Je website is toegankelijk voor bezoekers vanaf een browser naar keuze. Om je website zichtbaar te maken voor iedereen die dat wil op ieder gewenst moment communiceren de browsers met de server waar jouw website staat.

Natuurlijk is het de bedoeling dat je pagina’s allemaal ten aller tijde toegankelijk zijn en zichtbaar zijn. Maar helaas komt het wel eens voor dat er iets mis gaat. Daar zijn HTTP status codes voor ontwikkeld. Wat zijn status codes – en welke zijn belangrijk voor SEO-specialisten?

Wat is een status code?

Een HTTP status code is een reactie van een server op een aanvraag vanuit een browser. Oftewel: wanneer je een website bezoekt stuurt de browser een reactie naar de server van die website, en die server reageert dan op de aanvraag van de browser met een cijfercombinatie van drie cijfers. Dit is de HTTP status code.

Je kunt deze status codes zien als de communicatietaal tussen een browser en een server van een website. Zo laten zij elkaar weten of alles in orde is, of dat er iets mis is.

Als SEO-specialist wil je deze status codes begrijpen zodat je snel een diagnose kan stellen wat er mis is met een website of een individuele pagina. Oók zijn er status codes die zoekmachines helpen bij het bereiken van pagina’s. De 301 redirect status code bijvoorbeeld. Maar meer daarover lees je zo.

Iedere statuscode begint met 1, 2, 3, 4 of een 5. Deze hebben allemaal een eigen betekenis.

De 5 verschillende basiscodes

Hieronder vindt je de 5 basis statuscodes (de eerste cijfer) en wat het betekent:

  • 1xx – informatieve respons
  • 2xx – succesvolle respons
  • 3xx – redirect
  • 4xx – website error
  • 5xx – server error

De belangrijkste status codes voor SEO

Wil je professioneel aan de slag met je SEO? Dan is het verstandig dat je een aantal status codes leert te begrijpen.

Het is de moeite waard om de volgende status codes uit je hoofd te leren:

HTTP status code 200: OK

Dit is de status code die je wilt hebben. 200 betekent dat je een goed functionerende pagina hebt die gezien wordt door bezoekers en bots. Je hoeft niets aan deze pagina te veranderen om zichtbaar te kunnen zijn in de zoekmachines.

HTTP status code 301: permanent redirect

Een 301 redirect wordt gebruikt wanneer een URL permanent moet worden doorgestuurd naar een andere URL. Bijvoorbeeld wanneer je de URL van een pagina verandert en je de oude URL naar de nieuwe door wilt sturen. Op deze manier stuur je de opgebouwde waarde van de oude pagina door naar de nieuwe URL. Want dat wil je niet verloren laten gaan.

HTTP status code 302: temporary redirect

Een 302 redirect is vergelijkbaar met de 301, alleen is de kans klein dat de linkwaarde wordt meegestuurd. 302 redirects gebruik je daarom alleen wanneer je écht een tijdelijk redirect wilt gebruiken – en nooit om een andere reden.

HTTP status code 404: not found

Een 404 betekent dat een bestand of pagina dat de browser heeft aangevraagd niet is gevonden door de server. Tijdelijke en permanente pagina’s of bestanden die foetsie zijn krijgen een 404 – er is geen onderscheid.

Een 404 is makkelijk gevonden: door de URL in te tikken van een 404 pagina zul je een melding krijgen dat er geen pagina is gevonden. De meeste websites hebben hier een slimme pagina voor ingericht – zoals Bol.com:

status code 404 bij bol.com

HTTP status code 410: gone

Een 410 is veel permanenter dan een 404, want dit betekent dat de pagina echt weg is. De pagina is niet meer op te halen van de server en daardoor ontstaat er een error. Alle (externe) links die naar deze pagina staan gaan verloren omdat deze op een niet bestaande bron uitkomen.

HTTP status code 500: internal server error

Bij codes die met een 5 beginnen is er iets gaande met de server van de website. Bij een status code 500 zullen websitebezoekers en bots verdwaald raken, plus raak je de waarde van eventuele links kwijt.

HTTP status code 503: service unavailable

De status code 503 betekent dat de server niet bereikbaar is. De oorzaak hiervan is meestal een te drukke website waardoor de server het niet aankan of wanneer er onderhoud aan de server wordt gepleegd. Deze status code geeft een signaal aan de zoekmachines dat er iets gaande is maar dat het tijdelijk is en ze later terug kunnen komen.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!