Google werkt met algoritmes om de miljoenen zoekopdrachten per dag zo snel mogelijk te kunnen verwerken – en nog belangrijker – met het juiste antwoord te beantwoorden.

Door deze algoritmes wordt SEO vaak als een complexe vorm van marketing gezien. En dat is simpelweg niet waar. Ja – de algoritmes van Google zijn complex. Maar jij hoeft niet te werken aan de algoritmes. Je moet leren werken met de algoritmes.

In deze blog heb ik de belangrijkste Google algoritme updates van de afgelopen 5 jaar opgesomd. Ik weet zeker dat het je helpt om SEO te begrijpen wanneer je weet waarom Google bepaalde aanpassingen maakt aan het zoek-algoritme.

Wat is een algoritme?

Google algoritmes zijn complexe systemen die gebruikt worden om het beste antwoord op een zoekvraag te laten zien in de zoekmachine. De zoekmachine gebruikt een combinatie van algoritmes en ranking factoren om te bepalen in welke volgorde de zoekresultaten vertoond worden.

Vroeger waren er zo’n 10 algoritmes. Inmiddels worden er duizenden per jaar toegevoegd. Iedere dag zijn er gemiddeld 8 algoritme veranderingen. De meeste zijn zo klein dat je het niet door kan hebben – maar soms zit er een grote tussen: een Core Algorithm.

De veranderingen in SEO-wereld worden dus bepaald door algoritmes. Er zijn duizenden algoritmes – alleen al in de zoekmachine van Google – die de regels bepalen wie er wanneer en waarom op welke positie mag staan. Ik ga natuurlijk niet alle algoritmes met je doornemen, maar geef je een opsomming van de belangrijkste:

De belangrijkste Google algoritme updates

Panda update – februari 2011

Deze update was – en is nog steeds – cruciaal voor de nieuwe richting van de zoekmachines. Deze Panda update had als doel om alleen nog maar kwalitatieve websites een hoge positie geven in de zoekresultaten. Dit zorgde ervoor dat websites die teksten schreven puur voor SEO-doeleinden opeens lager in de resultaten werden geplaatst. Sites die daadwerkelijk kwaliteit en relevantie bieden pakte de hoge posities over.

Penguin update – april 2012

In 2012 werd de Penguin update uitgerold. Dit algoritme focust puur op websites die aan over-optimalisatie doen. Oftewel: zwaar geoptimaliseerde websites. Google begon hier aan de shifting naar het leveren van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid aan de zoekmachine-gebruikers. SEO veranderde hier naar het optimaliseren voor de gebruiker – in plaats van voor de zoekmachines.

Hummingbird update – augustus 2013

De Hummingbird update was een grote vernieuwing van Google’s basis zoek technologie. Google heeft door dit algoritme beter leren begrijpen wat écht relevante zoekresultaten zijn en hoe de zoekmachine kan inspelen op de zoekmachinegebruiker met Google Voice. Dit was een flinke update: het heeft invloed gehad op 90% van alle zoekresultaten.

Pigeon update – juli 2014

Pigeon was een grote update voor alle local SEO zoekresultaten. Met deze update kon Google afstanden tussen locaties beter begrijpen.

Mobile-friendly update – april 2015

Deze Mobile Friendly update was een wereldwijde update op alle talen. Met deze Google algoritme update werden mobiele zoekresultaten belangrijker dan desktop zoekresultaten. Iets wat nog steeds geld – gezien we steeds meer zoeken op mobiele telefoons.

RankBrain update – oktober 2015

RankBrain is een machine learning algoritme dat de zoekresultaten filtert en op die manier de allerbeste antwoorden op een zoekvraag bovenaan vertoond. In 2015 was RankBrain verantwoordelijk voor zo’n 15% van de zoekresultaten – inmiddels over bijna alles.

Fred update – maart 2017

Google’s Gary Illyes heeft ‘m als grap Fred genoemd. Maar dit algoritme is zeker geen grapje: het was een enorme update waarbij heel veel websites flink zijn getroffen. Dit algoritme heeft namelijk alle content van lage kwaliteit aangepakt. Oftewel: alle pagina’s die weinig of slechte content bevatte verloren hun goede rankings.

Medic update – augustus 2018

Dit algoritme is niet officieel bekend onder deze naam – maar wordt zo wel genoemd door de industrie. Dit algoritme heeft namelijk alle medische content op het web aangepakt. Google wil hiermee voorkomen dat iedereen die goed kan schrijven een hoge ranking kan behalen op zoekwoorden die veel impact kunnen maken op levens. Dit algoritme heeft ervoor gezorgd dat alleen daadwerkelijke medische experts hoog kunnen ranken op zoekwoorden die in verband staan met medisch advies.

Bert update – oktober 2019

De Bert-update werd door Google gelanceerd als één van de betere algoritmes voor de toekomst van search. Bert helpt Google om de ingevoerde zoekwoorden beter te begrijpen en heeft ook veel impact gehad op het vertonen van featured snippets.

Passage Ranking update – februari 2021

Google wil niet langer alleen hele webpagina’s gevonden laten worden – maar ook kleine passages op een webpagina. Oftewel: passage ranking.

Dit algoritme is in februari uitgerold voor alle Engelstalige zoekmachines in de VS. In de toekomst zal dit algoritme wereldwijd worden uitgerold.

google algoritme update

Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste Google algoritmes?

De grote SEO-blogs zoals Search Engine Land en Search Engine Journal hebben nauwe contacten binnen Google. Zij verifieren nieuwe algoritmes direct bij de zoekmachine – en draaien honderden tests om zo snel mogelijk informatie vrij te geven over wat het algoritme precies doet.

Google zelf geeft eigenlijk nooit informatie vrij over een komende Google algoritme update. Vaak geven zij een korte statement nadat het algoritme is uitgerold. In 2021 hebben zij voor het eerst een algoritme aangekondigd: het Page Experience algoritme. Deze zal in mei 2021 worden uitgerold en heeft invloed op de rankings van alle websites. Je website zal op gebruiksvriendelijkheid worden getest per pagina. Op dit moment gebeurt dat nog voor een website in zijn geheel. Oók zal je voldoende moeten gaan scoren voor de Core Web Vitals. Dit is extra punten waar je website aan moet voldoen qua inlaadtijd en UX.

Wil je dit soort updates in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse SEO-nieuwsbrief.

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

  • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
  • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
  • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
  • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Yes - ik wil gevonden worden!