Wil je in 2021 je online vindbaarheid een flinke boost geven? Dan is het belangrijk dat je weet wat de belangrijkste trends zijn die je niet mag vergeten mee te nemen in je SEO-strategie.

Ik heb een aantal trends gevonden waarvan ik denk dat deze cruciaal zijn in 2021. Lees nu over de trends en strategieën van SEO in 2021!

Core Web Vitals

Volgens Google worden de Core Web vitals onderdeel van het nieuwe algoritme dat in mei 2021 uitgerold zal worden. De Core Web Vitals zijn drie metrics waarmee je de gebruiksvriendelijkheid van je website kunt meten:

  1. Largest Contentful Paint (LCP)
  2. First Input Delay (FID)
  3. Cumulative Layout Shift (CLS)

Deze drie punten krijgen een score op een schaal van ‘poor’, ‘needs improvement’ en ‘good’. Uiteraard is het de bedoeling dat je als website de score ‘good’ krijgt.

Volgens Google hebben deze drie metrics direct invloed op je vindbaarheid. Het is dus een belangrijke ranking factor – die vanaf mei dit jaar in zal gaan.

Ben je benieuwd wat de status van jouw website is op deze drie metrics? Kijk dan in je Google Search Console, of doe de Google Speed Test.

Meer over Core Web Vitals

Artificial Intelligence (AI)

Artificial intelligence verandert hoe mensen interacteren met online content. Google heeft een AI algoritme (RankBrain) ontwikkeld die de moeite is om in de gaten te houden, want het heeft veel invloed veel ranking factoren. En ranking factoren bepalen hoe de zoekmachine resultaten eruit zien.

De vraag is natuurlijk: hoe optimaliseer je voor artificial intelligence, en dus RankBrain? Gezien de zoekmachine zelf geen informatie deelt daarover is het een kwestie van gokken. Experts denken dat het consequent werken aan de gebruiksvriendelijkheid de beste optie is – gezien dit inspeelt op het gedrag van de zoekmachine gebruikers.

Featured snippets for the win

Je hebt niet persé een lange lap tekst nodig om een goede positie in de zoekmachine te krijgen. Door middel van Featured Snippets – dit zijn verschillende vormen van uitgelichte zoekresultaten – krijgt de website met het beste compacte antwoord de mogelijkheid om positie 0 (positie nul) te claimen. Dat betekent dat een website boven de 10 zoekresultaten uitgelicht wordt.

Featured snippets bestaan al een tijdje (sinds 2017) maar zijn een lange tijd door velen websites genegeerd. Inmiddels is het duidelijk dat het hebben van featured snippets een onwijs grote traffic-generator kan zijn en het daarom niet meer valt te negeren.

Een featured snippet laat een deel van de informatie van een pagina zien. Bijvoorbeeld wanneer je een vraag stelt aan de zoekmachine, licht de zoekmachine het antwoord uit. Een voorbeeld vind je in de afbeelding hieronder. Er zijn heel veel verschillende soorten featured snippets. Hier vind je een overzicht.

seo trends 2021 featured snippets

Image search

Image Search gaat veel meer zijn dan alleen het bekijken van afbeeldingen in de zoekresultaten. In de toekomst gaan we met afbeeldingen zoeken naar bijvoorbeeld producten of specifieke informatie.

Stel je voor: je ziet iemand lopen met een fan-tas-tische jas en je denkt: ‘die wil ik ook’. Maar je vindt het te awkward om te vragen waar de jas van is en wat dat dan mag kosten. De oplossing is dat je er een foto van maakt en Google je het antwoord laat geven! Dit is ook een oplossing wanneer je een goedkopere variant van bijvoorbeeld een designermeubel wilt vinden of zelfs een naam zoekt bij een persoon…

De verwachting is dat in de toekomst image search heel erg ver zal gaan en even groot gaat worden als Voice Search.

Optimaliseren voor image search is erg makkelijk en wordt door de meesten al gedaan: het toevoegen van een omschrijvende alt-tag en de afbeelding een goede titel geven.

Local Search wordt belangrijker voor bedrijven

Wanneer je iets zoekt op het Internet denk je vaak aan een zoekvraag met een algemeen antwoord. Maar – een feit is – meeste mensen zoeken met een zoekmachine om een lokaal antwoord te krijgen. Oftewel: locatie verbonden. Want wanneer we een kapper zoeken, zoeken we niet een kapper in New York City, maar om de hoek. En wanneer we een nieuwe baan zoeken, zoeken we in onze eigen regio of land. Want dat is wel zo handig.

Het nadeel van Local Search zoekresultaten zijn dat het vaak zero-click search resultaten zijn. Dit zijn resultaten waar het antwoord op de zoekvraag al in staat, en dus niet leidt naar een klik naar de website. Denk bijvoorbeeld aan een local pack (zie afbeelding hieronder) waar een telefoonnummer in staat of de daadwerkelijk adres. De actie wordt dan buiten de zoekmachine genomen.

Wil je de eerste stap maken tot local search? Maak dan een Google Mijn Bedrijf profiel aan. Met zo’n profiel wordt je bedrijf vertoond in de zoekresultaten van Google.

local search

De conclusie?

Google is een grote slag aan het slaan op het gebied van gebruiksvriendelijkheid – op websites maar óók in de zoekmachine zelf. Ik durf te zeggen dat dit één van de belangrijkste punten in je SEO-planning moet gaan zijn in 2021. Het feit dat zij er een geheel nieuw algoritme voor lanceren die maanden vooraf aangekondigd is zegt genoeg.

Wil je ook leren hoe je zelf aan de slag kunt met je SEO en het direct leren toepassen? Bekijk dan ons aanbod!

€399

Ook gevonden worden?

Start direct met de Boost je vindbaarheid cursus

Leer een SEO strategie opzetten én uitvoeren met persoonlijke feedback op je eigen tempo.

  • Leer de basis van SEO toe te passen
  • Een complete SEO-training voor een éénmalige investering
  • Na deze training weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
  • Inclusief 1 op 1 SEO sessie met een ervaren SEO-specialist
Ik doe mee!