Als ondernemer of marketing manager is het jouw verantwoordelijkheid om de juiste mensen te vinden die je gaan helpen met het succesvol maken van je bedrijf. Want helaas kun je niet alles zelf. Ook is het niet altijd mogelijk om voor iedere vaardigheid iemand in dienst te nemen. En dan is een samenwerking met een freelancer of een bureau dé oplossing.

Maar hoe weet je of je een goede match hebt? Ik heb uit 8+ jaar ervaring als SEO-specialist in bureau-zijde – maar ook als zelfstandige het van alle kanten mogelijk bekijken en meemaken. Ik heb 5 stappen ontwikkeld waarin ik kan achterhalen of een bureau of freelancer een goede match is of niet.

Bekijk de video – of lees het in de vorm van tekst onder de video.

Ga naar het YouTube kanaal

Kijken zij óók of jij een match bent?

Jij bent opzoek naar een partij óf freelance SEO-specialist die jouw bedrijf kan helpen naar het volgende niveau te tillen door het verhogen van de online vindbaarheid. In je hoofd heb je een bepaald beeld gecreëerd van de te komen samenwerking en hoe dat ingevuld zal gaan worden. Je hebt eisen en verwachtingen.

Zit je in een gesprek met een potentiële partij en stellen zij geen vragen over jou en je bedrijf? Dan zie ik dat als een foute boel. Want een samenwerking ga je – zoals het woord al zegt – samen aan. En dan hoor je beide heel duidelijk aan te geven hoe je graag werkt en wat er van elkaar verwacht wordt.

Een partij dat géén vragen stelt over je bedrijf toont geen persoonlijke interesse. En dat is een teken van een slechte betrokkenheid. En natuurlijk wil je dat een bureau of freelancer die jij de verantwoordelijkheid gaat geven om jouw vindbaarheid in de zoekmachines te verhogen ook echt fully focused is op jou.

Welke vragen zij wél zouden moeten stellen?

  • Waarom heb je specifiek bij mij / dit bureau aangeklopt?
  • Waarom wil je switchen naar een ander bureau?
  • Hoe zie jij de samenwerking voor je?
  • Wat werkt er qua communicatie het beste voor je?
  • Wat zijn je verwachtingen?

Een goede samenwerking werkt alleen wanneer je beide open bent over verwachtingen en (vorige) ervaringen.

Zijn ze specifiek in hoe zij jouw bedrijf gaan helpen?

Je mag ervan uit gaan dat ze weten wat zij doen en dat ze over de juiste kennis beschikken. Maar daarover zo nog meer.

Zijn ze tijdens het eerste gesprek al specifiek over hoe zij jouw bedrijf in jouw specifieke branche gaan helpen? Vertellen zij over een mogelijke SEO-strategie? Want natuurlijk zijn er ‘standaard methodes’ om je online vindbaarheid te verhogen – maar kijken zij ook naar wat er speelt in jouw branche?

Bijvoorbeeld: je hebt een kennisplatform dat over alles rondom zwanger worden, zwangerschap en het eerste jaar van een baby gaat. Dat betekent dat er veel medische kennis gedeeld zal gaan worden. En Google heeft meerdere algoritmes die speciaal zijn ingericht om ervoor te zorgen dat alleen échte medische kennis een hoge positie krijgt. Oftewel: het moet geschreven zijn door een medische professional.

Een plan de campagne voor een webshop in koffiekopjes heeft niet zo’n specifieke aanpak nodig. Zorg dat je tijdens de eerste gesprekken peilt of ze weten wat er nodig is in jouw specifieke branche.

seo uitbesteden

Heb je contact met een accountmanager of een SEO-specialist?

Dit vind ik één van de belangrijkste punten: heb je contact met een tussenpersoon of iemand die daadwerkelijk voor je aan de slag gaat?

Partijen die accountmanagers inzetten om alle communicatie te doen zijn (naar mijn mening én ervaring) maar op één ding uit: zo veel mogelijk geld verdienen aan jouw bedrijf. Want een accountmanager is eigenlijk een salespersoon.

Heb je contact met een SEO-specialist of een ander persoon die daadwerkelijk met jouw SEO aan de slag gaat? Dan is dit een teken van een professionele partij.

Is er bewijs van succes?

Reviews zijn belangrijk. Je wilt weten hoe het echt is om met een partij samen te werken voordat je tekent. Maar zorg wel dat je échte reviews voor je hebt!

Reviews kunnen op veel manieren verzameld worden. Dat kan via Google Reviews, een tussenpartij zoals KiYoh of Trustpilot of handmatig via feedback formulieren. Alle drie kunnen heel erg waardevol zijn – maar kunnen ook tricky zijn. Vaak worden alleen de beste reviews geplaatst: perfecte reviews, en dan ook nog vaak in een korte quote. Dat geeft veel te weinig informatie over de samenwerking.

Welke vorm van bewijs het meest waardevol is? Een case study van een traject met een klant, of een uitgebreide testimonial. Dat kan je meer gevoel geven over hoe een samenwerking echt kan gaan verlopen.

Wil je meer bewijs? Vraag dan naar contactinformatie van referenties en vraag het zelf aan een (oude) klant!

Zijn er geen reviews of referenties? Dan is het (meestal) foute boel…

Zijn het pleasers of echte professionals?

Je wilt geen samenwerking aangaan met een partij die het alleen voor het geld doen. Je bent opzoek naar een partner. En wanneer die partner iets niet kan óf weet dat iemand anders het beter kan hoort diegene dat direct te zeggen. En zelfs iemand anders aan te bevelen. Want alleen dan heb je een sterke samenwerking.

Bijvoorbeeld: je huurt een freelance SEO-specialist in om de vindbaarheid van je nieuwe webshop onder handen te nemen. Na twee maanden win je informatie in bij die persoon over Google Ads. Want je zou ook graag willen adverteren in Google Shopping. Als diegenen géén ervaring heeft met Google Ads dan moet hij/zij dat direct zeggen. En het liefst met een naam komen van een partij die het wel heel goed kan. Dat is een goede partnership.

Is je contract flexibel – of werken ze met een wurgcontract?

Een bureau dat alleen werkt met langdurige contracten waar je echt niet onderuit komt is alarmerend. En helaas komt dit heel veel voor in de SEO-wereld.

Zoek altijd een bureau dat werkt met maandelijks opzegbare contracten. Dit geeft vertrouwen – gezien zij zich iedere maand opnieuw aan je moeten bewijzen. En dit zou ook de norm moeten zijn. Want waarom zou je als bureau een wurgcontract aanbieden als je weet dat je toch wel goede resultaten gaat boeken? Precies – dat gaan ze niet doen.

Bekijk hier een dramatisch voorbeeld in een aflevering van BOOS van Tim Hofman.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij