Dat SEO altijd in beweging is, is een feit. De basisprincipes blijven hetzelfde, maar er komen steeds meer nieuwe vormen van SEO bij, er ontwikkelen zich nieuwe SEO trends en de richtlijnen worden steeds strenger. En dat die richtlijnen en eisen steeds strenger worden is goed: want dat betekent dat alle websites die black hat SEO-methodes (methodes waar de zoekmachines niet achter staan) steeds minder kans maken op hoge posities.

Maar – laten we terug gaan die SEO trends – want ook in 2022 zijn er een aantal specifieke vormen van SEO en bepaalde punten waar je op moet gaan focussen om het meeste uit je online vindbaarheid te halen. In dit artikel deel ik mijn voorspelling: de SEO trends van 2022.

E-A-T wordt nog belangrijker

E-A-T (Expertise, Authority en Trust) kennen we al een paar jaar, maar in 2022 zullen er nog meer algoritmes bijkomen die zullen gaan focussen op dit principe.

Het E-A-T principe houdt in dat je met je SEO-strategie focust op het delen van je expertise (kwalitatieve content) waarmee jij als website meer autoriteit kunt claimen en het vertrouwen van de zoekmachine en je bezoekers behoudt. Na het aankondigen van dit principe werd duidelijk dat Google klaar is met black hat methodes en wil transformeren naar een platform waar alleen kwaliteit getoond zal worden.

Wil je in 2022 gevonden worden in Google? Dan is het essentieel om alleen content op je website te publiceren dat van kwaliteit is, waarin jij je expertise kunt uiten en waardoor je doelgroep vertrouwen in jou en je aanbod krijgt. Kwaliteit, kwaliteit en kwaliteit!

Keyword clustering

Heb je wel eens een zoekwoorden analyse uitgevoerd, en kwam je maar niet door die enorme lijst zoekwoorden heen omdat heel veel termen op elkaar lijken of gerelateerd zijn? Dan ga je erg blij worden van deze SEO trend!

Keyword Clustering houdt simpelweg in dat alle zoekwoorden worden geclusterd tot groepjes woorden die op elkaar lijken of een synoniem van elkaar zijn. Dit kun je handmatig doen door te filteren en te sorteren. Gelukkig zijn er meer dan genoeg gratis SEO-tools gelanceerd in 2021 die je hierbij kunnen helpen, zoals Keyword Clarity.

MUM-technologie

Google heeft de MUM-technologie gelanceerd om de zoekmachine nog beter te laten multitasken. MUM staat voor Multitask Unified Model, een set van meerdere algoritmes waarmee de zoekmachine nog sneller en beter kan inspelen op jouw zoekopdrachten.

Voor 2022 heeft Google een aantal nieuwe functies aangekondigd, zoals Things to know (een overzicht met extra informatie over je ingevoerde zoekopdracht) en de Broaden this search functie. Daarmee kun je met een klik op de knop inzoomen op een specifiek (sub)onderwerp.

De conclusie? Visueel gaat de zoekmachine in 2022 aanzienlijk veranderen omdat er meerdere nieuwe functies bij komen. Maar – dit gaat de zoekmachine gebruiker én website eigenaren helpen omdat er steeds meer opties komen om door te klikken naar nieuwe informatie.

Video als onderdeel van je SEO

Video is al jaren hot. Na TikTok verandert ook Instagram in een videoplatform. YouTube’s kijkersaantallen exploderen nog steeds iedere dag. Ben je het maken van video voor je bedrijf al jaren aan het uitstellen? Dan raad ik je aan daar nu mee te stoppen, en mee te gaan in de hype. Want binnenkort is het geen hype meer, maar een must.

Ook Google focust steeds meer op video. Voorheen zag je bij bepaalde branches regelmatig video’s in de zoekresultaten, maar inmiddels vliegen de video’s om je heen. Het fijne aan de video’s in Google? Omdat YouTube van Google is screenen zij de inhoud van iedere video. Hierdoor worden alleen video’s die echt passen bij de zoekopdracht getoond in de resultaten.

Mijn voorspelling? Dat er in 2022 nog meer manieren gelanceerd worden in Google om video’s te vertonen in de zoekresultaten. Onderstaande manier is al aangekondigd:

Gerelateerde onderwerpen bij video’s

De eerder genoemde MUM-technologie zorgt ervoor dat gerelateerde onderwerpen in een video herkend worden, waarna het als suggestie wordt weergegeven in de zoekresultaten. Hierdoor hebben video’s steeds meer kans om zichtbaar te worden in de zoekmachines.

Maak jij nog niet gebruik van video’s op je website (en op YouTube)? Dan raad ik je aan om daar in 2022 écht mee te beginnen, want dit is een groot onderdeel van de SEO trends van 2022. Video is nu al essentieel, maar in de toekomst kun je echt niet meer zonder. Uit ervaring weet ik dat het even duurt voordat je het maken van video’s goed op de rit hebt. Begin daarom vandaag nog!

seo trends 2022 video

Betaalde linkbuilding wordt nog lastiger

Linkbuilding blijft een donker randje behouden. Dit komt omdat er nog steeds veel aan betaalde linkbuilding wordt gedaan. En dat is precies wat Google niet wilt, wat het principe van linkbuilding is dat je op een organische manier nieuwe links naar website aantrekt – zonder dat je ervoor betaalt of er om vraagt.

In 2021 lanceerde Google een linkspam update. Hierdoor kregen spammy links aanzienlijk minder waarde, waardoor websites die veel spamlink hebben ingekocht een klap kregen.

Mijn voorspelling is al jaren dat websites die aan betaalde linkbuilding doen het uiteindelijk gaan verliezen van websites die volgens het E-A-T principe, en op een zuivere manier te werk gaan. Het ziet er naar uit dat er in 2022 nog een update zal komen om nog meer deze richting op te schuiven. Eindelijk!

Wil je meer links naar je website? Mijn advies is om te focussen op het ontwikkelen van kwalitatieve content op je website, en deze te laten verspreiden door bijvoorbeeld een PR-specialist. Hierdoor zul je kwalitatieve en relevante links naar je website krijgen. Op een zuivere manier, plus je naamsbekendheid zal groeien. Win-win!

De SEO trends van 2022: de conclusie?

SEO is al een paar jaar aan het shiften, maar op een goede manier. De focus vanuit Google ligt op het leveren van kwaliteit aan de zoekmachine gebruikers. Maar – als website eigenaar heb je alleen nog kans om te ranken als je daadwerkelijk een expert in je vakgebied bent en daar krachtige en kwalitatieve content over kunt ontwikkelen.

De conclusie? SEO verandert snel, maar op een goede manier. Focus op het ontwikkelen van ijzersterke content middels een SEO-content strategie. Werk je nog niet met video? Wacht dan niet te lang!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij