Eerder schreef ik al over het nieuwe Google algoritme dat in mei dit jaar uitgerold zal worden: het Page Experience algoritme. Vanaf dat punt zal de focus van de zoekmachines nóg meer liggen op de gebruiksvriendelijkheid van de website, want dan shift het naar een gebruiksvriendelijkheid op pagina-niveau in plaats van een algemene beoordelen van je website als geheel.

Eén van de belangrijkste manieren om je voor te bereiden op dit algoritme is door de Core Web Vitals van je website te bekijken en natuurlijk te optimaliseren. Maar wat zijn de Core Web Vitals en wat zijn de gewenste eisen die Google stelt?

Wat zijn de Core Web Vitals van Google?

De Core Web Vitals zijn drie metrics waarmee je de gebruiksvriendelijkheid van je website kunt meten:

  1. Largest Contentful Paint (LCP)
  2. First Input Delay (FID)
  3. Cumulative Layout Shift (CLS)

Deze drie punten krijgen een score op een schaal van ‘poor’, ‘needs improvement’ en ‘good’. Uiteraard is het de bedoeling dat je als website de score ‘good’ krijgt.

Largest Contentful Paint (LCP)

LCP meet de laadsnelheid van de pagina. Deze metric vertelt je wanneer het grootste element van de pagina volledig is ingeladen – en daarom zichtbaar is voor de bezoeker. Denk bijvoorbeeld aan een header-afbeelding, video of animatie.

Google heeft aangegeven dat deze laadtijd maximaal 2,5 seconden mag zijn.

core web vitals lcp

First Input Delay (FID)

FID meet de responsiveness van de pagina, oftewel de tijd tussen het inladen van de pagina en het eerste moment dat een bezoeker kan interacteren met de inhoud. Deze metric let dan ook voornamelijk op de klikbaarheid van knoppen, de toegankelijkheid van het menu en de mogelijkheid om formulieren soepel in te vullen.

Google heeft aangegeven dat dit binnen 100 ms moet kunnen. Je FID moet dus sneller zijn dan dat!

core web vitals fid

Cumulative Layout Shift (CLS)

CLS meet de stabiliteit van al het visuele op een pagina. Een zogeheten layout shift ontstaan wanneer elementen te laat worden ingeladen waardoor er andere elementen verschuiven. Denk aan advertenties en lettertypen.

Deze metric focust zich voornamelijk op mobiele weergave.

core web vitals cls

Hoe kun je de Core Web Vitals bekijken van je website?

Je kunt deze metrics van je eigen website inzien door de PageSpeed test van Google te doen. Dit is een gratis test waarbij de zoekmachine je inzicht geeft in de status van de snelheid van je website.

Daarnaast kun je je scores inzien in je eigen Google Search Console dashboard.

core web vitals voorbereiding

Hoe optimaliseer je voor CWV?

Alle te optimaliseren punten voor dit algoritme vergen technische kennis. Ik raad je daarom ook sterk aan om dit door een specialist – zoals een developer – uit te voeren wanneer je deze kennis zelf niet hebt.

Gezien Google steeds strengere eisen stelt aan de snelheid én gebruiksvriendelijkheid van een website is het een must om continue te blijven werken aan deze punten. Wanneer je website flink gaat achterlopen is er een grote kans dat je vindbaarheid in de zoekmachines verslechtert!

Conclusie?

Het is eenvoudig om in te zien wat de huidige status is van jouw website vs. de Core Web Vitals. Er zijn meerdere gratis tools die je inzicht geven over hoe gebruiksvriendelijk jouw website is.

Het optimaliseren van deze punten vergt technische kennis. Ik raad je daarom aan om deze punten bij een webdeveloper neer te leggen wanneer je hier geen verstand van hebt.

Hulp nodig?

Boek een 1 op 1 SEO sessie.

In 1,5 uur tijd lopen we samen door jouw vraagstukken heen en zetten we samen je SEO-strategie (weer) op scherp.

  • Privé SEO-sessie van 1,5 uur
  • Jij bepaalt waar we het over gaan hebben
  • Ik zorg dat je na de sessie weer zelf verder kunt met je SEO!
Tell me more!