Als ondernemer stel je doelen. Want zonder doelen heb je geen idee waar je al je inspanningen en moeite voor uitoefent en ren je een marathon zonder finish. En dat klinkt niet zo prettig.

Waarschijnlijk werk jij al met jaardoelen en misschien ook met kwartaaldoelen. Maar je kunt je grote doelen in nóg kleinere stukjes hakken: microdoelen. Wat zijn microdoelen, hoe stel je ze én hoe zorg je dat je ze allemaal behaalt?

Wat zijn microdoelen?

De term microdoelen wordt meestal gebruikt in combinatie met Google Analytics – maar is natuurlijk te gebruiken bij alle doelen die je stelt.

Een microdoel is een klein onderdeel van een gesteld doel dat te groot is om in één keer of in een korte periode te behalen

Door een groot doel in meerdere kleine behapbare stukken te hakken creëer je een lijst met doelen die je verdeelt over korte sprints. Hieronder vertel ik hoe ik mijn sprints indeel voor de doelstellingen voor School of SEO.

Hoe maak je gebruik van microdoelen?

Als ondernemer maak je ieder jaar een aantal jaardoelen. Dit kan natuurlijk van alles zijn, zoals bijvoorbeeld:

 • x aantal verkopen
 • x omzet
 • x volgers op Instagram
 • x bezoeker op je website
 • x inschrijvingen voor je nieuwsbrief
 • x % groei in de omzet
 • x % conversie percentage verhogen
 • x aantal nieuwe producten lanceren
 • de website in een extra taal publiceren
 • etc.

De meeste hakken deze doelen in vier delen: de vier kwartalen. Dit is een logische keuze – gezien je na ieder kwartaal je btw-aangifte bij de Belastingdienst moet doen. Dit is een goed moment om te kijken hoever je staat met het behalen van je doelen.

Maar als je op dat moment erachter komt dat je achterloopt ben je natuurlijk al te laat. Ik ben daarom voorstander van het verdelen van je grote doelen, maar ook je kwartaaldoelen in nóg kleinere doelen: je microdoelen.

Ik werk met veel verschillende microdoelen en zal er een aantal als voorbeeld gebruiken. Note: alle cijfers die ik gebruik zijn fictief.

Voorbeelden van microdoelen

Websitebezoekers

Ik kijk dagelijks hoeveel nieuw websiteverkeer er naar mijn website is gekomen. Yes – iedere dag. Zo zie ik direct wanneer er een dip is in het verkeer en kan ik uitzoeken wat de oorzaak is.

Ik heb microdoelen voor:

 • het totale website verkeer (bijv. 2000 sessies)
 • organisch verkeer (bijv. 950 sessies)
 • verkeer uit e-mailmarketing (bijv. 600 sessies)
 • verkeer uit social media (bijv. 450 sessies)

Ik weet hoeveel verkeer er uit deze bronnen moeten komen om een conversie te behalen. Bijvoorbeeld: gemiddeld per 60 organische sessies vindt er een conversie plaats. Ik kan dan berekenen hoeveel SEO-cursussen ik verkoop wanneer ik een x-aantal organische bezoekers op mijn website heb gehad. In het voorbeeld heb ik het over 950 organische sessies. 950 delen door 60 = 15,83 conversies – oftewel verkopen. Doe dat getal maal je gemiddelde omzet per cursus en je weet of je je doelen gaat behalen.

Dit is natuurlijk een kwestie van je data heel goed leren kennen. En dit is haalbaar voor iedere type website – of je nu een webshop, blog of kennisplatform hebt.

Je aanbod

Werk je – net zoals ik – met een online aanbod? Dan is het slim om doelstellingen te maken voor het ontwikkelen van nieuw aanbod. Want je wilt relevant blijven en je klanten verbonden houden met je aanbod.

Omdat het ontwikkelen van bijvoorbeeld een nieuwe cursus heel veel werk is kun je dit óók verdelen over een lange periode. In de vorm van microdoelen. Want iedere les die je ontwikkelt en afrond gaat op de lange termijn invloed hebben op je omzetdoelen.

Omzetdoelen

Tot slot werken al je microdoelen samen tot het behalen van je omzetdoelen. Want dat is de reden waarom je met je onderneming bent begonnen.

Microdoelen bijhouden

Het is van belang dat je je microdoelen goed in de gaten houdt. Want wanneer je deze doelen niet haalt lopen je langetermijn doelen ook gevaar.

Er zijn meerdere manieren om je doelen bij te houden. De ene houdt het bij in Excel, de andere liever in een productiviteitstool. Het is maar net wat werkt voor jou. Zelf gebruik ik Trello. Hierin houdt ik alle microdoelen per maand bij. Wél bekijk ik iedere week hoeveel procent van de maanddoelen ik al heb behaald. Dit doe ik op vrijdagmiddag (staat standaard in mijn agenda). Mocht ik zien dat ik achterloop – dan plan ik direct extra stappen in voor de volgende week om alsnog mijn doelen te behalen.

De conclusie? Houd je gestelde doelen goed in de gaten – maar doe vooral wat werkt voor jou. De één is meer gefocust op het bijhouden van cijfers en voortgang dan de ander. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk je gestelde doelen haalt.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

 • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
 • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
 • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
 • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!