Ik vertel mijn klanten en cursisten altijd dat strategisch aan de slag gaan key is wanneer je werkt aan je online vindbaarheid. Want om daadwerkelijke doelgerichte resultaten te boeken met het verkeer uit de zoekmachines is het bepalen van een richting cruciaal.

Een veelgestelde vraag tijdens 1 op 1 sessies met cursisten is of het slim is om te focussen op een paar specifieke zoekwoorden – of breed in te zetten op zoekwoorden met meerdere doelen.

In dit artikel leg ik je uit welke strategie het beste werkt voor welke doeleinden.

Waarom werken met een SEO strategie?

Waarom je met een SEO strategie zou moeten werken? Omdat je je tijd niet wilt verspillen. Want wanneer je lukraak wat content schrijft voor je website en nooit kijkt of die content daadwerkelijke gezocht wordt door jouw doelgroep sla je de plank volledig mis.

Het creëren van SEO-content kan soms veel tijd kosten. Als je zonder een SEO-strategie werkt is de kans groot dat je je gestelde doelen niet haalt, en je veel minder organisch verkeer naar je website trekt dan je zou kunnen doen met de tijd en moeite die je in je website hebt gestoken.

Werk daarom altijd met een SEO strategie. En het ontwikkelen van een strategie voor jouw website hoeft echt geen rocket science te zijn. In één middag kun jij je website geanalyseerd hebben, een lijst met doelgerichte zoekwoorden hebben en een plan van aanpak om je SEO te verbeteren.

Kies je voor focus?

Dan maak je de keuze om structureel te werken aan de vindbaarheid van een aantal specifieke zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn vaak sales driven, en met veel concurrentie.

Bijvoorbeeld: je bent een social media specialist en je deelt je kennis over Instagram met ondernemers zodat zij zelf betere resultaten kunnen boeken vanuit dat kanaal.

Focus zoekwoorden kunnen dan zijn:

 • social media cursus

 • Instagram cursus

 • Instagram expert

 • social media expert

 • Instagram ads cursus

Stel je voor dat je op deze zoekwoorden op de eerste pagina van Google staat. Dat moet voldoende doelgerichte leads opleveren om een leuke omzet te draaien.

Spreid je je kansen?

Dan zet je breed in. Je kiest voor focus zoekwoorden (zoals hierboven genoemd), maar óók zoekwoorden die verder van de conversie afliggen.

Bijvoorbeeld:

 • hoe lang mag een Instagram reel zijn

 • wat is Instagram reels

 • hoe werkt Instagram shopping

 • groeien op Instagram

 • instagram hashtag trends

Deze zoekwoorden leiden niet direct naar een product of dienst – en dat is ook niet de zoekintentie van diegene die de zoekopdracht intikt. Die persoon zit nog in de fase waarin er gezocht wordt naar informatie, en er nog geen specifieke behoefte is aan hulp.

Wat de meerwaarde van deze methode is, is dat je heel veel expertise deelt op je website. Je hebt immers aardig wat content nodig om op veel gerelateerde content gevonden te worden. En Google waardeert dit enorm. Want hoe meer kennis jij deelt op je website, hoe beter de zoekmachine kunnen inschatten of jij echt de expert bent in jouw vakgebied – en de zoekmachine jou moeten gaan vertonen bij zoekopdrachten waar jij het beste antwoord op kunt geven!

Mijn advies?

Voer een zoekwoorden analyse uit, en laat de uitkomst daarvan bepalen of je kiest voor focus, of het spreiden van je kansen. Het ligt namelijk aan je concurrentie in de zoekmachines welke van deze twee strategieën het beste werkt voor jouw website en aanbod.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

 • Claim jij je expert-status in je vakgebied
 • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
 • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij