Dat je kunt zoeken in Google is je wel bekend. Maar wist je dat je óók kunt zoeken met een afbeelding? Dit wordt ook wel reverse image search genoemd. Zo kun je afbeeldingen die op elkaar lijken in no-time vinden.

Waarom met een afbeelding zoeken?

In Google zoeken met een afbeelding kan handige informatie opleveren. Zo kun je – als consument – vergelijkbare producten zoeken van een product dat je bijvoorbeeld te duur vindt.

Ook fotografen maken maar al te graag gebruik van de reverse image search functie. Het wordt gebruikt om te zoeken naar foto’s die zonder bronvermelding op het Internet zijn geplaatst. Deze functie kan dus ook gebruikt worden om plagiaat op te sporen. Handig!

Aan de slag!

Het is heel erg simpel. In plaats van dat je zoekt naar een afbeelding ga je dit keer zoeken mét een afbeelding. Je voert dus geen zoekwoorden in, maar een bestand.

Ga naar Google. Klik rechtsboven op ‘Afbeeldingen’.

zoeken met een afbeelding

Sleep het bestand in de zoekbalk van Google. Deze functie werkt het beste in de Chrome-browser.

Deze afbeelding wordt geanalyseerd door de zoekmachine op onder andere kleuren, contrast, grootte en andere opvallende eigenschappen. Daarnaast wordt ook de meta data van de afbeelding bekeken.

Deze gegevens worden vergeleken met alle afbeeldingen die geïndexeerd staan in Google. Zo kan de zoekmachine je dezelfde én gerelateerde afbeeldingen tonen als zoekresultaat.

Hieronder zie je een voorbeeld. Ik heb een foto van mijzelf in de zoekbalk gesleept. Google heeft meteen aan dat ik een ‘girl’ ben. Dat is fijn! Daarnaast toont ie ‘visueel vergelijkbare afbeeldingen’. De kleurtinten en settings van deze afbeeldingen zijn hetzelfde als de geüploade afbeelding.

zoeken met een afbeelding

En that’s it!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!