Google gebruiken we (bijna) allemaal massaal. Gemiddeld wordt de zoekmachine zo’n 375 miljoen keer per dag gebruikt. Pfoeh! Google hoeft niet alleen gebruikt te worden om mee te zoeken naar een bepaald antwoord. Wist je dat er een hele handige functie in Google zit waarmee je eenvoudig en snel nieuwe zoekwoorden kunt vinden? En content input voor je SEO-blogs? Ik vertel je meer over Google Suggest!

Wat is Google Suggest?

Google Suggest is een ingebouwde functie in de zoekmachine waarmee je ingevulde zoekresultaat automatisch wordt aangevuld. Oftewel: wanneer je een zoekwoord of een zoekwoordencombinatie invoert vertelt de zoekmachine welke zoekwoorden er gerelateerd zijn aan je zoekopdracht. Hierdoor kun je snel en eenvoudig aanvullende zoektermen vinden om je zoekopdracht nóg specifieker te maken om het gewenste antwoord te vinden.

google suggest

Waar vind je de suggesties?

De suggesties vind je op twee plekken in de zoekmachine:

 • In het zoekveld van de zoekmachine
 • Onderaan de gegeven zoekresultaten

Zodra je minimaal één karakter invoert in de zoekmachine krijg je suggesties te zien die relevant zijn aan je ingevoerde zoekopdracht (zie voorbeeld op de afbeelding hierboven). De woorden die zichtbaar worden zijn gesorteerd van meest gezocht naar minst gezocht. Je zult zien dat de woorden vaak vrijwel hetzelfde zijn als hetgeen dat je hebt ingevoerd, of een synoniem of relevant nieuwtje is.

Ook staan er suggesties onderaan de pagina. Na de tien zoekresultaten zie je een lijst met suggesties. Deze zijn klikbaar waardoor je direct door kunt zoeken. Er staan minder suggesties onderaan de pagina dan dat er vertoond wordt in de zoekbalk.

google suggest

Wanneer gebruik je deze autocomplete functie?

Er zijn drie redenen om Google Suggest te gebruiken. Ik neem ze hieronder één voor één met je door:

Om het beste antwoord op je zoekvraag te vinden

Voor de hand liggend – maar deze hoort natuurlijk wel thuis in dit rijtje. Google Suggest gebruik je om zo snel mogelijk het juiste antwoord te vinden op je gestelde zoekvraag. De zoekmachine geeft door middel van de autocomplete functie een aanvulling op je zoekvraag waardoor je een specifiekere zoekopdracht kunt geven aan de zoekmachine.

Om gerelateerde onderwerpen/zoekwoorden te vinden

Google Suggest geeft je een lijst met gerelateerde termen. Dit kun je óók gebruiken om gerelateerde onderwerpen te vinden voor je content. Want wanneer je je website optimaliseert voor ‘zoekwoord X’ is het onverstandig om meerdere contentpagina’s te ontwikkelen voor hetzelfde zoekwoord. Door te schrijven over gerelateerde onderwerpen kun jij je expert-status in de zoekmachine vergroten zonder telkens over hetzelfde te schrijven!

Om input te vinden voor je SEO-content

Soms komt het voor dat je even niet meer weet wat je nog meer zou kunnen schrijven over een onderwerp. Daar kan Google Suggest je bij helpen! Door het onderwerp van je blog in te tikken in Google krijg je suggesties te zien van zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het onderwerp.

Bekijk het voorbeeld hieronder. Wanneer je ‘vliegangst’ intypt krijg je de volgende suggesties te zien:

google suggest voorbeeld

Hieruit kun je opmaken dat mensen die over vliegangst willen lezen onder andere de volgende onderwerpen interessant vinden:

 • welke medicijnen helpen bij vliegangst?
 • wat verstaan we onder ernstige vliegangst?
 • kun je vliegangst krijgen door turbulentie?
 • hoe overwin je vliegangst?
 • bestaat er een vliegangst cursus?

Google Suggest kan je helpen bij het creëren van sterkere SEO-content!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

 • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
 • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
 • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
 • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!