Wanneer je een website hebt kom je er niet onderuit: het schrijven van teksten. Want door middel van teksten kun jij je aanbod communiceren naar jouw websitebezoekers.

Natuurlijk wil je ook een goede vindbaarheid in de zoekmachines. Het schrijven van SEO-proof teksten werkt iets anders dan het schrijven van ‘normale’ teksten. Maar wat is ‘schrijven voor SEO’ precies, en waarom zou je hiermee aan de slag gaan?

In dit artikel leer ik je schrijven voor SEO in 10 stappen, of kijk de video hieronder.

Ga naar ons YouTube kanaal

Wat betekent ‘schrijven voor SEO’?

Schrijven voor SEO betekent dat de teksten die je ontwikkelt voor je website op een manier zijn geschreven dat de zoekmachines deze zien als autoriteit – en daarom je website en hoge positie kunnen geven op een specifiek zoekwoord.

Het schrijven voor SEO is over de jaren veranderd. Voorheen schreef je je webteksten met als doel om de zoekmachines tevreden te stellen, tegenwoordig schrijf je kwalitatieve en relevante teksten voor jouw gewenste doelgroep. Want alleen wanneer je kwaliteit biedt red je het nog om hoge posities te krijgen in de zoekresultaten.

Waarom aan de slag met het schrijven voor SEO?

Je werkt met deze manier van schrijven wanneer je goed gevonden wilt worden door je doelgroep in de zoekmachines.

Het schrijven voor SEO is een waardevolle methodiek om meer bezoekers naar je website te trekken, omdat zo goed als iedereen met toegang tot het internet gebruik maakt van de zoekmachines. De kans is daarom erg groot dat jouw perfecte klanten op zoek zijn naar jouw aanbod. Alleen jij moet ervoor zorgen dat je ook daadwerkelijk vindbaar bent. En dat kun je doen door al je webteksten SEO-proof te maken.

Zo maak je al je teksten SEO-proof

Het schrijven voor SEO is gelukkig geen rocket science. Er zit een pure logica achter, en heeft als rode lijn om jouw websitebezoekers de beste ervaring te geven. Het schrijven van goede SEO-teksten is daarom niet alleen relevant voor je online vindbaarheid in de zoekmachines, maar óók om je website ervaring te verbeteren voor bezoekers vanuit andere kanalen, zoals social media, e-mailmarketing of advertising. Met SEO verbeter je je website in het algemeen, waardoor het een cruciale marketingmethode is voor iedere ondernemer.

In de volgende 10 stappen vertel ik je hoe je ook sterke SEO-teksten kunt ontwikkelen.

#1 – Identificeer je doelgroep

Voor je begint met het schrijven van de daadwerkelijke content is het belangrijk om te weten voor wie je schrijft. Het schrijven van een tekst voor een specifiek persoon is veel makkelijker dan voor een brede doelgroep.

Zorg daarom dat je weet voor wie je deze SEO-tekst schrijft zodat je weet welke tone-of-voice je moet gaan gebruiken en hoe je kunt inspelen op deze persoon om jouw doel te bereiken.

#2 – Kies je focus zoekwoord

Kies je focus zoekwoord voor de te schrijven tekst – oftewel het zoekwoord waar deze pagina op gevonden moet worden. Dit focus zoekwoord fungeert als de basis voor je SEO-tekst.

Zodra je een zoekwoorden analyse hebt uitgevoerd zal je een lijst hebben met interessante zoekwoorden voor jouw website. Kies een zoekwoord uit uit deze lijst om een SEO-tekst voor te gaan schrijven, of een bestaande tekst voor te optimaliseren.

#3 – Verzin een sterke titel voor je SEO-artikel

Begin altijd met het schrijven van een titel voor je tekst. Hierdoor bepaal je wat de focus van de content zal zijn – én waar de essentie van de tekst over zal gaan.

Deze titel mag je eventueel later nog tweaken – maar het zal nooit meer helemaal veranderen. Je hebt immers dan al een tekst geschreven over dat onderwerp. Een titel van een SEO-artikel moet altijd heel duidelijk zijn en mag niet misleidend zijn!

Zorg dat het gekozen focus zoekwoord in de titel staat – dit is heel belangrijk voor je vindbaarheid.

#4 – Houd rekening met je doelstellingen

Alle digitale content wordt ontwikkeld in samenhang met je marketingdoelstellingen. Het is daarom van belang om te weten wat de doelstellingen zijn met betrekking tot je online content (zoals brand awareness, nieuwsbrief inschrijvingen, sales, etc.).

Door te weten wat het doel is van je SEO-tekst (behalve verkeer naar je website trekken natuurlijk) kun je bepalen wat je daadwerkelijk moet schrijven om het doel te behalen. Je wilt informatie geven over het onderwerp van de tekst, maar óók een bepaalde actie triggeren bij de bezoeker.

Voorbeeld:

wanneer je wilt dat de bezoeker een aankoop doet in je webshop is het heel belangrijk om te vertellen wat er zo goed is aan het product, voor wie het geschikt is en welk probleem het product oplost voor de potentiële koper. En natuurlijk moet er een link of knop staan naar de locatie binnen de website waar het product daadwerkelijk te koop is.

#5 – Schrijf je content vóór je gaat optimaliseren

Schrijf de content voor je SEO-tekst. Er is geen specifieke richtlijn voor de lengte van de tekst, maar zorg wel dat je het gehele onderwerp volledig behandeld. Want alle zoekopdrachten in de zoekmachine zijn eigenlijk vragen – vragen die jij moet beantwoorden. Beantwoord de vraag zo volledig mogelijk in je content.

Weet je even niet meer wat je nog meer kunt vertellen over het onderwerp? Kijk dan gerust bij de concurrenten. Google het zoekwoord dat je gebruikt voor je SEO-tekst en bekijk de zoekresultaten. Door de teksten van concurrenten te bekijken kun je inspiratie opdoen.

Let op!

doe alléén inspiratie op. Kopieer geen teksten van andere websites. Dit waardeert de zoekmachine niet.

Pas na het schrijven van de basis van je tekst ga je aan de slag met het optimaliseren voor de zoekmachines.

#6 – Wees relevant

Jij bent de expert in jouw vakgebied. Jij hoort dan ook de laatste trends en nieuwtjes te weten in jouw branche. Laat deze kennis zien in jouw SEO-teksten. Dit kun je doen door onder andere feiten te delen, toepasbare tips, aanbevelingen voor (gratis) hulpmiddelen, cijfers uit de industrie, en jouw mening over recent nieuws uit je branche.

Hierdoor laat je zien dat je weet wat er speelt en toon je autoriteit.

Tip: doe dit ook op terugwerkende kracht bij verouderde content. Controleer regelmatig of de content nog klopt, en voeg recente informatie toe zoals vernieuwde cijfers (van 2021 ipv. 2020) en een nieuwe tip.

#7 – Kwaliteit boven kwantiteit

Een van de meest gemaakte fouten bij het schrijven voor SEO is dat er gedacht wordt dat de tekst zo lang mogelijk moet zijn. Dat is niet waar!

Het doel van de zoekmachine is om het beste antwoord op de gestelde vraag te geven op de zoekmachinegebruiker zijn/haar vraag. Wanneer je teveel afwijkt van de gestelde vraag (het zoekwoord dat wordt gebruikt in de zoekmachine) zal een andere website met het specifieke antwoord een hogere positie krijgen.

Tip: bedenk vóór je een SEO-tekst gaat schrijven wat iemand als antwoord zoekt bij het intikken van het zoekwoord waar jij de pagina voor wilt gaan optimaliseren. Daar zal je tekst over moeten gaan.

#8 – Voeg rich content toe

Door rich content toe te voegen aan je content verrijk je je pagina. Hiermee verhoog je de leesbaarheid en is de kans groter dat de website bezoekers langer op de pagina blijven.

Rich content betekent het combineren van contentvormen in relatie tot het krijgen van meer interactie.

Denk hierbij aan het toevoegen van video, PDFs, GIFS, afbeeldingen, een uitgelichte quote of een audio-bite.

#9 – Optimaliseer je tekst voor SEO

Pas nadat je de volledige tekst hebt geschreven – waarbij je je puur hebt beziggehouden met het leveren van kwaliteit en relevantie – ga je aan de slag met het optimaliseren van je tekst voor SEO-doeleinden. Let daarbij op de volgende punten:

Wil je graag meer weten over deze individuele punten? Start dan vandaag nog met de Kickstart je SEO cursus en leer alles wat je moet weten over SEO om het zelf te kunnen toepassen op jouw website.

#10 – Eindig altijd met een call-to-action

Je schrijf je tekst met een bepaald doel in ogen. Eindig daarom met een duidelijke call-to-action waarmee je de lezer vertelt wat zij hierna moeten doen.

Het kan zijn dat je wilt dat ze nog meer content op je website lezen. Het is dan slim om een carroussel te plaatsen met drie gerelateerde content-pagina’s. Heb je liever dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief? Dan moet je zorgen dat er een mogelijkheid is om zich in te schrijven.

Het is cruciaal dat een call-to-action opvalt. Dit kun je doen door het een contrasterende kleur te geven ten opzichte van de rest van de pagina. Wat ook van belang is dat de stap die ondernomen moet worden makkelijk is. Wanneer een bezoeker een formulier moet invullen van 8 velden is de kans heel groot dat hij of zij afhaakt. Door alleen om de naam en een mailadres te vragen is de kans groter dat de conversie plaatsvindt.

Extra tips!

Wil je je teksten nog krachtiger maken? Pas de volgende tips toe om je SEO-teksten nog beter te optimaliseren:

Maak gebruik van synoniemen

Vroeger waren de algoritmes van de zoekmachines nog vrij ‘eenvoudig’. Het optimaliseren voor een zoekwoord hield letterlijk in dat je het exacte zoekwoord heel vaak in een tekst plaatste.

Tegenwoordig is het algoritme veel slimmer. Je krijgt alleen waardering vanuit de zoekmachines – oftewel een hoge ranking – wanneer je tekst kwalitatief is en is geschreven voor de gebruikers van een website. Voor mensen dus. Niets is vervelender dan het lezen van een tekst waarin continu dezelfde woorden worden gebruikt.

Maak daarom gebruik van synoniemen. Zoekmachines weten welke woorden dezelfde betekenis hebben of aan elkaar gerelateerd zijn. Hierdoor wordt jouw tekst sterker voor de zoekmachines én de lezers.

Creëer toegevoegde waarde

Het klinkt simpel: zorg met je tekst écht voor toegevoegde waarde. Alleen dan behaal je hoge rankings. Toegevoegde waarde houdt in dat een tekst niet vergelijkbaar is met teksten van jouw concurrenten. Voeg informatie toe die niet op andere websites te vinden is. Zo geef je aan dat jij de expert bent op jouw gebied! Dat is precies het type content dat de zoekmachines graag in de zoekresultaten tonen.

Als je tekst vergelijkbaar is met die van je concurrenten, voegt hij niets toe. De informatie al op genoeg plekken op het internet te vinden, dus de klant zal je niet als ‘autoriteit’ zien. Daarnaast heeft de zoekmachine geen reden om jouw tekst te tonen bóven die van je concurrenten. Je had hem net zo goed niet kunnen schrijven…

De conclusie?

Wanneer je je niet bezig houdt met het schrijven van sterke SEO-teksten loop je niet alleen waardevolle bezoekers mis, maar laat je ook kansen liggen om je website in zijn algemeen te versterken. Want als je bij het schrijven van al je webteksten de schrijven voor SEO regels toepast ben je óók bezig met het verbeteren van je website voor een gebruiksvriendelijke ervaring voor al je bezoekers. Een win-win als je het mij vraagt – en onmisbaar bij een goede marketingstrategie.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij