SEO bestaat uit het optimaliseren van factoren die onder de drie SEO pijlers vallen. We hebben het dan over honderden factoren en mogelijke aanpassingen binnen een website. Iedere aanpassing kan je online vindbaarheid een klein stukje verbeteren. Ik krijg vaak de vraag hoe lang het duurt voordat er zichtbare resultaten zijn.

Ook benieuwd hoe snel je daadwerkelijke resultaten mag verwachten wanneer je start met SEO?

De eerste resultaten van SEO

Om je een realistisch beeld te geven hoe lang het duurt voordat je de eerste resultaten in de zoekmachines mag verwachten vertel ik je graag kort wat over het SEO-proces. Want van de één op de andere dag hoge posities krijgen in de zoekmachine-resultaten is simpelweg niet haalbaar. Je vindbaarheid kun je verbeteren door aan de drie SEO-pijlers te werken: content, techniek en autoriteit.

Content is de belangrijkste SEO-pijler, want zonder content kun je simpelweg niet gevonden worden. Je content – alles wat inhoudelijke informatie geeft, zoals tekst, video’s en afbeeldingen – gaat bepalen of jouw webpagina kwalitatief en relevant genoeg is om het beste antwoord te zijn op de zoekvraag. De zoekvraag is het woord of woordencombinatie die gebruikt wordt in de zoekmachine, en dus ook het zoekwoord van die pagina.

De techniek is je website. Je website moet goed functioneren om een goede vindbaarheid te krijgen. Niet heel gek, want van een trage of onduidelijke website wordt niemand gelukkig. Deze pijler heeft vooral invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Dit is ook een factor waarop je website wordt beoordeeld door Google.

Tot slot is er autoriteit. Dit kun je zien als de online reputatie van je website. Deze pijler kost het meeste tijd om op te bouwen. Want hoe ouder je website is, hoe meer autoriteit je kunt opbouwen.

De snelste resultaten kun je verwachten wanneer je structureel aan je SEO-content werkt. Bijvoorbeeld door middel van een SEO-contentstrategie waarmee je maandelijks strategische nieuwe content publiceert op je website. Deze strategie helpt je ook je autoriteit verder opbouwen. De pijler techniek werkt ondersteunend, maar kan in korte tijd mooie resultaten geven.

Benieuwd hoe snel je resultaat mag verwachten?

0 tot 3 maanden

De eerste drie maanden is het zeker mogelijk om de eerste resultaten te zien. De snelheid van het zien van de eerste resultaten is natuurlijk wel afhankelijk van de huidige autoriteit die je al hebt opgebouwd. Bij een hoge autoriteit gaat het veel sneller dan bij minder autoriteit.

Ook kun je in de eerste drie maanden al zichtbaar resultaat boeken wanneer je inzet op zoekwoorden die weinig concurrentie hebben. Hoe minder concurrentie, hoe meer kans je hebt om sneller die hoge posities te claimen.

Wil je snel resultaat? Dan raad ik je aan om kwalitatieve SEO-content te publiceren voor zoekwoorden met weinig concurrentie, en om vanaf het begin heel structureel te werken aan je SEO.

3 tot 6 maanden

Binnen drie tot zes maanden is het mogelijk om goed te ranken op een aantal zoekwoorden die weinig concurrentie hebben. Ook kunnen je rankings met meer competitieve zoekwoorden al zichtbaar zijn in de zoekmachines, maar meestal nog niet op een eerste of tweede pagina.

Laat je daardoor vooral niet de handdoek in de ring gooien! Het feit dat je met competitieve zoekwoorden al achter de grote spelers staat is een goed teken. Nu is het aan jou om door te zetten en consequent door te werken aan het verhogen van je vindbaarheid.

6 tot 9 maanden

Na zes maanden te hebben gewerkt aan je autoriteit en vindbaarheid kan het zijn dat je op de eerste pagina van de zoekresultaten zichtbaar bent met competitieve zoekwoorden. Je website zal steeds vaker ranken op de gewenste zoekwoorden. Dit is het resultaat van consequent doorwerken aan je vindbaarheid. Door iedere maand nieuwe content te publiceren en kleine aanpassingen te maken aan de techniek en je autoriteit-status bouw je naar een stabiele vindbaarheid in de zoekmachines.

9 tot 18 maanden

Wanneer je consistent aan je zichtbaarheid en autoriteit blijft werken, scoort je website steeds beter op de moeilijke zoekwoorden. Door consistent nieuwe content te publiceren, links te ontvangen en je website te blijven optimaliseren voor gebruiksvriendelijkheid zal je door de zoekmachine als een expert in je vakgebied gezien worden.

Het mooie hieraan? Je doelgroep gaat je ook veel vaker vinden op verschillende zoekwoorden. Dit toont autoriteit in je vakgebied, en vergroot je naamsbekendheid. Dit zal leiden naar meer betalende klanten.

De conclusie?

De resultaten die je boekt met je SEO heb je zelf in de hand. Want wanneer jij structureel aan de slag gaat met het optimaliseren van je SEO-content door je aan een SEO-contentstrategie te houden ga jij gegarandeerd resultaten boeken. Zolang jij iedere maand werk aan het publiceren van goede, kwalitatieve content zal je vindbaarheid stapje voor stapje beter worden. Het is echt waar: de aanhouder wint.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij