Het verbeteren van je online vindbaarheid bestaat voor het grootste deel uit het genereren van content. Want zonder content kunnen de zoekmachines je niet vinden. Wist je dat je ook oude content kunt recyclen voor SEO-doeleinden? In dit artikel vertellen we je hoe je dit kunt doen!

Waarom je oude content recyclen?

Door het hergebruiken van bestaande content hoef je niet een geheel nieuwe tekst te schrijven, maar ga je verder met wat je al hebt. Oftewel: minder werk, maar wél de vruchten plukken.

Dit is heel erg geschikt wanneer je je bezig houdt met SEO. De zoekmachines willen alleen antwoorden vertonen die kwalitatief en relevant zijn. Door je oude content minimaal één keer per jaar nieuw leven in te blazen verbeter je de kwaliteit en controleer je de relevantie. Win-win!

Een voorbeeld: je hebt twee jaar geleden een blog geschreven over de kinderbijslag van dat jaar. Het focuszoekwoord van je blog is: kinderbijslag 2018. De informatie die je beschrijft, is niet meer relevant. Kinderbijslag verandert namelijk ieder jaar. De kans is heel klein dat je blog nog hoog in de zoekmachines staat en dat er zoekvolume op het zoekwoord zit. Mensen zullen nu zoeken op kinderbijslag 2020. Het is dus slim om deze blog te optimaliseren voor het zoekwoord kinderbijslag 2020. Op deze manier kan je wel hoog ranken. En dat kan weer leiden naar meer organisch verkeer!

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen welke bestaande content goed te gebruiken is om opnieuw te publiceren. Daar vertellen we zo meer over.

Welke content is geschikt voor hergebruik?

Alle oude content waar je een zoekwoord aan kan koppelen met voldoende zoekvolume (dat hangt af per branche – dus wij kunnen geen voorbeeld geven) en waar je iets nieuws of relevants over kunt vertellen.

Je zult zien dat bijna alle content van je website regelmatig een opfrisbeurt kan gebruiken, want bijna alle artikelen of product/dienstpagina’s zullen een duidelijk focus onderwerp hebben – en dus ook een focus zoekwoord.

Hoe vind je content dat gerecycled kan worden?

Met de SEO-tool UberSuggest is het mogelijk om – naast het vinden van geschikte zoekwoorden – te kijken met welke zoekwoorden een website zichtbaar is in de zoekmachines. Dit betekent dat je ook de huidige zoekwoorden van je eigen website kunt inzien!

Open UberSuggest, typ de URL van je domein in het zoekveld en klik op zoeken. Dit voorbeeld is van de website van het RIVM:

voorbeeld van zoekwoorden

Scroll naar beneden en klik op de knop ‘Bekijk alle SEO keywords waar deze pagina voor rankt’. Je ziet een overzicht van alle zoekwoorden waar de website op rankt, in combinatie met het zoekvolume, de huidige positie en de concurrentiescore. Deze informatie kun je als Excel-bestand downloaden door op de knop ‘Naar CSV exporteren’ te klikken.

Het fijne aan het Excel-bestand is dat je gebruik kunt maken van filters om te zoeken naar specifieke informatie. Het doel van het schrijven voor SEO is dat je meer organisch verkeer naar je website krijgt. Het is dus slim om te kijken welke van de zoekwoorden het hoogste zoekvolume hebben. Stel een zoekwoord heeft een zoekvolume van 1300 per maand en jouw website rankt op positie 16. De 16e positie staat op de tweede pagina, dus de kans is aanwezig dat je bij het optimaliseren van die tekst op de eerste pagina belandt!

Wat als je een geschikte pagina hebt gevonden?

Heb je goede zoekwoorden gevonden? Noteer alle zoekwoorden die je wilt optimaliseren in je SEO-contentkalender. Noteer ook de zoekvolumes, concurrentiescores, huidige ranking en URL. Geef daarnaast óók aan of er een nieuwe tekst geschreven moet worden, of dat er al een tekst is dat hergebruikt kan worden. Deze informatie ontvang je allemaal in het Excel-bestand uit UberSuggest.

Je SEO contentkalender gaat je stappenplan zijn voor het optimaliseren van je bestaande content. In dit document plaats je de zoekwoorden waar je kansen ziet om beter vindbaar te worden. Dit is dan ook je leidend werkdocument voor je SEO content strategie!

Zo recycle je de oude content

Heb je je SEO-contentkalender gevuld met oude content dat gerecycled kan worden? Dan kun je nu écht aan de slag. Doorloop de volgende 5 stappen om de content te optimaliseren voor een betere vindbaarheid:

#1 – Lees het oude artikel door

De eerste stap is om de oude content door te lezen. Valt het je direct op dat er bepaalde informatie mist of dat er oude data instaat zoals cijfers van vorig jaar? Noteer dit direct, want deze informatie is juist waardevol voor de SEO van je content!

#2 – Kies het focus zoekwoord

Heb je oude content gevonden dat nog nooit voor SEO is geoptimaliseerd? Ga dan op zoek naar een passend focus zoekwoord. Hierbij let je natuurlijk op het zoekvolume en de hoeveelheid concurrentie.

Is het focus zoekwoord al eerder bepaald? Dan kun je deze stap overslaan.

#3 – Google het focus zoekwoord

Typ het gekozen focus zoekwoord in in de zoekmachine en bekijk wat voor content er op de 1e tot de 10e positie staat. Haal inspiratie uit deze pagina’s door op te schrijven welke subonderwerpen er besproken worden ie jij nog niet hebt verwerkt in je content. Op deze manier kun je uitzoeken welke informatie er nog mist in jouw SEO-tekst.

#4 – Herschrijf de bestaande tekst

Herschrijf de bestaande tekst met de informatie die je verzameld hebt tijdens de vorige 3 stappen. Schrijf het artikel volgens de laatste Schrijven voor SEO-richtlijnen!

#5 – Publiceer de gerecyclede content opnieuw

Ben je klaar met het herschrijven van de content? Dan kun je de pagina opnieuw publiceren. Dit houdt in dat je de oude content overschrijft met de nieuwe content, én dat je de pagina een nieuwe publicatiedatum geeft. Je hebt de content vernieuwd en op deze manier geef je aan de zoekmachines door dat het gaat om recente content – en geen content van bijvoorbeeld twee jaar geleden.

Let op: verander de publicatiedatum niet te vaak. Eens of tweemaal per jaar is meer dan voldoende.

seo content schrijven

Wordt óók een ster in zoekmachine optimalisatie!

Wil je óók aan de slag met je vindbaarheid? Start dan nu met een SEO training. In ons aanbod vind je meerdere SEO trainingen – mét en zonder begeleiding.

Start vandaag

Schrijf je nu in en ga direct aan de slag met het verhogen van jouw vindbaarheid in de zoekmachines.

  • Leer een SEO-strategie opzetten en uitvoeren
  • Een complete SEO-cursus inclusief alle nodige tools
  • Werk direct aan je vindbaarheid
Bekijk modules