SEO is één van de populairste online marketingkanalen van het moment, mede omdat het een duurzame vorm van marketing is. Want door consistent te werken aan het leveren van kwalitatieve en relevante teksten die geschreven zijn volgens de laatste SEO-richtlijnen verhoog je je online vindbaarheid. Hierdoor kunnen potentiële klanten je vinden.

Wil je SEO-teksten laten schrijven door een copywriter? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Wat is een SEO-tekst en waarom zijn deze belangrijk?

Een SEO-tekst is een web-tekst waarbij rekening is gehouden met het maximaliseren van de online vindbaarheid in de zoekmachines van de pagina waar de SEO-tekst op staat.

Een SEO-tekst – ook wel bekend als het schrijven voor SEO –  is qua inhoud niet anders dan een ‘normale tekst’. Het schrijven voor SEO draait namelijk om het geven van het beste antwoord op de vraag die gesteld word in de zoekmachine: de zoekvraag.

Om de zoekvraag op de beste manier te beantwoorden kun je als SEO-copywriter rekening houden met een aantal punten waar de zoekmachine op let bij het beoordelen van de tekst. Denk hierbij aan de kwaliteit en relevantie van de inhoud van de tekst, maar óók de opbouw en structuur van de pagina.

SEO-teksten zijn belangrijk voor iedereen die meer bezoekers en/of klanten wil hebben naar hun website vanuit de zoekmachines. Door je website te vullen met SEO-teksten verhoog je de kans dat je website gevonden wordt, wat weer kan leiden naar meer klanten en omzet. Het maakt niet uit of je de SEO-teksten zelf schrijft, of dat je ervoor kiest om de SEO-teksten te laten schrijven door een SEO-copywriter.

Waarom je SEO-teksten laten schrijven door een ander?

Er zijn meerdere redenen om je SEO-teksten te laten schrijven door een tekstschrijver.

  • Je hebt geen tijd om zelf je SEO-teksten te schrijven
  • Je hebt geen copywrite-vaardigheden en besteedt het daarom liever uit
  • Je hebt geen idee hoe je een goede SEO-tekst moet schrijven
  • Je wilt echt goede SEO-teksten die hoge posities gaan behalen

Wat de reden ook is – het uitbesteden van SEO-teksten kan je veel tijd besparen, en veel doelgerichte bezoekers naar je website opleveren.

Wat voor soorten SEO-teksten zijn er?

Er zijn heel veel soorten teksten die erg geschikt zijn als SEO-tekst. Hier volgende de meest gebruikte soorten:

SEO-blogs

SEO-blogs zijn de meestvoorkomende SEO-teksten. Een SEO-blog is een normale blog die specifiek is geschreven om een hoge positie te behalen op een zoekwoord.

Het fijne aan een blog is dat het overal over kan gaan. Dat is ook de voornaamste reden dat de meeste SEO-teksten in de vorm van een blog zijn.

Categorieteksten

Een website heeft een bepaalde structuur. Deze kun je vaak aflezen uit het menu van de website of webshop. In het menu vind je de structuur van de website in de vorm van categorieën.

Je kunt de categorieën optimaliseren voor een goede online vindbaarheid. De categorieën zijn een belangrijk onderdeel van je core business. Door sterke SEO-teksten te ontwikkelen voor de categorieën van je website versterk je de algehele SEO van je website.

Product/dienst teksten

Je hebt een website omdat je bepaald doel hebt. Bij de meeste websites is het voornaamste doel om specifieke producten of diensten te verkopen, bijvoorbeeld in een webshop of als freelancer of bureau.

Om ervoor te zorgen dat je aanbod gevonden wordt in de zoekmachines is het cruciaal om sterke, kwalitatieve SEO-teksten te schrijven voor deze pagina’s. Want als de zoekmachine niet begrijpt wat jij als bedrijf precies doet, zal je nooit goed zichtbaar worden in de zoekresultaten. En dat kan betekenen dat je heel wat klanten misloopt.

SEO-landingspagina’s

Wil je goed gevonden worden op een specifiek zoekwoord, maar heb je er geen pagina voor in de structuur van je website (bijvoorbeeld een categorie) en is het ook niet passend om er een blog over te schrijven? Dan is een SEO-landingspagina erg geschikt als oplossing.

Een SEO-landingspagina is een pagina die als het ware ‘zweeft’ door je website en alleen bereikbaar is vanuit de zoekmachine. Het staat niet in het menu of in de structuur van de website en wordt puur ontwikkeld voor SEO-doeleinden.

Wat kost het schrijven van een SEO-tekst?

De prijzen per uur kunnen nogal verschillen. Er zijn SEO-copywriters die € 15,- per tekst rekenenen, maar ook die € 75,- per uur in rekening brengen.

Mijn advies? Ga op zoek naar een SEO-copywriter met ervaring. Iemand die een zoekwoorden analyse kan doen, krachtige teksten kan schrijven in de tone-of-voice die je doelgroep aanspreekt, veel weet over jouw vakgebied én de laatste richtlijnen op het gebied van SEO-schrijven kent. Want alleen kwalitatieve en relevante content die volgens de richtlijnen van de zoekmachines zijn geschreven maakt daadwerkelijk kans om hoge rankings te behalen.

Wil je voor een pikkie SEO-teksten op je website hebben? Dan is de kans groot dat je een amateuristische copywriter hebt die geen kwaliteit levert. Kwantiteit is niet belangrijk bij SEO, kwaliteit wel.

Mijn tip? Kijk naar je budget per maand. Heb je € 450,- per maand beschikbaar voor SEO-blogs? Vraag dan bij verschillende copywriters op wat zij denken daarvoor te kunnen leveren, inclusief voorbeelden. Hierdoor krijg jij een goede impressie van het werk dat zij gaan leveren, en hoeveel je voor je geld kunt krijgen.

De conclusie?

Het is geen probleem om SEO-teksten uit te besteden aan een SEO-copywriter. Maar – kies wel voor kwaliteit! Goedkoop is helaas vaak duurkoop, gezien de kans kleiner is dat je daadwerkelijk een betere zichtbaarheid krijgt in de zoekmachines en je al je teksten opnieuw kunt laten schrijven door een meer ervaren SEO-copywriter. De keuze is aan jou.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij