De meeste SEO-specialisten werken met een bepaalde workflow – oftewel een SEO stappenplan. Deze SEO stappenplan bestaat uit sprints. Wat deze sprints inhouden vertellen we verderop in dit artikel.

Je SEO-sprints – zo noemen wij SEO-specialisten onze sprints – bestaan uit een aantal vaste en een aantal variabele werkzaamheden.

Sprint

Een sprint is een term dat wordt gebruikt door mensen die de scrum-methode gebruiken. Een sprint is een periode van twee tot maximaal vier weken waarin een bepaalde hoeveelheid werk wordt verricht. Deze werkzaamheden worden vantevoren gepland in de zogeheten sprintplanning.

Vaste werkzaamheden

De volgende werkzaamheden loop je iedere SEO-sprint door. Hiermee begin je de sprint.

  • Stap 1 – data analyse
  • Stap 2 – zoekwoorden analyse
  • Stap 3 – concurrentie analyse
  • Stap 4 – SEO-analyse

Je begint iedere sprint met een data analyse, oftewel het invullen van je SEO meetplan. Tijdens je allereerste sprint ga je kijken naar je huidige situatie: de nul-meting. Bij de volgende sprints begin je met de maandelijkse data analyse om te kijken of en wat de uitgevoerde werkzaamheden voor resultaten hebben opgeleverd.

Daaropvolgend voer je een zoekwoorden analyse uit. De zoekwoorden analyse tijdens je eerste sprint zal een flink karwei zijn. Simpelweg omdat je alle mogelijkheden gaat bekijken. Vanaf de tweede sprint ga je kijken of je nieuwe zoekwoorden kunt vinden om je SEO-strategie mee aan te vullen. Hoe vaker je een zoekwoorden analyse gaat uitvoeren, hoe handiger je er in wordt!

De eerste concurrentie analyse zal voornamelijk een zoektocht zijn naar je daadwerkelijke SEO-concurrenten. Iedere volgende sprint zal ook een kleine concurrentie analyse bevatten. Of je nu gaat kijken waar je concurrenten zich op hun website mee bezig houden, tot het bekijken van hun zoekwoorden. Houdt deze stap er iedere sprint in om on top van je concurrenten te blijven.

Tot slot bekijk je de stappen in de SEO-analyse. De eerste sprint bekijk je alle punten uit de SEO-analyse. De daaropvolgende SEO-sprints kun je bepalen welke van deze punten je in de sprint gaat oppakken.

Tijdens bovengenoemde stappen noteer je je to do’s in je SEO-planning zodat je een volledig beeld hebt van alle stappen die nog opgepakt moeten worden.

seo stappenplan

Variabele werkzaamheden

Naast bovengenoemde vaste werkzaamheden zal iedere SEO-sprint een variatie aan werkzaamheden met zich meebrengen. Tijdens de vaste werkzaamheden bepaal je wat er geoptimaliseerd moet worden om de hogere posities in de zoekmachine te gaan claimen. Je variabele werkzaamheden zijn deze uit te voeren SEO-taken.

Voorbeelden van variabele werkzaamheden zijn technische aanpassingen om de snelheid van de website te verhogen, het schrijven van SEO-teksten en het verzamelen van links.

Plan altijd net wat meer SEO-taken in je SEO-sprint in. Begin altijd met de taken met de hoogste prioriteit, en werk zo naar de stappen met de laagste prioriteit toe. Zo weet je zeker dat je aan alle belangrijke toe komt en kun je – mits er nog tijd over is – nog een paar extra taken afronden.

SEO sprints

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaat een typische sprint uit een periode van twee tot vier weken. Bij een SEO-workflow kan dit afwijken. Jij bepaalt namelijk hoeveel werk jij kunt oppakken per sprint. Omdat een sprint in de SEO-workflow uit een aantal analyses bestaat en daarnaast uit de uitvoerende werkzaamheden om daadwerkelijk je website te optimaliseren kan een SEO-sprint tot wel drie maanden duren. Dit is geheel afhankelijk van je eigen capaciteit (of dat van je team).

Bekijk je agenda en dat van je eventuele collega’s die ook gaan helpen met het beter vindbaar maken van de website. Kun je uitmaken hoeveel tijd er gemiddeld per week/maand/kwartaal aan SEO besteed kan worden? Zo ja: probeer een schatting te maken hoe lang je nodig hebt om de verschillende stappen uit de SEO-workflow door te lopen en daarnaast natuurlijk ook nog SEO-taken uit te kunnen voeren die je in je SEO-planning hebt gezet. Want hoe meer SEO-taken je kunt uitvoeren, hoe eerder je positieve resultaten gaat boeken. Bepaal op deze manier de lengte van je sprints.

Heb je geen idee hoeveel tijd je per week/maand/kwartaal kunt besteden aan SEO en kun je daardoor geen lengte van een SEO-sprint bepalen? Begin dan met een sprint van 4 weken. Heb je die ingeplande SEO-taken al voor de gestelde deadline afgerond? Dan weet je dat je je volgende sprint kunt inkorten naar bijvoorbeeld drie weken. Zijn de vier weken al voorbij en staat er nog een deel van je SEO-taken open? Dan is het verstandig om je sprints te verlengen.

Soms is het nodig om een paar sprints door te lopen om de juiste lengte te vinden. Je komt er wel!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij