In augustus 2019 rolde Google een nieuwe core algorithm update uit. Zo’n core update betekent dat er grote veranderingen zijn doorgevoerd. De augustus update staat in de industrie beter bekend als de Medic update of de Medical update. Waarom? Omdat het nieuwe algoritme voornamelijk effect heeft op websites met medische content. Onderstaande informatie is daarom cruciaal als je medische SEO-teksten schrijft. De verwachting is dat dit type algoritme ook op andere industrieën wordt toegepast, dus ook wanneer je niets met de medische industrie te maken hebt is het handig om onderstaande informatie door te lezen.

Waarom heet het de Medic update?

Officieel heeft het geen naam, maar iemand in de industrie heeft er het labeltje Medic update aan gehangen omdat dit algoritme voornamelijk negatieve effecten heeft op medische websites of websites die SEO-evergreens over medische onderwerpen schrijven.

Wat weten we van de Medic update?

Eigenlijk heel weinig. Google heeft – zoals altijd – geen uitspraken gedaan over het nieuwe algoritme. Wel is het erg duidelijk waarom Google deze veranderingen heeft toegepast aan het algoritme en waar dit naar gaat leiden.

Alleen medische experts aan het woord

We zoeken steeds meer en vertrouwen ook steeds meer op het algoritme van Google. Want wanneer wij een vraag stellen aan de zoekmachine krijgen we – bijna altijd – een antwoord waar we tevreden mee zijn. Maar stel je voor dat je een medische vraag beantwoord wilt hebben. Vóór de Medic update kon iedere website met een goede SEO-waarde en sterke SEO-teksten hoog ranken op een zoekwoord. Iedere ‘idioot’ kon een medisch advies schrijven om een bepaalde zoekintentie te beantwoorden. En daar heeft Google nu een stokje voor gestoken.

Vanaf nu kijkt het algoritme naar de auteur van het artikel. Is deze persoon daadwerkelijk een medische arts die dit advies echt mag en kan geven? Of is het artikel geschreven door een redacteur die de informatie bij elkaar heeft Gegoogled? De zoekmachine kan doormiddel van LinkedIn, ziekenhuis websites en online reviews achterhalen of deze persoon medicijnen heeft gestudeerd en werkzaam is in het vak. Voor de Googlaars onder ons is dit een grote vooruitgang. Voor de bloggers over medische onderwerpen niet. Deze websites hebben hun vindbaarheid deels of geheel verloren.

Is Google klaar met de Medic updates?

Zeer zeker niet. Sinds augustus zijn er alweer drie grote updates geweest die allemaal ook effect hadden op de medische industrie. De zoekmachine is het algoritme dus nog aan het bijstellen om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk echt geen ‘neppe’ medische informatie in de zoekmachine vertoond wordt.

Waar gaat het heen met het Google algoritme?

Het algoritme wordt aangepast om steeds betere resultaten te vertonen. Google wil dat op iedere vraag het allerbeste antwoord wordt gegeven. Jij – als expert op een bepaald gebied – moet daarom aantonen dat jij het meeste verstand hebt over bepaalde onderwerpen en daarom de vraag op z’n best kan beantwoorden. Het schrijven voor SEO in 2021 is daarom ook voornamelijk gefocust op het leveren van kwaliteit.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!