Is er een verband tussen social media en SEO? Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Het antwoord is geen simpele ja of nee, maar vergt wat uitleg. Lees je mee?

Heeft social media invloed op SEO?

Heeft social media direct invloed op je SEO? Nee. Maar indirect heeft het wél invloed op je online vindbaarheid in de zoekmachines.

Wanneer er links op social media staan naar je website en er met hoge regelmaat op wordt geklikt geeft dit een signaal aan de zoekmachines. Een signaal dat mensen die een bepaalde social media account volgen de content op je website interessant vinden. Hoe meer verkeer er naar je website komt vanuit social media, hoe relevanter je website is. Dit is een positief signaal voor de zoekmachines.

Maar, verwacht niet dat het hebben van een grote social following je ook gaat garanderen dat je goed gevonden gaat worden in Google. Daarvoor moet je voldoen aan de ranking factoren van Google, niet ranking signals.

Wat zijn social signals?

De term social signals refereert naar het aantal shares, likes en algemene zichtbaarheid dat een webpagina heeft en in hoeverre zoekmachines dat kunnen inzien. Deze activiteiten kunnen bijdragen aan de organische vindbaarheid van een webpagina omdat het een signaal geeft dat een pagina autoriteit heeft.

Zijn social signals een ranking factor?

Nee!

Social signals zijn ranking signalen – en is geen ranking factor. Het verschil is dat signalen kunnen bijdragen aan je autoriteit in de zoekmachine, maar het is niet essentieel voor een goede vindbaarheid. Een ranking factor daarentegen wel. Ranking factoren moeten actief worden geoptimaliseerd om een goede vindbaarheid te behalen en te behouden.

Social signals zijn nice to have, en ranking factoren zijn must haves.

Hoe verhoog je je social signals?

Om goede social signals te krijgen is sterke, relevante content belangrijk. Door waardevolle, interessanten en vooral leuke content voor je specifieke doelgroep te genereren zul je een positieve stijging krijgen in de interactie op je sociale kanalen.

Post met hoge regelmaat

Om hoge social signals te hebben dien je een hoge engagement te hebben op je social media. De beste manier om je engagement te verhogen is door met grote regelmaat te posten. Want hoe meer content je verspreid, hoe groter de kans is dat er meer mensen in aanraking komen met je social posts.

Net zoals bij SEO geld voor social media hetzelfde: post consistent.

Maak gebruik van afbeeldingen

Afbeeldingen en video’s zorgen voor meer interactie op social media. Maak daarom altijd gebruik van een visuele media-vorm wanneer je post op social media om je social signals te verhogen.

Analyseer

Analyseer hoe je doelgroep reageert op je social media posts. Want alleen door te meten en te analyseren kun je zien wat wel werkt, en vooral wat niet werkt voor je doelgroep.

Speel in op het gedrag van je social media doelgroep om de social signals te verhogen.

Ga samenwerkingen aan

Een eenvoudige manier om meer spreiding van je content te hebben op social media is door samenwerkingen aan te gaan met andere merken die dezelfde doelgroep aanspreken als jij. Hierdoor verhoog je niet alleen de social signals van je merk, maar ook de naamsbekendheid.

De conclusie?

Social signals zijn niet cruciaal voor een goede vindbaarheid in de zoekmachines. Je red het als merk ook alleen in de zoekmachines – dus social media is niet essentieel voor ieder bedrijf.

Maak je wel gebruik van social media? Zorg dan dat je de interactie hoog houdt, en dat er de mogelijkheid is om door te linken naar content op je website dat relevant is voor je doelgroep. Hierdoor geef je een positief signaal aan de zoekmachines, wat kan bijdrage aan meer succes in de zoekmachines.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij