Wees niet bang! Het nieuwe algoritme is nog niet uitgerold. Maar.. hij komt er wel aan. In mei 2021 zal er een nieuwe core algorithm worden gelanceerd waar je je nu al op kunt voorbereiden. Normaliter is Google niet zo aardig om je een heads up te geven – maar in verband met de pandemie hebben ze besloten om ondernemers de kans te geven om zich voor te bereiden op wat er gaat komen.

Maar… wat gaat er komen. En nog belangrijker: hoe kun jij je voorbereiden op het Page Experience algortime?

Het Page Experience algoritme

Dit is Google’s statement over het nieuwe algoritme:

The page experience signal measures aspects of how users perceive the experience of interacting with a web page. Optimizing for these factors makes the web more delightful for users across all web browsers and surfaces, and helps sites evolve towards user expectations on mobile. We believe this will contribute to business success on the web as users grow more engaged and can transact with less friction.

Oftewel: het algoritme gaat kijken hoe gebruiksvriendelijk je website is.

Mocht je denken ‘dat deed Google toch al?’. Ja zeker, maar nu krijgt je website in zijn geheel een beoordeling – en met dit nieuwe algoritme zal het per page bekeken worden. Het kan dus voorkomen dat specifieke pagina’s minder goed zullen gaan ranken in de zoekmachines omdat de experience niet voldoende is.

Daarentegen heeft Google ook gezegd dat het hebben van een aantal pagina’s met een slechte Page Experience geen negatief effect zal hebben op de rest van de website.

Waarom is deze verandering zo cruciaal?

Omdat SEO in de afgelopen jaren voornamelijk heeft gedraaid om het creëren van ijzersterke, kwalitatieve en relevante content. Natuurlijk blijft dit de basis aanpak voor een goede vindbaarheid.

Dit nieuwe algoritme gaat ervoor zorgen dat zoekmachine-gebruikers niet alleen het beste antwoord vinden in de zoekmachines, maar daarnaast óók zo vloeiend mogelijk door een website heel kunnen lopen.

Want wees eerlijk. Niemand wordt gelukkig van:

  • Pop-ups
  • Afbeeldingen die over een knop lopen
  • Een website vol advertenties
  • 20 minuten door een website te moeten navigeren om de juiste info te vinden
  • Trage websites
user experience algoritme

Hoe optimaliseer je je website voor dit algoritme?

Ten eerste is het belangrijk dat je weet welke pagina’s binnen je website het belangrijkste zijn voor de website-bezoekers. En dus ook voor je SEO. Stap één is daarom altijd om een beeld te schetsen welke pagina’s het meeste prioriteit hebben.

Daarna kun je aan de slag met de volgende stappen:

#1 – optimaliseer de snelheid

Zorg dat de laadtijd van de website onder de 3 seconden is. Dit geldt voor mobiele en desktop websites!

Natuurlijk – dit is nu ook al een belangrijk punt. Maar de laadtijd van een website en natuurlijk iedere individuele pagina gaat nóg belangrijker worden. Zorg daarom dat dit in orde is.

Je kunt de snelheid van je mobiele/desktop website checken met deze gratis tool van Google. De tool geeft ook weer wat je eventueel kunt optimaliseren – handig!

google pagespeed

#2 – los 404s op

Eén van de grootste stoorzenders voor de gebruiksvriendelijkheid van je website? 404 pagina’s!

404 pagina’s zijn pagina’s die ontstaan omdat er een verwijzing naar een pagina in je website staat die niet meer staat. Oftewel, de URL is veranderd of de pagina is verwijderd. Wanneer een URL verandert of wordt verwijderd is het van belang dat er een 301 redirect wordt geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de oude URL doorverwijst naar de nieuwe URL. Hierdoor ontstaat er geen 404 pagina.

Je kunt een overzicht van je 404 pagina’s bekijken in onder andere je Google Search Console. Dit is een gratis dashboard van Google waar je informatie over je website kunt bekijken die invloed heeft op de vindbaarheid.

#3 – vergelijk je website met die van je concurrenten

En dat geldt eigenlijk met alle aspecten van SEO: houd je concurrentie goed in de gaten. Want door te weten hoe je concurrent ervoor staat kun jij je SEO strategie aanpassen.

Want stel je voor dat je een concurrent hebt die telkens net één positie boven jou staat en waar je het niet voor elkaar krijgt om ‘m in te halen. Wat als jouw concurrent zijn website niet optimaliseert voor dit algoritme? Precies – dan is er een kans dat jij een inhaalslag kunt maken.

Zorg daarom dat je weet wie jouw concurrenten zijn in de zoekmachine, en houdt ook hun gebruiksvriendelijkheid in de gaten.

#4 – analyseer het ontwerp van je website

We willen allemaal een mooie website. Maar mooi betekent helaas niet altijd functioneel…

Mocht je het ontwerp van je website nog niet geanalyseerd hebben, dan is dit hét moment. Door een user tracking tool te gebruiken zoals Hotjar of Crazy Egg kun je inzien hoe gebruikers reageren op het ontwerp van je website. Mega interessant – want je krijgt inzicht in het daadwerkelijke gedrag van (potentiële) klanten op je website.

Houd met dit soort tools wel rekening met de GDPR-wetgeving, want je mag natuurlijk niet zomaar het gedrag van je website-bezoekers opnemen en bekijken.

Conclusie?

Het hebben van een gebruiksvriendelijke website is belangrijk – en wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker.

Het gaat nog meer invloed hebben op de vindbaarheid van je website in de zoekmachines. Gezien de zoekmachines steeds meer gebruikt worden en we allemaal steeds afhankelijker worden van de zoekresultaten (als gebruiker, maar ook als ondernemer) is het in de gaten houden en het optimaliseren van je User Experience cruciaal.

Hulp nodig?

Boek een 1 op 1 SEO sessie.

In 1,5 uur tijd lopen we samen door jouw vraagstukken heen en zetten we samen je SEO-strategie (weer) op scherp.

  • Privé SEO-sessie van 1,5 uur
  • Jij bepaalt waar we het over gaan hebben
  • Ik zorg dat je na de sessie weer zelf verder kunt met je SEO!
Tell me more!