Eens in de paar maanden rolt Google een nieuwe Core Algorithm Update uit. Dit is een grote update aan het huidige algoritme – wat kan betekenen dat je posities in de zoekmachine radicaal kunnen veranderen. In december heeft Google een nieuw algoritme laten uitrollen. Wij vertellen je meer over de Google December 2020 Core Algorithm Update.

Wanneer is het algoritme uitgerold?

Op 3 december 2020 is Google begonnen aan het uitrollen van een nieuw algoritme. Het uitrollen van een algoritme kan tot een aantal weken duren. Dat is afhankelijk van de grote van het nieuwe algoritme. De eerste data toont aan dat er vanaf 4 december websites zijn die duidelijk veranderingen zien in hun rankings – oftewel hun posities in de zoekmachine. Het ziet er naar uit dat deze update groter is dan de laatste Core Algorithm Update van mei.

Wat weten we al over het algoritme?

De eerste resultaten van het algoritme waren te zien op vrijdag 4 december. Qua desktop zoekresultaten waren er de meester veranderingen in de volgende branches: gezondheid, vastgoed, reizen, financiën en overheids websites. In de mobiele zoekresultaten zijn de volgende branches duidelijk geraakt: gezondheid, overheids websites, banen en educatie, huisdieren en dieren en vastgoed.

Vorige algoritme updates

De laatste Core Algorithm Update vond plaats in mei, en heet dan ook de May 2020 Core Update. Deze update had ook een aantal weken nodig om uit te rollen omdat het zo groot was. Daarvoor was er een core update in januari. Tussen de update van mei en december zit een hele lange tijd: normaliter vinden er meer core algoritme updates plaats dan dat er in 2020 zijn geweest.

In november 2020 is er een specifieke update gelanceerd voor Local SEO.

De timing van deze update

Er is wat rumoer op het internet over de timing van deze update. Veel bedrijven zijn afhankelijk van hun online sales door het Corona-virus. Google heeft deze Core Algorithm Update gelanceerd nét na Thanksgiving – maar wél een paar weken voor de feestdagen. En die laatste paar weken van het jaar kunnen cruciaal zijn voor webshops van kleinere ondernemers. Door hun rankings om te gooien kunnen zij winst mislopen en op de kop gaan.

Wat te doen als je geraakt bent door dit algoritme?

Google geeft nooit specifieke adviezen voor websites die geraakt zijn door hun nieuwe algoritmes. Wél staat er een lijst online met een aantal vragen die je door kunt nemen. Niet mega behulpzaam van Google – maar hier moeten we het nu mee doen.

Tot slot is het natuurlijk key om continue te blijven werken aan het genereren van kwalitatieve en relevante content. Zonder dat ga je het niet redden als websites om goede posities te krijgen in de zoekmachines!

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!