Content hubs: een term die al héél lang over het Internet struint. Maar wat is het nu eigenlijk – en nog belangrijker – hoe gaat het je helpen om je vindbaarheid in de zoekmachines te verhogen?

In dit artikel vertel ik je over content hubs voor SEO: hoe je meer links en verkeer naar je website krijgt door contentclusters.

Wat is een content hub?

De definitie van een ‘content hub’ kan variëren, maar in het geval van een content hub voor SEO luidt de definitie als volgt:

Een serie van webpagina’s dat de vraag of vragen van een doelgroep stap voor stap beantwoord. Het is meestal gefocust op één centraal onderwerp, waarbij de lezer door diverse lagen van relevante en georganiseerde informatie een duidelijk antwoord krijgt op hun vraag. 

Zie het als een digitale folder over een bepaald onderwerp. Zo worden de volgende vragen – mits mogelijk – altijd beantwoord in een content hub:

 • hoe
 • wat
 • waar
 • wanneer
 • wie

Oftewel: alle basis vragen die gesteld kunnen worden over het onderwerp moeten beantwoord worden in een content hub.

Waarom zijn content hubs goed voor de SEO van je website?

Content hubs zijn veel meer dan alleen een stuk goed georganiseerde content. Ze hebben namelijk ook voordelen voor SEO!

Meer autoriteit

Content hubs zijn mini bibliotheekjes. Wanneer je op een content hub bent beland is de kans groot dat je aandachtig de content door gaat lezen, en doorklikt naar andere interessante pagina’s.

Het hebben van deze relevante, informatieve pagina’s wordt gewaardeerd door de zoekmachines, en ook de zoekmachine gebruikers. Je autoriteit groeit!

Meer links

Doordat je ijzersterke, informatieve content publiceert verhoog je de kans dat andere websites jouw content als bronvermelding gaan gebruiken. Want wanneer je een overzichtelijk pagina creëert over een specifiek onderwerp, en dat continue blijft aanvullen zodat het zo relevant mogelijk blijft zal het gaan uitgroeien tot een autoritaire pagina. En autoritaire pagina’s krijgen hogere rankings.

Door het ontvangen van links van andere websites zal de SEO-waarde van de pagina no meer stijgen. Een vicieuze cirkel!

Meer engagement

Omdat content hubs goed gestructureerd zijn én vol interne links staan, is de kans heel groot dat de engagement van je websitebezoekers verhoogt. Ze bezoeken meer pagina’s tijdens één bezoek aan je website, en het kan zelf leiden tot meer conversies omdat je je expertstatus op het internet claimt.

content hub voor seo

Hoe creëer je een content hub voor SEO??

Ten eerste is het belangrijk dat je weet welke pagina’s binnen je website het belangrijkste zijn voor de website-bezoekers. En dus ook voor je SEO. Stap één is daarom altijd om een beeld te schetsen welke pagina’s het meeste prioriteit hebben.

Daarna kun je aan de slag met de volgende stappen:

Brainstorm, brainstorm, brainstorm!

Net zoals bij ieder ander stuk content dat je voor het web gaat schrijven begin je nu ook met een brainstorm. Pak pen en papier (of een digitaal document) en noteer onderwerpen waarvan jij denkt dat het interessant is om het in een content hub te gieten. Houd wél in je achterhoofd dat content hubs informatief zijn. Je wilt daarom voor content hubs zoekwoorden gebruiken die:

 • een informatieve zoekintentie hebben
 • voldoende zoekvolume hebben
 • breed genoeg zijn om een content hub over te maken

Tip!

Heb je moeite met het verzamelen van content ideeën? Maak dan gebruik van Answer The Public. Met deze tool krijg je inzicht op het zoekgedrag van mensen in de zoekmachines. Wanneer je deze SEO-tool een onderwerp geeft, toont het je een lijst met subonderwerpen over het ingevoerde onderwerp. Ik weet zeker dat je hier een paar gouden content hub ideeën uit kunt halen!

answer the public seo tool

Kies relevante subonderwerpen

Een content hub is een volledig overzicht van een onderwerp. Dat betekent dat je de meest relevante subonderwerpen van het hoofdonderwerp moet gaan kiezen, om deze uit te schrijven in je content hub.

Bijvoorbeeld – wanneer je een content hub maakt over ‘hottubs’ zijn er een aantal onderwerpen heel erg relevant:

 • Welke soorten hottubs zijn er?
 • Hoe verwarm je een hottub?
 • Hoeveel water gaat er in een hottub?
 • Hoe bouw je zelf een hottub?
 • Must-have accessoires
 • Hoeveel kost een hottub?
 • Hoe houd je een hottub warm?
 • Hoelang mag je in een hottub zitten?

Ook dit soort onderwerpen kun je vinden in Answer The Public. Ook kun je gebruik maken van Google Suggest.

Verbind de pagina’s met interne links

Je content hub wordt pas écht een hub door de pagina met het hoofdonderwerp te verbinden aan alle onderliggende subonderwerpen – en andersom!

Door gebruik te maken van interne links geef je aan de zoekmachines én de gebruikers van je website door dat deze pagina’s in connectie staan met elkaar. Ze versterken elkaar qua inhoud – en door de interne links gaat er ook daadwerkelijk SEO-kracht van de ene pagina naar de andere pagina door.

Hieronder vind je een voorbeeld van een content hub over hottubs.

voorbeeld van een content hub

Conclusie?

Content hubs zijn briljant wanneer je veel kunt vertellen over de belangrijkste onderwerpen op je website. Het kan leiden tot meer autoriteit, meer links, meer verkeer en meer engagement. Wanneer een content hub verkeer begint te trekken zal de vicieuze cirkel gaan lopen en de kracht van de pagina in een stabiele lijn vergroten.

Conclusie? Content hubs zijn een must wanneer je je expertise wilt tonen over een bepaald onderwerp. Maak jij al gebruik van content hubs?

€179 ex. btw

Ook gevonden worden?

Start direct met de Kickstart je SEO cursus

 • Leer SEO door middel van lessen en toepasbare opdrachten
 • Een complete SEO-cursus voor een éénmalige investering
 • Inclusief alle SEO-tools en templates die je nodig hebt
 • Na deze cursus weet je hoe je zelf verder kunt met je SEO

Yes - ik wil gevonden worden!