Iedere website heeft SEO-teksten nodig om goed gevonden te worden. SEO tekstschrijvers hebben daarom meer dan genoeg werk, en zullen de aankomende jaren ook een stabiele stroom aan werk behouden.

Wil jij SEO tekstschrijver worden? Dan heb je een aantal vaardigheden en wat extra kennis nodig. Ik vertel je in dit artikel wat je nodig hebt om een goede SEO copywriter te worden.

Wat is een SEO tekstschrijver?

Een SEO tekstschrijver is een tekstschrijver die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van online teksten met als doel een goede vindbaarheid in de zoekmachines.

Een SEO tekstschrijver begrijpt als geen ander hoe je een specifieke doelgroep moet aanspreken met de juiste tone-of-voice, welke informatie relevant is en hoe je een tekst leesbaar en kwalitatief maakt. Naast het schrijven van sterke teksten – zoals iedere tekstschrijver dat zou moeten kunnen – houdt een SEO tekstschrijver ook rekening met een goede online vindbaarheid. Een tekstschrijver die ook voor SEO-doeleinden kan schrijven heeft een extra set vaardigheden. Meer hierover lees je verder in het artikel.

Wat is het belang van SEO-teksten?

Iedere website heeft éénzelfde doel: bekeken worden door de juiste doelgroep, zodat er een conversie kan plaatsvinden. Het maakt niet uit of dat een verkoop, een contactmoment of een download van een e-book is. dat kan van alles zijn.

Door middel van het plaatsen van sterkte SEO-teksten op je website verhoog je je online vindbaarheid in de zoekmachines, wat er voor kan zorgen dat je je doelen behaalt. SEO-teksten zijn daarom cruciaal voor iedere website – wat je doel ook is.

Welke vaardigheden heeft een SEO tekstschrijver?

Als SEO tekstschrijver heb je een aantal extra vaardigheden nodig – naast het goed kunnen schrijven:

Basis SEO-kennis

Kun je goed schrijven, maar wil je je graag specialiseren als SEO tekstschrijver? Dan is het kennen van de basis van SEO een pré. Want om goede teksten te kunnen schrijven die daadwerkelijk gevonden gaan worden in de zoekmachines moet je weten waar de zoekmachine op let.

De basis van SEO is echt niet moeilijk – al wordt dat vaak wel gedacht. SEO is namelijk een bepaalde logica. Wanneer je die logica begrijpt, zul je tijdens het schrijven van je SEO-teksten inzien waarom je een tekst op een bepaalde manier moet opbouwen. Daarnaast zul je begrijpen waarom je informatie over je concurrenten en zoekwoorden nodig hebt.

Zoekwoorden analyse

Voor je een SEO-tekst gaan schrijven wil je weten wat het focus zoekwoord van de tekst moet zijn. Om te achterhalen wat het beste zoekwoord is voer je een zoekwoorden analyse uit.

Tijdens een zoekwoorden analyse ga je handmatig én met SEO-tools aan de slag om zoveel mogelijk zoekwoorden te vinden die leiden naar de gewenste conversies op een website. Mensen zoeken op verschillende manieren in de zoekmachine, waardoor er meer dan één zoekwoord is waar je uit kan kiezen.

Wanneer je alle mogelijke woordcombinaties hebt gevonden ga je beoordelen welke zoekwoorden het meest interessant zijn. Je kijkt dan naar het zoekvolume (gemiddelde aantal per maand dat het zoekwoord gezocht wordt in een land) en de concurrentiescore (een score tussen 0 en 100 dat de hoeveelheid concurrenten weergeeft). Je wilt zo veel mogelijk zoekvolume, en zo min mogelijk concurrentiescore.

Na de zoekwoorden analyse blijven de zoekwoorden over waar je je op gaat focussen. Hier ga je SEO-teksten voor schrijven.

De schrijven voor SEO-richtlijnen

Na de zoekwoorden analyse ga je aan de slag met het schrijven van de SEO-teksten. Om kwalitatieve, relevante teksten te kunnen schrijven die daadwerkelijk zichtbaar gaan worden in de zoekresultaten moet je weten wat de schrijven voor SEO-richtlijnen zijn.

Deze richtlijnen zijn over de jaren erg veranderd. Voorheen draaide het schrijven voor SEO voornamelijk om de hoeveelheid zoekwoorden in een tekst. Tegenwoordig draait het om het geven van het beste antwoord op de zoekvraag (het zoekwoord) en het leveren van kwalitatieve en relevante content.

SEO-contentplanning

Als SEO tekstschrijver werk je met een SEO-contentplanning. Hierin verzamel je alle zoekwoorden (incl. zoekvolume en concurrentiescore) waar je mee aan de slag wilt, en houdt je bij welke content er wanneer op de website geplaatst moet worden.

De zoekmachines houder er namelijk van wanneer je consistent nieuwe content plaatst. Bijvoorbeeld één nieuwe blog per week, of iedere maandag en vrijdag een nieuwe publicatie.

Een SEO-contentkalender is ook handig om bij te houden welke content er gerecycled kan worden. Verouderde content kun je vrij snel in een nieuw jasje gieten waardoor je de online vindbaarheid kunt verhogen.

De conclusie?

Als je als copywriter graag verder wilt gaan als SEO tekstschrijver, dan is het van belang dat je SEO-kennis opdoet, leert hoe het schrijven voor SEO werkt en door middel van een SEO-contentkalender een consistente stroom aan SEO-content voor je klanten kunt ontwikkelen.

Wil jij de basis van SEO leren? Volg dan de online cursus ‘Kickstart je SEO’

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij