Voor velen is Google de enige échte zoekmachine die telt. Maar er zijn veel meer zoekmachines die goed functioneren en je van goede informatie kunnen voorzien.

Vandaag deel ik de beste zoekmachines van 2021: een overzicht van de meest populaire zoekmachines ter wereld. Want het is óók belangrijk om te weten wat jouw posities zijn in de andere zoekmachines!

1. Google

Laten we beginnen met de meest populaire zoekmachine ter wereld: met dik 89% procent is dit natuurlijk Google. Wereldwijd blijft deze zoekmachine domineren – op desktop én mobiel.

beste zoekmachine google

Waarom is Google zo populair?

De zoekmachine Google biedt nog steeds de beste zoekresultaten. De kwaliteit die geboden wordt is hoog, de zoekmachine is heel snel en Google gebruikt de meest geavanceerde algoritmes om ervoor te zorgen dat er accurate resultaten worden vertoond.

Het Google algoritme kijkt naar honderden factoren (beter bekend als ranking factoren) per website om zo een goede beoordeling te geven en het aan de juiste zoekmachinegebruikers te tonen.

Google is en blijft de meest betrouwbare zoekmachine ter wereld – en daarom nog altijd zo populair.

1. Microsoft Bing

Het beste alternatief op Google blijft Microsoft Bing (voorheen bekend als Bing – in het najaar van 2020 hebben zij de naam veranderd). Deze zoekmachine verwerkt na Google de meeste zoekopdrachten – maar heeft wel een veel kleinere aandeel van de markt,  namelijk tussen de 2,8% en 12.3% (fluctueert per maand).

Deze zoekmachine is van Microsoft. Voorheen was dit niet duidelijk voor iedereen, en daarom hebben de oprichters de naam aangepast.

Microsoft Bing probeert om op het zelfde niveau van Google te komen, maar het lukt ze maar niet om ergens in de buurt te komen. Gebruikers vinden de zoekresultaten van Google betrouwbaarder en kiezen daarom niet voor Bing.

microsoft bing

3. Yahoo

Voor de meeste Nederlanders is Yahoo een oud begrip. Het was één van de eerste gratis e-mailproviders, en velen weten niet dat Yahoo ook een zoekmachine is. Wereldwijd heeft Yahoo 1% van het marktaandeel.

Yahoo werkte voorheen met Bing. Oftewel, het was Bing in een ander jasje. Sinds 2015 maakte Yahoo gebruik van Google én Microsoft Bing, maar sinds 2019 werken ze toch weer alleen met Bing.

Yahoo is de standaard zoekmachine in browser Firefox in Amerika. Hierdoor houdt het een deel van de markt vast.

yahoo

4. Baidu

Baidu heeft een klein marktaandeel van de zoekmachine gebruikers ter wereld – maar is in sommige landen wel de grootste. Waarom? Omdat het een Chinese zoekmachine is.

Baidu is wereldwijd beschikbaar, maar toont de zoekresultaten alleen in het Chinees. Hierdoor kan het grootste deel van de wereldbevolking een gebruik maken van de zoekmachine.

chinese zoekmachine baidu

5. Yandex

Ook Yandex is een ‘locale zoekmachine’. Yandex vertoont namelijk alleen maar Russische zoekresultaten – en is dan ook de populairste zoekmachine in Rusland. 65% van de Russen gebruiken Yandex als standaard zoekmachine.

Yandex is een technologie ontwikkelaar die – zoals zij zelf zeggen – intelligente producten ontwikkelen die aangedreven worden door machine learning.

yandex russische zoekmachine

6. DuckDuckGo

DuckDuckGo heeft een klein marktaandeel, maar is bij veel mensen toch wel bekend. De zoekmachine verwerkt zo’n 47 miljoen zoekopdrachten per dag, maar heeft daarmee toch ‘maar’ een marktaandeel van minder dan een halve procent.

DuckDuckGo genereert de zoekresultaten vanuit een index dat zij hebben opgemaakt uit verschillende bronnen. Zij maken geen gebruik van een eigen opgebouwde index – zoals Microsoft Bing en Google wel doen.

DuckDuckGo is populair omdat het de gebruikers niet in de gaten houdt, wat andere zoekmachines wel doen.

duckduckgo

7. Ask.com

Deze zoekmachine was voorheen bekend als Ask Jeeves, maar gaat nu al jaren verder onder de naam Ask.com. Deze zoekmachine werkt anders dan de ‘normale’ zoekmachine. Ask werkt met een vraag/antwoord format waarbij gebruikers zelf een antwoord kunnen genereren door middel van een formulier of het invullen van polls.

Ask.com heeft een algemene zoekfunctie zoals de normale zoekmachines, maar deze staat niet bekend om kwaliteit.

ask.com

8. Ecosia

Ecosia is een zoekmachine dat is opgericht door de Berliner Christian Kroll. Je kent Ecosia wellicht als de zoekmachine die bomen plant. Bij iedere 45 zoekopdrachten plant het bedrijf achter Ecosia een boom. Het idee is dan ook dat je deze zoekmachine gebruikt om zo mee te werken aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Zoekmachines zijn namelijk slecht voor het milieu. Maar daar schrijf ik een andere keer een artikel over.

Ecosia is een partner van Microsoft Bing. Oftewel, je zoekt eigenlijk in Bing wanneer je gebruik maakt van deze zoekmachine.

ecosia

Wat is de beste zoekmachine om voor te optimaliseren?

Ik raad je aan om niet te focussen op één zoekmachine. Zoekmachine optimalisatie draait eigenlijk om twee woorden:

  • Kwaliteit
  • Relevantie

Optimaliseer je website altijd met deze twee woorden in je achterhoofd. Of je nu aan de slag gaat met SEO-content óf je techniek. Door je website kwalitatief te maken en de meest relevante content aan te bieden word je interessant voor de zoekmachines. Of dat nu Google, Bing of Yahoo is!

Claim je spot

We starten op 3 februari met de SEO-training

Leer een SEO strategie opzetten én uitvoeren met persoonlijke feedback binnen één maand.

  • Leer de basis van SEO toe te passen in 4 weken
  • Een complete SEO-training voor een éénmalige investering
  • Na deze training weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO
Ik doe mee!