Linkbuilding is een bekende SEO techniek. Wanneer men het over linkbuilding heeft denken de meeste aan het verkrijgen van externe links, of dat nu op een white– of black hat manier gaat. Dit is niet de enige manier van linkbuilding: er bestaat naast extern linken óók intern linken. Hoe werkt intern en extern linken en waarom wordt het gedaan? Ik leg het in dit artikel aan je uit.

Waarom links plaatsen in je SEO-tekst?

Door het plaatsen van links in je teksten help je je website-bezoekers om makkelijk ‘verder te lezen’ over een gerelateerd onderwerp. Zoekmachines waarderen links om nog meer redenen: links geven structuur, bevestigen de relatie met andere onderwerpen en links helpen de zoekmachine bots om je site sneller te indexeren. Voeg daarom 2-3 interne en externe links toe aan een SEO-tekst.

Interne links

Een interne link is een link dat doorverwijst naar een pagina binnen de website. Door interne links te plaatsen geef je een signaal aan de zoekmachines welke pagina’s binnen de website het belangrijkste zijn. Hoe meer links je naar een specifieke pagina plaatst, hoe vaker de zoekmachines deze pagina tegenkomt bij het crawlen van je website.

Plaats minimaal twee interne links in de tekst op een content pagina. Kies hierbij voor links naar pagina’s die gerelateerd zijn aan het focus onderwerp van de pagina waarop je ze plaatst. Plaats de links op een logische anchor-tekst.

De anchor-tekst is de woordcombinatie waarop je de link plaatst. Dit geldt voor interne en externe links.

Bijvoorbeeld: je wilt een interne link plaatsen naar een artikel over verschillende soorten kerstbomen. Het focus zoekwoord van het artikel waar je een interne link naar wilt plaatsen is ‘soorten kerstbomen’. Plaats dan een link op ‘soorten kerstbomen’. Hierdoor is het duidelijk aan de zoekmachine naar wat voor content je linkt, maar ook voor de website gebruiker.

Hieronder vind je een voorbeeld van wat voor pagina’s je allemaal interne links kunt plaatsen naar een artikel.

interne en externe links voor seo

Externe links

Een externe link is een link dat doorverwijst naar een pagina buiten de website. Je refereert dan naar een externe website.

Ook links naar andere websites zijn toegestaan in een goede SEO-tekst, maar link niet naar je directe concurrenten. Ook hier geldt dat de link voor de bezoeker van toegevoegde waarde moet zijn. Wees niet bang dat je ‘waarde’ verliest met een externe link omdat je een andere website waarde doorgeeft. Want je krijgt dat ‘kleine verlies’ terug in de vorm van vertrouwen en autoriteit vanuit de zoekmachines. Zeker de moeite waard.

Probeer in iedere SEO-tekst één logische externe link te plaatsen. Denk hierbij ook na over een geschikte anchor-tekst.

Hoeveel links mogen er op één pagina staan?

Natuurlijk kan het heel aantrekkelijk zijn als eigenaar van een website om zoveel mogelijk links te plaatsen op een pagina. Je wilt uiteraard dat er zoveel mogelijk pagina’s binnen je website bekeken worden en dat deze gebruikers op wat voor manier dan ook gaan converteren. Maar een SEO tekst vol met links kan niet meer beschouwd worden als een gebruiksvriendelijke pagina. En de zoekmachines zijn erg gevoelig voor gebruiksvriendelijkheid.

Houd bij het plaatsen van interne en externe links in je SEO-teksten rekening met de leesbaarheid van de tekst. Wanneer er 10 links in een vrij korte tekst staat leest de tekst minder soepel dan wanneer er 10 links staan in een tekst van 1500 woorden. De link-dichtheid is dan te hoog. Bepaal daarom voor het publiceren van de tekst of de tekst nog steeds leesbaar is. Zo niet, dan is het verstandig om een aantal links te verwijderen of de tekst uit te breiden.

Hoe plaats je een interne/externe link?

De meeste CMS-systemen hebben een ingebouwde functie waarmee je heel eenvoudig een link in een tekst kunt plaatsen. Selecteer de woorden waarop je een link wilt plaatsen en klik in de tekst-editor menubalk op de volgende knop:

Je krijgt dan de optie om een URL in te voeren naar de interne of externe bron. Bij sommige CMS-systemen kun je ook kiezen of de link opent in het huidige of een nieuwe venster. Klik op ‘opslaan’.

Hoe bepaal je of de link van toegevoegde waarde is?

Weet je niet zeker of een link van toegevoegde waarde is voor de content van de pagina? Stel jezelf dan de volgende simpele vraag:

Help ik de bezoekers van deze pagina door het plaatsen van deze link?

Is het antwoord nee? Plaats de link dan niet!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!