heeft overgenomen.

Het kan voorkomen dat je een klein beetje dubbele content hebt omdat je de standaard product omschrijvingen van een fabrikant hebt overgenomen. Dit is niet persé een ramp. Maar bedenk je dat het herschrijven van deze testen in je eigen woorden wél weer kan bijdragen aan je gebruiksvriendelijkheid.

Wanneer een andere website jouw teksten heeft overgenomen zijn zij in overtreding. Verderop in dit artikel vertel ik wat je hieraan kunt doen.

duplicate content bij copywriting

Wat voor effect heeft het op je SEO?

Het hebben van duplicate content heeft een negatief effect op je SEOHet schrijven voor SEO-doeleinden draait om het leveren van kwaliteit en relevantie. Je moet als website eigenaar aantonen dat jij dé expert bent in jouw vakgebied.

Door dubbele teksten te publiceren op je website geef je geen kwaliteit aan je website bezoekers. Daarnaast is het ook niet goed voor de gebruiksvriendelijkheid, én dat kan weer een negatieve invloed hebben op het conversiepercentage van je website.

Het komt er op neer dat alle vormen van duplicate content niet goed zijn voor de SEO.

Hoe vind je duplicate content?

Het is een taak van een SEO specialist om regelmatig te kijken of een website duplicate content heeft. Maar hoe vind je het?

 • Om interne duplicate content te vinden kun je gratis tool Siteliner gebruiken.
 • Wil je weten of andere websites jouw content hebben overgenomen? Draai dan een gratis analyse met Copyscape.

Hoe los je het op?

Heb je interne duplicate content – oftewel dubbele content binnen je eigen website? Vervang de dubbele content dan met nieuwe, originele content. Je kunt uit een analyse zoals die van Siteliner halen welke pagina’s te veel duplicate content hebben en bij welke pagina’s het acceptabel is.

Heb je externe duplicate content? Dan zijn er twee opties:

 • óf jij hebt content overgenomen van een andere website. Dan raden wij aan om dit zo snel mogelijk te vervangen met originele, kwalitatieve content.
 • óf een andere website heeft jouw content overgenomen. Neem dan contact op met de desbetreffende partij om te vragen of zij de content zo snel mogelijk kunnen verwijderen. Doen zij dat niet? Dan kun je een melding maken bij Google.

Hoe belangrijk is het voor je SEO?

Het is héél belangrijk voor je SEO. Hoe meer duplicate content – of het nu intern of extern is – je op je website hebt staan, hoe kleiner de kans is dat je hoge rankings gaat behalen. Want wanneer je content per pagina niet origineel is zal het gaan botsen met de andere pagina’s waar exact dezelfde content op staat.

Wanneer je veel content van andere websites overneemt kun je zelfs een Google Penalty krijgen. Een Google Penalty betekent dat je de richtlijnen van Google overtreedt en zij daar een consequentie aanhangen. In de meest kritieke gevallen wordt een website volledig uit de zoekresultaten gehaald en ontvang je als website eigenaar geen verkeer meer uit de zoekmachines. Dit kan funest zijn voor je onderneming!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

 • Claim jij je expert-status in je vakgebied
 • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
 • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij