In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de SEO-wereld, zoals nieuwe complexe algoritmes en technische updates. En dat schrikt veel ondernemers af om überhaupt te beginnen met het verhogen van hun vindbaarheid in de zoekmachines. In dit artikel vertel ik je wat ik iedere maand doe om mijn eigen SEO te verbeteren. En ik garandeer je dat jij dit ook allemaal zelf kunt oppakken en uitvoeren. Lees je mee?

Dit artikel is ook te kijken als video op YouTube:

Ga naar ons YouTube kanaal

Ik zoek maandelijks naar nieuwe zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de basis van je SEO-strategie. Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met SEO zul je een uitgebreide zoekwoorden analyse moeten gaan uitvoeren. Tijdens een zoekwoorden analyse kijk je welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelgroep – in combinatie met jouw aanbod. Oftewel: je gaat op zoek naar zoekwoorden waar jij het antwoord op kan geven, wat je gewenste doelgroep naar je website kan trekken en jij daarna ervoor kan zorgen dat zij – op wat voor manier dan ook – gaan converteren.

Iedere maand voer ik een kleine zoekwoorden analyse uit. Ik heb natuurlijk al een lijst met zoekwoorden waar ik mijn website voor geoptimaliseerd hebt – maar er zijn altijd meer woorden waar ik nog geen content voor heb ontwikkeld.

Hoe ik nieuwe zoekwoorden vind? De snelste manier is door te kijken bij mijn concurrenten. Met een SEO-tool zoals bijvoorbeeld UberSuggest kun je met een paar klikken op de knop een overzicht van alle zoekwoorden van je concurrent uitdraaien. Ik bekijk dan welke zoekwoorden relevant zijn voor mijn website, hoeveel zoekvolume er op een zoekwoord zit en hoeveel concurrentie het heeft. Want het liefst heb je veel zoekvolume – dit is het gemiddelde aan zoekopdrachten per maand van dat woord – en zo min mogelijk concurrentie score – deze score geeft aan hoeveel andere websites er proberen te ranken op dat zoekwoord.

Door de zoekwoorden van een aantal concurrerende websites te bekijken kun je in no-time tientallen nieuwe zoekwoorden hebben voor je SEO-strategie!

Ik ontwikkel nieuwe SEO-artikelen

Ik ontwikkel per maand gemiddeld 6 nieuwe SEO-artikelen voor mijn website. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die ik heb – maar ook hoelang ik bezig ben met één artikel.

Het komt wel eens voor dat ik een halve dag bezig ben om een SEO-artikel uit te tikken en alle informatie die ik wil vertellen over het onderwerp kan verwerken in een SEO-technisch goed stukje content. Ook zijn er onderwerpen waar ik binnen een uur een inhoudelijk goed stuk over kan schrijven.

Eén ding is heel belangrijk wanneer je SEO-artikelen schrijft: de inhoud moet relevant zijn, en nog belangrijker: kwalitatief. Begin niet aan het schrijven van artikelen voor een betere vindbaarheid als je niet bereid bent om kwalitatieve content te publiceren. Want alleen wanneer je het beste antwoord geeft op de zoekvraag – oftewel het zoekwoord – krijg je de hoogste positie in de zoekmachines!

Mijn tip? Kijk hoeveel tijd per maand je hebt om SEO-artikelen te schrijven. Heb je bijvoorbeeld in totaal 8 uur? Kies er dan voor om één uitgebreid artikel te schrijven waar je bijvoorbeeld 4 uur mee bezig bent, en schrijf in de overige uren artikelen waar je sneller goede content voor kunt schrijven. Zo bouw je een goede basis op van uitgebreide artikelen en wat compactere content.

Ik recycle verouderde content

Waarom zou je continue nieuwe SEO-artikelen schrijven, wanneer je ook nog heel veel oudere content op je website hebt dat SEO-technisch nog niet in orde is?

Ik kijk één keer per maand welke content ik kan recyclen. Bijvoorbeeld: een artikel over de beste gratis SEO tools van 2020. Het is inmiddels 2021 – dus dat artikel is niet meer relevant. Door te kijken welke gratis SEO-tools er in 2021 bij zijn gekomen en de moeite waard zijn, en deze toe te voegen aan je oude artikel is de content opeens weer relevant.

Oftewel: je kijkt welke stukken in het artikel niet meer relevant zijn, past deze aan, kijkt of je het artikel kunt aanvullen met extra informatie én past natuurlijk de titel aan naar: De beste gratis SEO-tools van 2021. Zo simpel kan het zijn!

Ik ben een gastblogger

Ik krijg wel eens de vraag of ik een gastblog wil schrijven voor een website. Dat doe ik graag – mits het een platform is dat relevant is met mijn website – zoals een blog of marketing of het ondernemerschap – én er een link naar mijn website geplaatst mag worden.

Waarom? Omdat deze links (linkbuilding) bijdragen aan de autoriteit van je website. Hoe meer relevante links er naar je website staan, hoe beter je reputatie wordt in de zoekmachines.

En nog een voordeel van gastblogs: het is ook goed voor je PR, want je naam verspreidt zich zo over het Internet. Een win-win!

Ik zet mijn content om in video

Dat de zoekmachines waarde hechten aan video is al heel lang een feit. Maar ook jouw doelgroep kijkt steeds meer video. En dat is niet heel vreemd – gezien social media ook steeds meer veranderen in video-kanalen.

Het omzetten van je SEO-artikelen in video heeft meerdere voordelen. Ten eerste waardeert de zoekmachine je SEO-artikel meer wanneer er rich content instaat. Dit is content dat een stuk tekst aanvult. Dit kan een video zijn, maar ook een pdf, infographic of een afbeelding. Content is dus eigenlijk alles wat een inhoudelijke bedrage kan leveren.

Door je artikel te verfilmen – of natuurlijk een deel ervan – geef je de bezoeker de mogelijkheid om de content op een andere manier te ervaren. Daarnaast kan je video natuurlijk óók in de zoekresultaten vertoond worden. Dit geeft je een extra kans om zoekmachine-gebruikers kennis te laten maken met jouw bedrijf. Hiervoor heb je natuurlijk wel een YouTube kanaal nodig.

Ik verfilm gemiddeld zo’n 4 SEO-artikelen per maand, maar je kunt ook beginnen met één video als je eerst wilt aanzien wat het voor je kan betekenen.

Wél kan ik je garanderen: video is dé toekomst. Als je nu begint met video loop je voor op veel van je concurrenten. Wacht je een aantal jaren? Dan is de kans heel groot dat het lastig gaat worden om hun voorsprong in te halen. De keuze is aan jou!

Waar het op neer komt? Ik werk consequent aan het ontwikkelen van nieuwe content, het recyclen van oude content en spreid mijn kansen over verschillende kanalen door in te zetten op tekst én video. Eén ding is zeker: jij kan dit ook!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!