Heb je besloten dat je wilt werken aan het verhogen van je online vindbaarheid in Google? Dan is vaak de eerste stap om te gaan werken aan het verbeteren van je content, en het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Dit zijn de SEO-pijlers content en techniek. Maar – er is nog een derde pijler: autoriteit. Dit kun je zien als de online reputatie van je website. Om deze te verhogen kun je er voor kiezen om te gaan linkbuilden.

Wil je dit niet zelf gaan doen, maar wil je je linkbuilding uitbesteden? Dan vertel ik je graag waar je op moet letten bij het vinden van een geschikte linkbuild-partij.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding betekent letterlijk ‘links bouwen’, en dat is ook precies wat het is. Met linkbuilding houd je je actief bezig met het verzamelen van links van externe websites naar jouw website, met als doel om je autoriteit te verhogen.

SEO bestaat uit drie pijlers: content, techniek en autoriteit. Met linkbuilding houd je je bezig met de laatste pijler: autoriteit. Want door relevante, kwalitatieve links te verzamelen naar je website verhoog je je online reputatie: je autoriteit. Hoe meer kwalitatieve links je krijgt, hoe hoger je autoriteit wordt. En hoe hoger je autoriteit is, hoe sneller en hoger je kunt ranken in de zoekmachines. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van SEO.

Waarom investeren in linkbuilding?

Door te investeren in je linkbuilding – of dat nu is door er zelf tijd aan te besteden of het uit te besteden – zul je betere SEO-resultaten gaan boeken wanneer je je ook structureel bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe content en het optimaliseren van de techniek van je website. Oftewel: het is bevorderlijk wanneer je tijd en moeite steekt in alle drie SEO-pijlers.

Als je geen moeite steekt in linkbuilding zul je nog steeds regelmatig een link naar je website krijgen. Alleen is de kans aanwezig dat je te weinig links krijgt om je autoriteit daadwerkelijk te verhogen. Met linkbuilding heb je zelf in de hand hoeveel links er wanneer naar je website komen, en natuurlijk hoe kwalitatief en relevant deze zijn.

Zelf doen vs. linkbuilding uitbesteden

Het is aan jou of je zelf aan de slag wilt met linkbuilding, of dat je het liever uitbesteedt aan een linkbuild bureau of specialist. Hieronder de voordelen per punt:

Voordelen van linkbuilding zelf oppakken

  • Je hebt zelf in de hand welke websites er wanneer naar jouw website linken. Hierdoor heb je de ultieme controle over je linkprofiel.
  • Het hoeft je geen cent te kosten om zelf links aan te vragen bij andere websites. Wel wordt er vaak een tegenprestatie verwacht. Tip: doe niet aan linkruil (jij krijgt een link op hun website, en jij linkt vanaf je website naar hen), maar stel voor om een gastblog te schrijven. Dan hebben zij een goed stukje content dat zij op de website kunnen plaatsen, en jij vraagt als tegenprestatie een link naar je website.
  • Het zal zeer organisch overkomen omdat je geen bulk-aantallen links naar je website krijgt. Dit is hoe Google het het liefste ziet.

Voordelen van linkbuilding uitbesteden

  • Je hoeft geen tijd te besteden aan het vergaren van links. Dit kan soms een tijdrovend werkje zijn.
  • Je krijgt iedere maand een overzicht van welke links er geschikt zijn voor je website, en jij kunt kiezen welke je wilt hebben.
  • Zij zullen een linkbuild strategie voor je opstellen.
  • Qua budget kun je voor een paar tientjes per maand al linkbuilding laten doen. Natuurlijk geldt wel: hoe meer budget, hoe meer links.

Waar moet je op letten wanneer je linkbuilding uitbesteedt?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je je linkbuilding gaat uitbesteden.

Linkbuild strategie

Wanneer je linkbuilding uitbesteedt mag je verwachten dat zij met een linkbuild strategie komen. Vraag altijd om een linkbuild strategie voor je een contract tekent. Je wilt namelijk voorkomen dat zij zich bezig houden met malafide linkbuild praktijken. Er zijn helaas veel linkbuilders die goed geld verdienen aan het plaatsen van links maar geen rekening houden met de spam score van een website en of de links wel relevant zijn. Daarover meer in de punten hieronder.

Spam score

Iedere website heeft een spam score. Dit is een score tussen 0 en 100. Hoe hoger deze score, hoe minder graag je daar een link van wilt ontvangen.

Je krijgt een hoge spam score wanneer je je niet aan de regels van Google houdt. Een website met een hoge spam score doet bijvoorbeeld aan linkruilen, of heeft heel veel links ontvangen van websites die totaal niet relevant zijn.

Om zelf te voorkomen dat je en spam score krijgt is het belangrijk dat er een zuivere linkbuild strategie wordt gebruikt en dat er alleen relevante en kwalitatieve links naar je website worden geplaatst.

Relevantie van links

Je wilt alleen links naar je website hebben die ook daadwerkelijk op een organische manier hadden geplaatst kunnen worden. Wanneer je bijvoorbeeld een online marketeer bent is het heel logisch dat je een link krijgt vanuit een online marketing blog. Maar als hovenier is het niet logisch om diezelfde link te krijgen.

Alle links die je door middel van linkbuilding ontvangt moeten op een of andere manier passen bij jouw bedrijf. Er moet een letterlijke link zijn tussen jullie twee websites. Is die er niet? Dan wil je geen link ontvangen van die website. Want hoe meer niet relevante links je ontvangt, hoe groter de kans is dat je een spam score gaat opbouwen.

Hoelang blijven de links staan?

Tot slot raad ik je aan om te vragen hoe lang de links blijven staan. Er zijn namelijk veel linkbuilders die een prijs per maand of jaar rekenen. Wanneer je de samenwerking stopt verdwijnen opeens je links, en dat wil je echt voorkomen. Dit kan namelijk veroorzaken dat je al je goede rankings verliest, waar je zo hard aan gewerkt hebt.

Mijn advies is om alleen links te accepteren die permanent blijven staan.

De conclusie?

Het uitbesteden van linkbuilding kan een goede keuze zijn voor de groei van je SEO. Wanneer je linkbuilding uitbesteedt is het wel cruciaal dat je in de gaten houdt of alles op een zuivere manier verloopt en je een goede linkprofiel opbouwt.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij