Eén van de grootste uitdagingen van ondernemers is het kiezen van de juiste marketingkanalen. Er zijn veel verschillende kanalen beschikbaar, en er blijven nieuwe kanalen bij komen. Hoe bepaal je in welke marketingkanalen je gaan investeren om jouw aanbod aan de man te krijgen? Hier volgen 4 stappen om het juiste kanaal voor jouw onderneming te kiezen.

Lees het artikel, of bekijk de video:

Ga naar ons YouTube kanaal

Wat is een marketingkanaal?

Voor ik je meer vertel over de 5 simpele stappen die je kunt nemen om de juiste marketingkanalen te kiezen, is het goed om te weten wat een marketingkanaal precies is.

Een marketingkanaal is een platform of tactiek waarmee je je boodschap overdraagt aan je klanten – oftewel je doelgroep. Ieder kanaal kan een net andere doelgroep hebben, of vraagt een andere manier van communiceren. Zo heb je marketingkanalen die alleen met beeld werken, zoals YouTube en Pinterest, maar ook kanalen die allerlei soorten content vertonen, zoals SEO en SEA.

Klaar om de juiste marketingkanalen voor jouw bedrijf te kiezen?

#1 – bepaal je marketingdoelstellingen

Voor je naar marketingkanalen kunt gaan kijken die passen bij je boodschap is het van belang dat je bepaalt wat je doelstellingen zijn.

Natuurlijk wil je meer verkopen en omzet. Maar er zijn veel meer marketingdoelstellingen dan alleen die twee. Denk bijvoorbeeld aan een x-aantal bezoekers naar je website per maand, of hoeveel nieuwsbrief aanmeldingen je wilt hebben, de hoeveelheid subscribers je wilt hebben op YouTube of hoeveel offerte aanvragen je wenst te hebben.

Wanneer je je marketingdoelstellingen behaalt, zou dat ook moeten betekenen dat je je omzetdoelen bereikt. Je kunt het daarom zien als een schatting van een aantal kleinere doelen die je moet behalen om je grote doel te behalen: een succesvol bedrijf.

#2 – wat is je budget en capaciteit?

Het liefst wil je niet kiezen tussen marketingkanalen en je kansen spreiden. Want hoe meer mensen je kunt bereiken – hoe beter. Maar de kans is groot dat je geen onbeperkt budget hebt, en dat je qua tijd ook een maximale capaciteit hebt. Ik in ieder geval wel.

Voor je gaat kiezen welke marketingkanalen interessant zijn voor jou raad ik je aan om te bepalen wat je maandelijkse budget is voor marketing, en hoeveel tijd je per maand beschikbaar hebt om hier aan te werken. Wat je namelijk wilt voorkomen is dat je veel geld pompt in een marketingkanaal – en er uiteindelijk niet voldoende tijd voor hebt waardoor je je doelstellingen niet gaat behalen.

#3 – welke kennis en vaardigheden heb ik al?

Voor je je marketingkanalen gaat kiezen is het slim om te kijken welke vaardigheden jij al hebt – of natuurlijk andere mensen in je team – en welke vaardigheden er missen. Dit kan je helpen bij het maken van de keuze welke kanalen nu interessant zijn voor je onderneming, en voor welke kanalen je eerst nog wat kennis of vaardigheden op moet doen. Want de kanalen waar je minimaal hoeft te investeren in kennis en vaardigheden heb je sneller opgepakt dan kanalen waar je nu nog niks mee kan.

#4 – kies je marketingkanalen

Je weet nu wat je marketingdoelstellingen zijn, wat je budget en capaciteit is en welke kennis en vaardigheden je al hebt. Nu kun je een goede afweging maken welke kanalen interessant zijn voor je onderneming en waar jij de middelen al voor in huis hebt.

Een greep uit de meest interessante marketingkanalen van dit moment zijn:

Social media kanalen zoals Instagram, TikTok en Facebook. Ideaal wanneer je een echte storyteller bent en je doelgroep op die manier naar je website kunt trekken.

Video kanalen zoals YouTube en Instagram zijn ideaal wanneer je goed bent met een camera en je een vrij jonge doelgroep hebt. Een doelgroep boven de 40 zal hier een stuk minder op reageren.

Organische kanalen zoals Google, YouTube en Pinterest. Met deze marketingmethodes kloppen klanten bij jou aan omdat ze je weten te vinden. Wanneer je geen behoefte hebt aan harde sales methodes en je een beetje verdiept in zoekmachine optimalisatie zijn dit hele waardevolle marketingkanalen.

En last but not least: je website! Dat is voor de meeste ondernemers het kanaal waar je verkopen plaats vinden. En toch wordt dit kanaal vaak vergeten in de marketingmix. Structureel werken aan het verbeteren van je website zal je veel opleveren omdat uiteindelijk het verkeer uit alle kanalen op je website uitkomt.

Wist je dat je met SEO je website optimaliseert?

Want wanneer je je website optimaliseert voor een goede vindbaarheid ben je niet alleen bezig met het schrijven van content voor de zoekwoorden waarmee je gevonden wilt worden, maar werk je ook aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Oftewel, wanneer je aan je SEO werkt geef je het verkeer uit je andere marketingkanalen ook een grotere kans tot converteren! SEO is dan ook voor vele ondernemers het belangrijkste marketingkanaal. Het trekt doelgerichte bezoekers naar je website die daadwerkelijk interesse hebben in jouw aanbod. En dat zonder pushy te zijn in je communicatie – want de klanten komen naar jou in plaats van dat jij je communicatie naar hun toe pusht. Daarnaast hoeft het geen geld te kosten, ben je niet verplicht om er dagelijks mee bezig te zijn en vergt het minimale vaardigheden. Een vriendelijke marketingmethode met veel effect.

Jij hebt het zelf in de hand

Ik hoop dat je door middel van deze video de juiste marketingkanalen voor jouw onderneming kunt kiezen, en je snel aan de slag kunt met het verkopen van jouw aanbod.

Houd in je achterhoofd: je hebt het als ondernemer zelf in de hand. Kies voor marketingkanalen waar jij zelf ook echt wat mee kan. Want zonder de juiste vaardigheden of voldoende budget voor bijvoorbeeld advertising leidt het niet naar succes. En dat is precies waar marketing je wél bij moet helpen: het behalen van je doelen!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe
Boek hier je call met mij