SEO is een strategie. Een manier om je vindbaarheid te beïnvloeden. Maar het zijn geen doelstellingen. ‘Ranken op alle mogelijke zoekwoorden’ is geen strategie. Een SEO-strategie baseer je op de doelstellingen van je bedrijf.

Wat is een SEO-strategie?

Een strategie is je plan van aanpak. Het opstellen van een SEO-strategie kan klinken als een ingewikkelde stap. Je kunt het ook erg ingewikkeld en complex maken, maar het formuleren van een strategie kan ook heel goed met een paar zinnen. Het gaat er namelijk om dat jij en/of je collega’s een duidelijk beeld hebben van wat er waarom moet gaan gebeuren.

Voor je begint met het opstellen van je SEO-strategie heb je een duidelijk beeld nodig van de reden(en) waarom je ervoor kiest om tijd en misschien wel geld in marketing te investeren: je marketingdoelstellingen. Deze doelstellingen, in combinatie met je zoekwoorden- concurrentie- en SEO-analyse, gaan de basis vormen van de SEO-strategie.

Je marketingdoelstellingen

Jij hebt met een bepaalde reden de keuze gemaakt om aan de slag te gaan met marketing. Een van de redenen kan zijn dat je meer doelgericht verkeer naar je website wilt trekken, je als merk zichtbaar wil zijn bij je specifieke doelgroep of een heel breed publiek willen aantrekken.

Zoekmachine optimalisatie kan de strategie zijn om bovenstaande doelstellingen te behalen. Door slimme aanpassingen te maken aan je website kun je gaan ranken op nieuwe zoekwoorden, of bestaande pagina’s beter laten ranken waardoor je je marketing doelen kunt behalen.

Ga geen marketingdoelstellingen verzinnen die gebaseerd zijn op de huidige rankings van je website. Het gebeurd vaak dat er SEO-strategieën worden uitgezet gebaseerd op hoge rankings die niets te maken hebben met de marketingdoelstellingen van een bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer je heel veel organisch verkeer aantrekt via een aantal blogartikelen op je website, maar dit verkeer niet converteert omdat je niet de juiste doelgroep aantrekt. Natuurlijk heb je dan een manier gevonden om je organische verkeer te verhogen, alleen heb je als bedrijf niets aan deze bezoekers waardoor je voor niets veel moeite stopt in het schrijven van SEO-content. Werk daarom altijd vanuit een SEO-strategie die aansluit bij je marketingdoelstellingen.

Wat zijn jouw marketingdoelstellingen?

Om je SEO-strategie te bepalen heb je een duidelijk beeld van je marketingdoelstellingen nodig. Heb je nog geen marketingdoelstellingen? Dan is het van belang dat je deze gaat opstellen voordat je je SEO-strategie gaat uitzetten. Je marketingdoelstellingen bepalen namelijk de koers van je onderneming en daarmee ook je SEO-strategie.

Marketingdoelstellingen helpen je bedrijf met het belopen van het juiste pad richting datgene dat je wilt bereiken. De doelstellingen geven aan wat je wanneer wilt bereik en wat het gewenste resultaat is. Om de marketingdoelstellingen op de juiste manier te formuleren gebruiken de meeste marketeers het SMART-principe. SMART staat voor:

Stel nu je marketingdoelstellingen op. Alle marketingdoelstellingen moeten aan de bovenstaande steekwoorden voldoen.

Je hebt nu een duidelijk overzicht van je SMART doelstellingen. Kijk welke doelstellingen beïnvloed kunnen worden door een SEO-strategie. Dit zijn bijvoorbeeld de doelstellingen die gaan over het aantal conversies op de website, de hoeveelheid verkeer dat gewenst is binnen een bepaalde periode of het aantrekken van een specifieke doelgroep naar de website.

Bepaal je SEO-strategie

Je weet nu wat je marketingdoelstellingen zijn en welke er beïnvloed kunnen worden door zoekmachine optimalisatie. Door een zoekwoorden-, concurrentie- en SEO-analyse weet je wat de focus is betreft zoekwoorden, hoe je in de markt ligt en welke punten je moet gaan optimaliseren. Door deze informatie naast elkaar te leggen zal je gaan zien welke zoekmachine optimalisatie punten er de hoogste prioriteit hebben en welke minder van belang zijn. Oftewel; op deze manier bepaal je je SEO-strategie.

Om je te helpen met het bepalen van je SEO-strategie en het vullen van de SEO-planning volgen hieronder een aantal stappen.

Bestudeer je zoekwoorden analyse

Kijk eens goed naar je zoekwoorden analyse. Wat is er uit je grondige onderzoek gekomen? Welke zoekwoorden passen het beste bij je gekozen doelstellingen? Hebben deze zoekwoorden al een pagina binnen de website? Zo ja, dan is het belangrijk dat je gaat bekijken of deze pagina’s qua SEO-content en techniek in orde zijn. Zo nee, dan wordt het tijd dat er een pagina wordt aangemaakt voor dit belangrijke zoekwoord. Zoals je ziet creëer je zo punten die opgepakt moeten worden om je doelstellingen te behalen. Loop zo de zoekwoorden af uit je zoekwoorden analyse zijn gekomen als belangrijk voor je website en bepaal welke stappen  je gaat zetten.

Bekijk je concurrentie analyse

Als het goed is weet je wie je 2-3 grootste concurrenten zijn binnen de markt. Ik ga je nu vragen om ‘af te kijken’ bij de concurrent. Het doel hiervan is om te leren wat de strategie van de concurrent is. Want blijkbaar werkt het. Bekijk de websites van je grootste concurrenten en ga op zoek naar de redenen waarom zij zo goed zichtbaar zijn binnen de zoekmachines.

Je kunt ervoor kiezen om de websites van je concurrenten te analyseren op alle drie SEO-pijlers: content, techniek en autoriteit. Omdat dit veel werk is raad ik je aan om alleen de pagina’s te bekijken die er toe doen: de pagina’s waarmee zij ranken op de zoekwoorden waarom jij (hoger) wilt ranken. Bekijk de pagina’s en beoordeel ze op onderstaande aspecten.

Bekijk je bevindingen en bepaal welke punten je ook wilt gaan toepassen op jouw pagina’s. Plaats deze in de SEO-planning en geef de punten een prioriteitslabel.

Et voila, je SEO-strategie!

Je hebt nu een SEO-planning vol met punten die geoptimaliseerd kunnen worden. Nu bent nu klaar om aan de slag te gaan met het daadwerkelijk optimaliseren van de SEO van je website!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!