Wanneer je aan SEO denkt denk je aan vindbaarheid. Maar wist je dat verschillende soorten vindbaarheid zijn? Eén van de belangrijkste voor bedrijven is lokale SEO. Wat is het en hoe kun jij je bedrijf lokaal zichtbaar maken?

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO – ook wel bekend als local SEO – staat voor het vindbaar maken van je website op een bepaalde locatie of in een specifieke regio. De zoekresultaten die vertoond worden zijn afhankelijk van de locatie waar er gezocht wordt in de zoekmachines waardoor het optimaliseren van je website ook locatie verbonden kan zijn.

De zoekmachines weten vanaf welke locatie er gezocht wordt door het IP-adres na te gaan. Google gebruikt deze locatiegegevens om jou zo relevant mogelijke zoekresultaten te laten zien.

Voor wie is lokale SEO geschikt?

Lokale SEO is óók van belang voor ondernemers zonder een fysieke locatie. Dat is één van de grootste misvattingen over local SEO. Lokale SEO is geschikt voor onder andere:

  • Ondernemingen die producten/diensten aanbieden of leveren in een bepaalde regio
  • Ondernemingen die klanten ontvangen op een fysieke locatie
  • Ondernemingen die door het hele land een product/dienst aanbieden.

Ondernemingen die producten/diensten aanbieden of leveren in een bepaalde regio

Deze groep ondernemingen zijn werkzaam in een bepaalde regio – maar hoeven daar niet perse gevestigd te zijn. Door je website te optimaliseren voor een bepaalde regio kun je ervoor zorgen dat je zichtbaar wordt in de zoekresultaten van die specifieke regio met het gewenste zoekwoord. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwembaden-specialist die gevestigd is in Limburg maar graag gevonden wil worden in regio’s waar mensen grote tuinen hebben.

Ondernemingen die klanten ontvangen op een fysieke locatie

Dit is de meest voor de hand liggende groep. Denk bijvoorbeeld aan een kapper of een tuinman. Deze diensten wil je afnemen van iemand die zich zo dicht mogelijk bij jouw locatie bevindt. Wanneer je zoekt op ‘kapper’ of ‘kapsalon’ dan krijg je resultaten te zien van haarstylisten die zich in jouw buurt hebben gevestigd.

Ondernemingen die door het hele land een product/dienst aanbieden

Onder deze groep ondernemers vallen voornamelijk mensen en bedrijven die veel online werken – zoals tekstschrijvers en online marketing specialisten. Zij bevinden zich in een specifieke plek in Nederland maar kunnen werken voor mensen over de hele wereld. Toch vinden zij het meeste werk lokaal: vaak door middel van lokale SEO.

Soorten lokale zoekwoorden

Er bestaan twee soorten lokale zoekresultaten: Local Pack en gelokaliseerde zoekresultaten.

Local Pack

De Local Pack bestaat uit een uitgelicht Google Maps blok waarin een aantal locale zoekresultaten worden vertoont.

lokale seo

Je kunt alleen worden vertoond in de Local Pack wanneer je je aanmeldt voor Google Mijn Bedrijf. Dit is een profiel waarmee je je als bedrijf kunt verifiëren op een specifieke locatie – en daarmee vertoond kunt worden in Google Maps.

Gelokaliseerde zoekresultaten

Onder dit type zoekresultaten vallen alle pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor een specifieke locatie. Hieronder zie je een voorbeeld van tuinmannen in Amsterdam. Zij hebben specifieke pagina’s ingericht om hun vindbaarheid in regio Amsterdam te verhogen.

lokale seo

Aan de slag met lokale zoekresultaten?

Wil je ook goed gevonden worden op specifieke locaties? Optimaliseer jouw lokale vindbaarheid door je Google Mijn Bedrijf én website in te richten voor de regio’s waar jouw doelgroep zit.

€399

Ook gevonden worden?

Start direct met de Boost je vindbaarheid cursus

Leer een SEO strategie opzetten én uitvoeren met persoonlijke feedback op je eigen tempo.

  • Leer de basis van SEO toe te passen
  • Een complete SEO-training voor een éénmalige investering
  • Na deze training weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
  • Inclusief 1 op 1 SEO sessie met een ervaren SEO-specialist
Ik doe mee!