Zie vliegen je – bijna letterlijk- om de oren: aanbiedingen voor gratis SEO scans door SEO-specialisten en SEO-bureaus. En dat klinkt natuurlijk mega aantrekkelijk. Want je wilt graag weten wat je allemaal moet verbeteren aan je website om beter vindbaar te worden in de zoekmachines. Maar – uiteraard – is er een addertje. De meesten leveren geen volledige informatie aan. Hierdoor weet jij nog steeds niet wat je op welke manier moet optimaliseren op je website. Met als doel dat jij een dienst bij hen afneemt.

En aan de ene kant is dat natuurlijk te begrijpen. Het is een sales methode om nieuwe SEO-klanten aan te trekken. Maar als (startende) ondernemer heb je misschien helemaal geen budget om je SEO uit te besteden. Dan is het laatste wat je wilt dat je continue wordt gebeld met de vraag of je inmiddels wél budget hebt voor SEO.

De oplossing? Zélf aan de slag met het maken van een SEO scan. Want dat kan jij helemaal zelf, en hoeft geen cent te kosten! In dit artikel vertel ik je welke punten een must zijn om te bekijken.

Wat is een SEO scan?

Een SEO scan is een opsomming van alle nog te optimaliseren punten op je website die je nog kunt uitvoeren om je online vindbaarheid te verbeteren. Je kunt het zien als een rapport van de voortgang van je SEO-werkzaamheden.

Er zijn meerdere manieren om een SEO scan uit te voeren. Dit kan handmatig (ieder punt handmatig zelf bekijken en beoordelen) of met een SEO tool. De eerste manier is gratis, en de tweede kan wat kosten met zich meebrengen.

Wanneer ik een SEO scan uitvoer werk ik deels met SEO tools (vaak ook gratis varianten) en analyseer ik een deel handmatig. Ik vertrouw namelijk niet altijd de uitkomst van alle tools, en vind het onzin om voor bepaalde analyses tools aan te schaffen. Want door veel tools aan te schaffen kun je SEO heel duur maken – terwijl het niets hoeft te kosten. Alleen tijd.

Een SEO scan is simpelweg een analyse van de huidige staat van de mogelijke SEO-optimalisaties die je kunt toepassen op je website.

Een SEO scan in 5 stappen

Ik beoordeel een website op een vaste lijst met een aantal basispunten, verdeeld onder de drie SEO-pijlers: content, techniek en autoriteit. Hieronder som ik op welke punten ik bekijk per SEO-pijler.

Stap #1 – content analyse

Het belangrijkste onderdeel van je SEO is de content op je website. Dit is dan ook de pijler waarmee de SEO scan begint.

 • SEO-teksten
 • Meta titels
 • Meta omschrijvingen
 • Headings
 • Logische URLs
 • Logische zoekwoorden in het menu
 • Duplicate content
 • Interne links
 • Gebruik van afbeeldingen
 • Gebruik van video’s

Al deze punten kun je handmatig – zonder enige tool te gebruiken – bekijken en beoordelen. Het enige punt waarbij het handig is om een tool te gebruiken is duplicate content. Want niemand heeft zin om alle pagina’s binnen je website te bekijken en individueel te beoordelen op dubbele content.

Gelukkig is hier ook een gratis online SEO-tool voor: Siteliner. Het is niet nodig om een tool aan te schaffen om dit gedeelte van de SEO scan uit te voeren.

seo scan siteliner

Je beoordeelt bovenstaande punten op de schrijven voor SEO-richtlijnen. Deze richtlijnen zijn deels door Google bekendgemaakt, en deels uitgevogeld door grote SEO-bureaus door heel veel tactieken te proberen.

De schrijven voor SEO-richtlijnen zijn erg logisch: het draait namelijk om het geven van relevante, kwalitatieve content die is gericht aan je doelgroep. Door deze richtlijnen goed toe te passen op je website verbeter je niet alleen je online vindbaarheid, maar ook de gebruiksvriendelijkheid van je website. En dat kan weer leiden naar meer conversies.

Stap #2 – technische analyse

Wanneer je hebt gekeken hoe het met de content van je website staat, is het de beurt aan de technische kan van SEO. Dit is een kant die vele ondernemers ervan weerhouden om aan de slag te gaan met SEO – terwijl het echt heel goed te analyseren en optimaliseren is. Vooral als je een CMS gebruikt zoals WordPress wordt het je heel makkelijk gemaakt.

Ik bekijk zelf minimaal de volgende technische punten:

 • Indexatie status
 • Robots.txt
 • XML sitemap
 • Mobile-friendly
 • HTTP/HTTPS
 • Snelheid
 • 404 pagina’s
 • 301 redirects

Om deze punten te kunnen checken heb je ook geen betaalde tools nodig. Er zijn een aantal gratis online tools van Google die je hier goed bij kunnen helpen, zoals de PageSpeed insights tool en de Mobile Friendy Test.

De overige punten kun je handmatig checken in je website, en vergen verder geen speciale technische kennis.

Stap #3 – autoriteit analyse

Deze pijler wordt vaak vergeten: de pijler autoriteit. En die is zeker niet onbelangrijk – want deze pijler staat voor de online reputatie van je website.

Ik bekijk minimaal de volgende punten:

 • Domain authority
 • Hoeveelheid kwalitatieve contentpagina’s
 • Externe links
 • Spam score

Velen denken dat alleen je externe links invloed hebben op je autoriteit, maar dat is niet waar. Onder andere de leeftijd van je domein, je spam score en de hoeveelheid kwalitatieve content op je website heeft invloed op je autoriteit.

Autoriteit is in zijn geheel te meten in de vorm van domain authority. Dit is een metric ontwikkeld door SEO-bureau Moz, en bestaat uit een getal tussen de 0 en 100. Hoe hoger het getal, hoe beter het staat met je autoriteit – en dus je online reputatie. Dit geeft je een indicatie hoeveel kans je maakt om hoog te ranken met nieuwe content.

Stap #4 – bepaal de prioriteit van je punten

Je hebt nu een lijst met te optimaliseren punten. Om te bepalen welke punten je eerst moet gaan optimaliseren raad ik je aan om er een prioriteitenlijst van te maken.

Hoe je bepaalt wat bovenaan de lijst komt en wat verder naar beneden? Door te kijken welke punten het snelste resultaat kunnen boeken of heel snel toegepast kunnen worden. Het aanpassen van een SEO-titel is zo gedaan, het optimaliseren van de snelheid van je website kan wat langer duren.

Maak zo een to do list – zodat je asap aan de slag kunt!

Stap #5 – aan de slag!

Het maken van een SEO scan heeft geen nut als je de punten die eruit komen niet gaat verbeteren voor een goede vindbaarheid. Plan daarom structureel tijd in om echt aan de slag te gaan met je SEO-optimalisaties en zorg ervoor dat je daadwerkelijk die hoge rankings gaat behalen.

Ook als je heel veel concurrentie hebt, is er altijd winst te behalen. Er zijn altijd zoekwoorden waar je concurrent nog niet voor optimaliseert of een onderwerp waar zij nog niet over hebben geschreven. Als jij echt de expert in jouw vakgebied bent, dan ga jij het redden om goede posities te claimen – mits je structureel doorwerkt aan je vindbaarheid. Want de aanhouder wint!

Zelf een SEO scan maken?

Ik raad je aan zelf een SEO scan te maken als je meer wilt leren over hoe een website in elkaar zit, hoe SEO daar invloed op kan hebben en als je zelf je online vindbaarheid wilt verhogen.

De eerste keer dat je zelf een SEO scan uitvoert zal je meer tijd kosten dan de tweede keer. Je zult zien dat je steeds meer kennis en informatie in je opneemt, om zo de volgende keer de punten sneller te beoordelen en te bepalen wat er prioriteit heeft. Zo leer je meer en meer over de drie pijlers van SEO, en hoe jij deze zelf kunt optimaliseren.

Wil je meer leren over het maken van een SEO scan, en de drie pijlers van SEO? Meld je aan voor één van onze volledige SEO-cursussen: Boost je Vindbaarheid of Kickstart je SEO.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

 • Claim jij je expert-status in je vakgebied
 • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
 • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij