Voor velen is Google de enige échte zoekmachine die telt. Maar er zijn veel meer zoekmachines die goed functioneren en je van goede informatie kunnen voorzien. En natuurlijk is er nog de kwestie: hoe gaan de zoekmachines om met je persoonlijke gegevens?

Vandaag deel ik de beste zoekmachines van 2023: een overzicht van de meest populaire zoekmachines ter wereld. Want het is óók belangrijk om te weten wat jouw posities zijn in de andere zoekmachines!

1. Google

Laten we beginnen met de meest populaire zoekmachine ter wereld: met dik 89% procent is dit natuurlijk Google. Wereldwijd blijft deze zoekmachine domineren – op desktop én mobiel.

beste zoekmachine google

Waarom is Google zo populair?

De zoekmachine Google biedt nog steeds de beste zoekresultaten. De kwaliteit die geboden wordt is hoog, de zoekmachine is heel snel en Google gebruikt de meest geavanceerde algoritmes om ervoor te zorgen dat er accurate resultaten worden vertoond.

Het Google algoritme kijkt naar honderden factoren (beter bekend als ranking factoren) per website om zo een goede beoordeling te geven en het aan de juiste zoekmachinegebruikers te tonen.

Google is en blijft de meest betrouwbare zoekmachine ter wereld – en daarom nog altijd zo populair.

1. Microsoft Bing

Het beste alternatief op Google blijft Microsoft Bing (voorheen bekend als Bing – in het najaar van 2020 hebben zij de naam veranderd). Deze zoekmachine verwerkt na Google de meeste zoekopdrachten – maar heeft wel een veel kleinere aandeel van de markt,  namelijk tussen de 2,8% en 12.3% (fluctueert per maand).

Deze zoekmachine is van Microsoft. Voorheen was dit niet duidelijk voor iedereen, en daarom hebben de oprichters de naam aangepast.

Microsoft Bing probeert om op het zelfde niveau van Google te komen, maar het lukt ze maar niet om ergens in de buurt te komen. Gebruikers vinden de zoekresultaten van Google betrouwbaarder en kiezen daarom niet voor Bing.

microsoft bing

3. Yahoo

Voor de meeste Nederlanders is Yahoo een oud begrip. Het was één van de eerste gratis e-mailproviders, en velen weten niet dat Yahoo ook een zoekmachine is. Wereldwijd heeft Yahoo 1% van het marktaandeel.

Yahoo werkte voorheen met Bing. Oftewel, het was Bing in een ander jasje. Sinds 2015 maakte Yahoo gebruik van Google én Microsoft Bing, maar sinds 2019 werken ze toch weer alleen met Bing.

Yahoo is de standaard zoekmachine in browser Firefox in Amerika. Hierdoor houdt het een deel van de markt vast.

yahoo

4. Baidu

Baidu heeft een klein marktaandeel van de zoekmachine gebruikers ter wereld – maar is in sommige landen wel de grootste. Waarom? Omdat het een Chinese zoekmachine is.

Baidu is wereldwijd beschikbaar, maar toont de zoekresultaten alleen in het Chinees. Hierdoor kan het grootste deel van de wereldbevolking een gebruik maken van de zoekmachine.

chinese zoekmachine baidu

5. Yandex

Ook Yandex is een ‘locale zoekmachine’. Yandex vertoont namelijk alleen maar Russische zoekresultaten – en is dan ook de populairste zoekmachine in Rusland. 65% van de Russen gebruiken Yandex als standaard zoekmachine.

Yandex is een technologie ontwikkelaar die – zoals zij zelf zeggen – intelligente producten ontwikkelen die aangedreven worden door machine learning.

yandex russische zoekmachine

6. DuckDuckGo

DuckDuckGo heeft een klein marktaandeel, maar is bij veel mensen toch wel bekend. De zoekmachine verwerkt zo’n 47 miljoen zoekopdrachten per dag, maar heeft daarmee toch ‘maar’ een marktaandeel van minder dan een halve procent.

DuckDuckGo genereert de zoekresultaten vanuit een index dat zij hebben opgemaakt uit verschillende bronnen. Zij maken geen gebruik van een eigen opgebouwde index – zoals Microsoft Bing en Google wel doen.

DuckDuckGo is populair omdat het de gebruikers niet in de gaten houdt, wat andere zoekmachines wel doen.

duckduckgo

7. Ask.com

Deze zoekmachine was voorheen bekend als Ask Jeeves, maar gaat nu al jaren verder onder de naam Ask.com. Deze zoekmachine werkt anders dan de ‘normale’ zoekmachine. Ask werkt met een vraag/antwoord format waarbij gebruikers zelf een antwoord kunnen genereren door middel van een formulier of het invullen van polls.

Ask.com heeft een algemene zoekfunctie zoals de normale zoekmachines, maar deze staat niet bekend om kwaliteit.

ask.com

8. Ecosia

Ecosia is een zoekmachine dat is opgericht door de Berliner Christian Kroll. Je kent Ecosia wellicht als de zoekmachine die bomen plant. Bij iedere 45 zoekopdrachten plant het bedrijf achter Ecosia een boom. Het idee is dan ook dat je deze zoekmachine gebruikt om zo mee te werken aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Zoekmachines zijn namelijk slecht voor het milieu. Maar daar schrijf ik een andere keer een artikel over.

Ecosia is een partner van Microsoft Bing. Oftewel, je zoekt eigenlijk in Bing wanneer je gebruik maakt van deze zoekmachine.

ecosia

Wat is de beste zoekmachine om voor te optimaliseren?

Ik raad je aan om niet te focussen op één zoekmachine. Zoekmachine optimalisatie draait eigenlijk om twee woorden:

  • Kwaliteit
  • Relevantie

Optimaliseer je website altijd met deze twee woorden in je achterhoofd. Of je nu aan de slag gaat met SEO-content óf je techniek. Door je website kwalitatief te maken en de meest relevante content aan te bieden word je interessant voor de zoekmachines. Of dat nu Google, Bing of Yahoo is!

Wat is de beste zoekmachine qua privacy?

Het is algemeen bekend dat een zoekmachine zoals Google heel veel informatie van je verzamelt om daarmee de zoekresultaten continue te verbeteren. Dat maakt Google kwalitatief de beste zoekmachine die er is. Maar natuurijk zijn er ook veel zoekmachine-gebruikers die hun eigen privacy erg belangrijk vinden. Niet iedereen is bereid om persoonlijke gegevens en hun zoekgedrag te laten analyseren voor betere zoekresultaten.

Gelukkig zijn er een aantal zoekmachines die op deze behoefte inspelen en gegevensprivacy als belangrijkste peiler hebben. De beste zoekmachines voor privacy zijn:

  • StartPage
  • DuckDuckGO

Beste zoekmachine qua privacy: DuckDuckGo & StartPage

DuckDuckGo heeft een uitgebreide privacy policy waarin ze exact aan je uitleggen welke informatie er wel en niet wordt verzameld, en wat daarmee wordt gedaan. Wanneer je erg bekwaam bent met je persoonlijke gegevens is het een optie om dit beleid goed door te lezen en voor jezelf de keuze te maken of dit de zoekmachine voor jou is. Het enige nadeel: ze bewaren wel je zoekgeschiedenis, maar beweren dit niet te koppelen aan jouw als ‘persoon’.

De privacy policy van DuckDuckGo vind je hier.

Een tweede optie is StartPage. Deze hebben we niet eerder vernoemd in dit artikel. StartPage is een volledige anonieme versie van Google. Oftewel: je zoekt wel in de Google zoekmachine, maar er wordt geen profiel van je opgeslagen voor de optimalisatie van de zoekresultaten. Met StartPage heb je wel de voordelen van de gegevens die Google verzameld, maar jouw gedrag wordt niet meegenomen in de optimalisatie van de zoekmachine. Voor velen een win-win.

De privacy policy van StartPage vind je hier.

De conclusie?

Er zijn verschillende redenen om een specifieke zoekmachine als favoriet te ervaren. Voor de meesten is de reden om een zoekmachine als de beste te ervaren dat het de beste zoekresultaten geeft (dan is Google je beste keuze), maar voor een ander is privacy cruciaal (dan zij DuckDuckGo of StartPage je beste keuzes).

Bekijk alle zoekmachines en bepaal voor jezelf wat de beste match voor jou is.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij