Herken je het volgende? Je hoort een nieuwtje op de radio en denkt ‘daar wil ik meer over weten’. Je Googled het onderwerp en klikt op het artikel van een bekende krant. Je begint te lezen… en dan staat er opeens dat je moet betalen om het artikel in zijn geheel te mogen bekijken. Lekker dan.

Dit is een paywall constructie waarbij een website je een preview geeft van de te lezen tekst en dan om een betaling vraagt om het hele verhaal te mogen inzien. Een slimme manier van de kranten om mee te groeien met het online wereldje, maar ook erg vervelend voor zoekmachinegebruikers die gewend zijn om snel krachtige content te vinden over het gewenste onderwerp.

Ben je benieuwd wat zo’n paywall doet met de SEO van een website, en natuurlijk ook wat Google ervan vindt? Lees dan verder!

Wat is een paywall?

Een paywall is een letterlijke muur waar je alleen doorheen komt als je een betaling doet. Het is een technische oplossing voor websites die willen bepalen welke content er gratis wordt getoond en welke artikelen worden gezien als premium.

Je kunt het zien als een abonnement. Zoals je die op de krant hebt of had, of op je favoriete tijdschrift. Alleen ontvang je de content niet in je brievenbus en op papier, maar log je in op de websites van je favoriete kranten en/of tijdschriften om  om de nieuwste content te lezen.

De voorlopers van deze – voor Nederland nog vrij nieuwe – ontwikkeling zijn The New York Times en de Washington Post in de VS.

Waarom kiezen uitgevers voor deze oplossing?

Simpelweg omdat er steeds minder kranten en tijdschriften worden verkocht ind e winkels en abonnees afnemen.

Ook heeft het voor hen én de lezers een groot voordeel: één abonnement voor alle merken die onder een uitgever vallen. Lezers kunnen vaak credits gebruiken om artikelen van verschillende kranten en/of tijdschriften te lezen, en uitgevers hebben steeds grotere aantallen bezoekers op hun websites.

Soorten paywalls

Er zijn drie soorten paywalls die gebruikt worden: een hard paywall, metered paywall en de hybrid paywall.

Een hard paywall blokkeert alle content door een betaalmuur. Wil je een artikel lezen? Dan moet je eerst betalen.

Een metered paywall geeft de lezer de mogelijkheid om een x-aantal artikelen te elzen voordat de betaalmuur verschijnt. Sommige platformen beginnen na een bepaalde periode weer opnieuw te tellen om zo nieuwe betalende klanten te werven.

Tot slot is er het hybride modelDit is een paywall die tussen de bovengenoemde varianten zit. De verwachting is dat er in de toekomst meerdere nieuwe modellen zullen verschijnen.

paywall en seo

SEO met een paywall

Mijn interesse werd gewekt toen een langdurige klant vertelde dat zij van plan zijn om met een paywall te gaan werken. Natuurlijk was mijn eerste reactie: wat denk je dat Google hier van gaat vinden?

Ik ben voor mijn klant – en eigenlijk nog meer uit eigen interesse – op onderzoek gegaan naar het antwoord op de vraag: Wat doet een paywall met je SEO-rankings?

Waarom zou het invloed kunnen hebben op je SEO?

Omdat je structureel content gaat verbergen voor zoekmachinegebruikers wanneer zij getriggerd worden door de zoekmachine resultaten. Google heeft als voornaamste doel om zo snel mogelijk het beste antwoord te geven op de zoekvragen. Wanneer het beste antwoord achter een betaalmuur staat geeft dit niet het gewenste resultaat.

Wat zegt Google?

Lang verhaal kort: ze zijn niet tegen – iets wat ik in eerste instantie niet zag aankomen. Ik heb er het volgende over gevonden (vertaald):
Google vindt het belangrijker dat de juiste informatie gevonden wordt dan dat de informatie achter een paywall staat. Zij hebben zelfs wat ‘regels’ hiervoor opgesteld. In 2008 de ‘First Click Free’ regeling, maar deze hebben zij in 2017 opgeheven omdat dit niet werkte voor de websites met een paywall. Nu geldt het ‘Flexible Sampling’ principe. 
De First Click Free regeling hield in dat iedere websitebezoeker minimaal één keer de kans moest kunnen krijgen om een gratis artikel te lezen. In 2017 is deze regeling opgeheven omdat dit niet werkte voor de websites.
Nu geldt het Flexible Sampling principe. Hierdoor hebben de websites meer speling gekregen. Google wil graag dat de bezoekers de kans krijgen om te zien wat zij kopen. Uitgeverijen willen niet altijd hun artikelen vrij weggeven. De middenweg is dat er een sample wordt weggegeven: een preview van het artikel waardoor de lezer een keuze kan maken of het echt de moeite waard is om voor het artikel te betalen. Een gulden middenweg.

Dus, is het SEO-technisch slim om een paywall te gebruiken?

De zoekmachines begrijpen dat de industrie deze kant op gaat en moet om te overleven. Zolang er een paywall constructie wordt gebruikt waar Google achterstaat én het gehele artikel te crawlen is door de zoekmachine bots heeft het hebben van een paywall (nog) geen invloed op de rankings van een website.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!