Als ondernemer zonder personeel heb je tientallen functies in één. Boekhouder, social media manager, klantenservice, SEO-specialist, e-mailmarketing, projectplanner, salespersoon en daarnaast ontwikkel je ook nog je eigen aanbod. Hoe zorg je ervoor dat je week soepel verloopt, en je het maximale uit minimale tijd haalt?

Ik deel je mijn productiviteitstips om door middel van structuur en planning zoveel mogelijk uit je werkweek te halen.

Stap #1 – maak je taken inzichtelijk

De belangrijkste stap is dat je weet wat er moet gebeuren, waarom het moet gebeuren, wat het doel ervan is, hoelang je ermee bezig bent en hoeveel prioriteit het heeft.

Heb je geen idee wat al je taken zijn omdat je intuïtief ter werk gaat? Dan raad ik je aan om een maand lang al je werkzaamheden bij te houden. Ja – dat is veel werk, maar ik garandeer je dat je door deze informatie veel slimmer ter werk kunt gaan in de toekomst.

Toggl to the rescue

Toggl is een gratis tool waarmee je kunt bijhouden hoelang je met een taak bezig bent. Aan het einde van de week (of maand, wat jij fijn vindt) kun je een overzicht bekijken van de hoeveelheid minuten die je hebt gespendeerd aan de verschillende taken die je uitvoert. Het enige wat jij moet doen is bij het starten en afronden van een taak de teller aan of uit te zetten.

Zodra je al je taken inzichtelijk hebt kun je overgaan naar stap 2.

Stap #2 – maak een planning

Werk je nooit met een planning? Dan zal er een wereld voor je opengaan. Ik heb zelf altijd met lange to-do lijsten gewerkt, maar kwam mijzelf altijd halverwege tegen want de lijst was natuurlijk veel te lang en ambitieus.

De eerste stap is om alle taken op een rij te zetten en de prioriteit te bepalen. Dit kun je het beste doen in excel omdat je dan eenvoudig kunt schuiven. Zet de taken die écht belangrijk zijn bovenaan (zoals de taken die het meeste omzet opleveren), aflopend naar de taken die je wel moet doen maar niet cruciaal zijn voor het succes van je bedrijf.

Deze taken ga je inplannen op volgorde van prioriteit. Je kunt hiervoor een digitale kalender gebruiken, of een fysieke week/maandplanner. Ik gebruik zelf graag de fysieke weekplanner van Structuur Junkie. Hierin plan ik blokken in voor bepaalde werkzaamheden.

Tip!

Plan als eerste je pauzes in. Want zodra je je taken gaat inplannen vergeet je je lunch, sport of wandelpauze in te plannen. Terwijl die pauzes juist bevordelijk zijn voor je productiviteit.

Stap #3 – houd je aan je planning

Dit is de moeilijkste stap. Want het maken van een planning is makkelijk, maar je daadwerkelijk houden aan een planning niet. We neigen naar de leuke taken, en slaan dan de minder leuke taken over waardoor we achterlopen op schema. En omzet kunnen mislopen, omdat we de taken met hoge prioriteit uitstellen of zelfs afstellen.

Tip!

Ik ben fan van de app Forest. Deze app geeft je de kans om productief te zijn, én goed voor het milieu. Wat het doet? Je stelt een timer in om een x-aantal minuten in diepe focus te werken aan één van je taken. Bijvoorbeeld 45 minuten. Tijdens die 45 minuten groeit er een plant of boom in de Forest-app. Gebruik jij je telefoon omdat je afleiding zoekt? Dan gaat de plant of boom dood. Na het groeien van een x-aantal bomen en planten zorgt Forest dat er daadwerkelijk een echte boom wordt gepland. Goed voor je productiviteit, en goed voor het milieu!

meer productiviteit met de forest app

‘Ik ben geen planner’

I feel you. Ik ben altijd een to-do lijst persoon geweest en totaal geen planner. Maar sinds ik mijn taken strak plan doe ik meer in minder tijd. En dat is waardevol voor mijn energielevel, en ook voor het succes van mijn bedrijf. Planning is key!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij