Wanneer je als ondernemer een website lanceert wil je uiteraard ook dat deze goed gevonden wordt door jouw doelgroep. Maar hoe start je met SEO, waar begin je en wat is echt belangrijk?

Wat is SEO?

Zoekmachine-optimalisatie is ook wel bekend als SEO, de afkorting van de Engelse term: Search Engine Optimization. SEO is een verzamelterm voor alle technieken die bestaan voor het verbeteren van websites met als doel beter vindbaar te worden. Aangezien er steeds nieuwe technieken bijkomen en oude verdwijnen, bestaat er geen vaste lijst met SEO-technieken. SEO is altijd in beweging.

Klik hier om meer te lezen over wat SEO precies inhoudt.

Wat heb je nodig om met SEO te beginnen?

Heb je de keuze gemaakt om te beginnen met SEO? Goed bezig! Dan sta je nu op het punt om uit te zoeken wat je daarvoor nodig hebt. En eerlijk? Je hebt niet veel nodig om structureel te gaan werken aan de vindbaarheid van je website.

Ik schreef eerder een artikel over wat je nodig hebt om met SEO te beginnen. Klik hier om naar het artikel te gaan, of bekijk onderstaande video:

Starten met SEO: hier begin je

Er zijn een aantal werkzaamheden waar je niet onderuit komt als je aan de slag wilt met het zelf verhogen van je online vindbaarheid in de zoekmachines. Dit zijn écht de basisstappen van SEO.

Hieronder heb ik deze stappen opgesomd.

#1 – Zoekwoorden analyse

Voor je begint met het schrijven van de daadwerkelijke content is het belangrijk om te weten voor wie je schrijft. Het schrijven van een tekst voor een specifiek persoon is veel makkelijker dan voor een brede doelgroep.

Zorg daarom dat je weet voor wie je deze SEO-tekst schrijft zodat je weet welke tone-of-voice je moet gaan gebruiken en hoe je kunt inspelen op deze persoon om jouw doel te bereiken.

#2 – Bepaal je focus

Nadat je een zoekwoorden analyse hebt uitgevoerd kun je bepalen waarop je wilt gaan focussen met je SEO-werkzaamheden. Je kunt SEO zien als een strategie om meer doelgericht verkeer naar je website te trekken. Het is aan jou om te bepalen wat die strategie moet zijn, waarna je bepaalt welke kleine stappen je moet nemen om je doel te gaan bereiken.

Bepaal niet alleen een focus voor eventuele nieuwe contentpagina’s, maar kijk ook of je bestaande content kunt optimaliseren.

#3 – Voer krachtige meta-titels en -omschrijvingen in

Naast een duidelijke titel voor de bezoekers heb je de mogelijkheid een SEO-titel in te voeren. Een SEO-titel is een titel die specifiek wordt geschreven om vertoond te worden in de zoekmachines. Deze tekst zie je als de titel van het zoekresultaat in de zoekmachines als er wordt gezocht naar het focuszoekwoord waarvoor jouw pagina is geoptimaliseerd (mits je rankt op dit zoekwoord). Het doel van de SEO-titel is om zoekmachinegebruikers door te laten klikken naar jouw website. Dit zoekresultaat wordt ook wel een snippet genoemd. Dat ziet er als volgt uit:

Op dezelfde plek in Yoast kun je ook de meta omschrijving invoeren. Dit is een korte omschrijving van de content op de pagina. Heb je een ander CMS? Dan is er ook altijd een optie om een meta omschrijving toe te voegen.

Een meta omschrijving hoort tussen de 120 en 164 tekens lang te zijn. Is je omschrijving langer dan dat? Dat wordt ie hoogstwaarschijnlijk afgekapt in de zoekresultaten.

Geef een compacte maar duidelijk beschrijving van de inhoud van de pagina, maar geef ook niet teveel weg. Je wilt immers dat er geklikt wordt!

#4 – Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijk aspect van je website. Wist je dat afbeeldingen ook kunnen bijdragen aan je online vindbaarheid?

Er zijn een aantal manieren om met weinig moeite je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO.

Alt-tekst

Vul bij het gebruiken van afbeeldingen altijd de alt-tekst in.

De alt-tekst is een alternatieve, woordelijke benaming voor een afbeelding. Deze is alleen zichtbaar voor de zoekmachines, niet voor de websitebezoeker. De zoekmachine kan niet “zien” wat er exact op een afbeelding staat. Door in te vullen wat de afbeelding inhoudt, kan bepaald worden hoe relevant deze is voor de SEO-waarde van de tekst.

Je vult de alt-tekst in bij het instellen van de afbeelding. Het verschilt natuurlijk wel per CMS waar het precies staat – maar het invulveld is altijd prominent aanwezig.

Voorbeeld: gebruik – wanneer mogelijk – het focuszoekwoord in de alt-tekst. Als je een tekst over stadsfietsen hebt geschreven en je een afbeelding van een Gazelle-fiets gebruikt, is het aan te raden om ‘Gazelle stadsfiets’ als alt-tekst in te vullen. Een extra vermelding van het focuszoekwoord in een alt-tekst kan namelijk helpen bij het verhogen van je vindbaarheid.

Comprimeren

Het comprimeren van een afbeelding betekent dat je de bestandsgrootte van de afbeelding verkleind om ervoor te zorgen dat er een minimale laadtijd is zonder dat je de kwaliteit van de afbeelding verlaagt. Een afbeeldingsgrootte wordt gemeten in kilobytes (KB) en megabytes (MB). Hoe lager de grootte van de afbeelding – hoe minder inlaadtijd.

Wil je meer leren over het comprimeren van afbeeldingen? Lees dan dit artikel.

#5 – Claim een Google Mijn Bedrijf profiel

Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van de zoekmachine waar je je bedrijf lokaal vindbaar kan maken. Door een profiel aan te maken en zo volledig mogelijk in te vullen weet de zoekmachine waar jouw bedrijf zit, wat je doet en voor wie het interessant is. Wanneer jouw aanbod gezocht wordt in jouw omgeving, dan wordt jij vertoond in de local pack van de zoekmachine óf in Google Maps (als er specifiek daar wordt gezocht).

Bedenk je hoe vaak jij zelf iets zoekt in Google en de dichtstbijzijnde opties bestudeert. Want wees eerlijk: hoe dichter bij, hoe beter. En zo denkt jouw perfecte doelgroep ook. Zorg daarom dat je – als dat nog niet zo is – een vermelding krijgt in Google Mijn Bedrijf.

Lees in dit artikel meer over Google Mijn Bedrijf.

De conclusie?

Starten met SEO kan iedereen! Het verbeteren van de online vindbaarheid van je website bestaat uit het continue verbeteren van je website: de content, je autoriteit en de techniek. Door structureel kleine stappen te maken zul je op de lange termijn goede resultaten boeken. Wacht daarom niet te lang – en start vandaag nog!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij